[Review] Geschreven door Lennart op 2005-10-15 22:36:35

Fifa 06

[B]Voetbal, dé volksport van heel Europa. Het spelletje is bezig aan een doorbraak in Azië, maar de absolute top zit nog steeds ‘hier’. Toch koos EA ervoor om Japanners hun nieuwste voetbalgame te laten maken, net als bij Pro Evo. Het resultaat? Volgens sommige de eerste goede Fifa-game sinds tijden, Fifa 06.[/B] Heb ik verstand van voetbal? Laat me eerst even de situatie uitleggen. Ik ben Lennart, een wulpse puber, vanaf volgende week 17 jaar jong en ben opgegroeid met een voetbal-vader. Mijn favoriete club? Feyenoord, en ik ben er trots op. Ik speel bij de topclub SV Lelystad, in het laagste seniorenteam: het achtste. Dit seizoen hebben we maar liefst één keer gewonnen, met 5-0, tegen acht man. Op het moment van schrijven heb ik net verloren van het tiende van VVOG, ook met 5-0. Nog een keertje: heb ik verstand van voetbal? Nee dus. Als enige voetbalmongool was ik echter wel de aangewezen persoon bij GameQube die een review mocht maken van de nieuwste telg van de Fifa-koe.

[IMG]http://www.jeux-france.com/Webmasters/Images/4149620050808_214602_9_big.jpg width=400 height=267 border=1[/IMG]
Zoals gezegd in de intro zit er een heel nieuw team achter Fifa 06. Nu de concurrentie oprukt in de vorm van Pro Evolution Soccer komt EA er niet mee weg als ze alleen maar de graphics oppoetsen en er één of andere debiele move ingooien. Nee, de grootste vernieuwing was het weghalen van iets wat er al sinds mensheugenis inzit: het gescripte voetbal. Dit is (vaak) te merken. Nog nooit eerder heb ik een bal er in mogen piemelen, iets wat ik in het echt niet graag na zou willen doen. Ook trucjes herhalen om honderd procent zeker te scoren zit er niet in. Toch brengt het non-scripted gebeuren vage situaties met zich mee. Dingen die je normaal nooit zal zien, omdat dit gewoon wordt voorkomen als je het voorprogrammeert. Zo zit je soms wel een minuut lang te hannesen met een groepje voetballers die op een vierkante meter of 3 de héle tijd de bal van elkaar afpakken. Normaal zou je weg kunnen rennen, de bal kunnen passen of op het goal kunnen schieten. Nu heb je de bal zo laat pas onder controle, dat de tegenstander de bal afpakt als je hem net verloren hebt, jij hem vervolgens weer afpakt en ga zo maar verder. Ook het passen werkt niet altijd helemaal lekker. Als je naar iemand passen wilt die achter de man staat, speel je normaal ietsje langs je tegenstander, zodat je teamgenoot de bal op kan pikken en de ruimte heeft. De analogestick werkt dan wel vrij precies, maar als je deze actie probeert uit te voeren speel je dus wél recht in de voeten van je tegenstander. Als je dan vervolgens uit pure frustratie door een ware doodschop rood krijgt, wordt je helemaal hysterisch. Heb toch begrip voor de situatie, scheids! Let wel: dit gebeurd zelden. En dan kan nu het echte voetbal beginnen.
[IMG]http://www.jeux-france.com/Webmasters/Images/4149620050808_214601_6_big.jpg width=400 border=1 height=267[/IMG]
Vanaf de aftrap heb jíj namelijk controle over het spelletje. Hoe wil je spelen? Op diepteballen, of bouw je de actie liever langzaam en voorzichtig op? Het is allemaal aan jou. Let je even niet op, loop je te lang met de bal of speel je naar een gedekte speler, dan is je tegenstander onverbiddelijk. Net als het echte professionele voetbal leveren ze constant druk en zijn de ruimtes om te spelen erg klein. Realistisch zijn de moves die je uithalen kunt: ze zijn dan wel effectief áls ze lukken, maar vrij moeilijk om uit te voeren. Voor ik het wist danste ik rondje om de tafel bij het scoren, want zo makkelijk gaat dat niet in Fifa 06. [B]Graphics & Geluid[/B] Een punt waar EA genadeloos hard op zijn bek gaat, zijn de graphics en het geluid. Aan de graphics kan je zien dat ze er helemaal geen tijd in hebben gestoken de game net zo mooi te maken als de andere console-versie’s. Het is gewoon een stuk minder gedetailleerd, wat écht kan irriteren tijdens het spelen. Speel je op een slecht veld met een gele bal? Knijp dan je ogen maar samen, want zelfs met drie paar lenzen in kon ik het soms nog niet allemaal volgen. Dan het geluid. Wie kende het heerlijke commentaar van de jolige Engelsman en de wat bedrukte Schot niet? Nou, je bent als Nederlander ook te laat om nog kennis met ze te maken, want wij kunnen niet anders dan luisteren naar Evert ten Apel en Youri Mulder. Halleluja, wat zijn we blij. Maar wie heeft de mannen toch gekookte frikadellen gevoerd vóór het opnemen van het commentaar (want dat doen ze niet live, de donderstenen)? Het commentaar is zó ongelofelijk droog en saai. Vroeger was het nog zo gezellig als een Braziliaans carnaval, nu praten ze alsof er iemand net is overleden. En dat is niet het enige wat er fout aan is. Zo spreekt ten Apel de vraagtekens teveel uit als vraagtekens (hij leest dus op) en lijkt het soms echt alsof hij ons eens even uitlegt hoe het voetbal in elkaar zit. Daarnaast worden er ook gewoon dingen gezegd wat niét waar is! Zo heb ik maar wat vaak gehad dat ze het hadden over een schot als ik die bal toch echt gekopt had. Ook ‘begint de wedstrijd pas echt’ als ik scoor in de blessuretijd van de tweede helft en ‘is het goed dat ik tijd probeer te rekken omdat ik toch voor sta’ als de stand nog gewoon gelijk is. Hilarisch is wel het volgende zinnetje: “De man en zijn bal, ze zijn onafscheidelijk”. Ik bied bij deze mijn excuses aan voor mijn wat infantiele gevoel voor humor.
[IMG]http://www.jeux-france.com/Webmasters/Images/4149620050808_214600_5_big.jpg width=400 border=1 height=267[/IMG] [I]Zo mooi is het dus vooral NIET[/I]
[B]Gameplay[/B] Weer even een vraagje: wie heeft er ‘Jimmy Grimble’ gezien? Geweldige film over een groot fan van Manchester City in een plaats waar iedereen voor Man United is. In de Coach-mode was het aan mij om een noodleidende club uit de slop te trekken, en jawel: dat werd Manchester City. Wat een seizoen werd dat zeg! Ik won lang niet alles en ook de uitslagen waren realistisch, zonder dat ik het gevoel had dat dit kunstmatig in bedwang werd gehouden. Er is ook genoeg te beleven. Zo is de Coach-mode erg leuk en gaat ook lekker lang mee. Daarnaast kan je ook gewoon even zelf meedelen aan een ander tweedehands toernooitje of er eentje zelf opzetten, die je vervolgens ook gewoon lekker met of tegen vrienden spelen kan. Op de kleine foutjes na speelt Fifa 06, als je het speltempo op ‘snel’ zet, echt geweldig. Er is gewoon barweinig over te zeggen, want dit is het spelletje zoals het gespeeld hoort te worden.
[IMG]http://www.jeux-france.com/Webmasters/Images/4149620050808_214602_8_big.jpg width=400 border=1 height=267[/IMG]
[B]Conclusie[/B] Een conclusie vormen voor Fifa 06 is verschrikkelijk moeilijk. Graag had ik gezien dat ze er een optie voor Engels commentaar in hadden gestopt (want het slechte Nederlandse haalt je écht uit het spel) en meer tijd in de graphics van de Cube-versie hadden gestoken. Daarnaast was het ook mooi geweest als ze gewoon sommige dingen stiekem een beetje scripte. Zo is het gewoon nét geen Pro Evolution Soccer. Wat het wél is, is een prima alternatief en zonder twijfel de beste voetbalgame op de Cube. Soms deed ik pogingen mezelf op te hangen aan de draad van de controller, soms omhelsde ik de game met beide armen. Het is ook nooit écht ‘goed’, of in dit geval niet [I]perfect[/I].

N1 Score: 8.8

+

-

Gekoppelde games

FIFA Football 2006 (Nintendo GameCube)