[Review] Geschreven door Johan op 2006-02-01 22:38:21

Bomberman DS

Tussen de bedrijven door even snel een review van een klassieker in een nieuw jasje. Of althans, dat mag je op zijn minst verwachten op een 'revolutionair' apparaat als de Nintendo DS. Toch? Het is de winter van ’94, mijn jongste zusje was nog niet geboren en het legendarische Prince of Persia op mijn vaders DOS-computertje bezorgde mij nog dagelijks een nat onderlaken. Het was rond een uur of 6, de geur van aangebakken suikerbiet kwam uit de keuken terwijl ik het laatste beetje thee uit het 4 dagen oude zakje wrong, mijn zus warmde haar handen bij het prettig knisperende vuur, nadat ze wat vers, droog hout voor de zoveelste keer in de hevig brandende houtkachel had gedaan, het centrale middelpunt van onze jaren 70 doorzonwoninkje. Een van de vele rustige, koude winterdagen, waarbij een verdwaald musje de door mij zelf geregen pelpindaketting met zichtbaar genoegen aanvalt terwijl de helder witte sneeuw zachtjes naar beneden dwarrelt, totdat onze voordeur met een klap open gaat. De kille, koude en ongure wind dringt direct door mijn veel te dunne katoenen overhemd en mijn vader stapt met een dikke laag sneeuw aan zijn rubberen kaplaarzen de kamer binnen. In zijn handen een geheimzinnige doos, terwijl hij met een acrobatische beweging de deur met zijn rechtervoet dicht trapte, waarna hij zijn besneeuwde laarzen uit stampte, de doos op tafel deponeerde en zijn lange, dikke winterjas met een sierlijke beweging aan de kapstok hing. Tot mijn grote verbazing, en tevens grote blijdschap, toverde mijn vader een heuse MAC uit de doos. Ik had bij God nog geen idee wat ik ermee kon doen, maar de lange koude wintermaanden gingen, hand in hand met een zeer gaaf spel, in no time voorbij. Wist ik veel dat ik samen met mijn zus dagenlang Bomberman speelde, waarbij op een gegeven moment geen wereld meer voor ons veilig was, er met bommen werd gestrooid alsof het de 5e van december was en de ene vijand na de andere een gewisse dood tegemoet ging.

[url=http://www.jeux-france.com/Webmasters/Images/30851020050128_112420_4_big.jpg][img]http://www.jeux-france.com/Webmasters/Images/30851020050128_112420_4_big.jpg width=200[/img][/url] [url=http://www.jeux-france.com/Webmasters/Images/30851020050128_112418_3_big.jpg][img]http://www.jeux-france.com/Webmasters/Images/30851020050128_112418_3_big.jpg width=200[/img][/url]
Inmiddels zijn we een aantal dagen, weken, maanden… Nee zelfs jaren verder. We zitten zelfs al in de volgende eeuw en ik lig met mijn bruine, ingevette rug op een veels te druk bezocht strand aan de Spaanse Zuidkust onder een palmboom te genieten van een cocktail kijkende naar een groepje topless-zijnde dames die bezig zijn met een potje beachvolleybal, waarbij de goede gevulde borsten ritmisch op en neer bewegen en een 16-tal priemende tepels schril afsteken tegen de helder blauwe zee. Mijn blik went zich met moeite af van dit 7e wereldwonder en gaat langzaam naar rechts waar zojuist een blonde dame het water in rent, haar slip verdwijnt tussen haar mooie ronde billen en… *Prik* Ik krijg een welgemikte prik met een stylus in mijn oog, ik kijk boos naar rechts en daar zit mijn zusje druk gebarend en wijzend naar onze 2 DS systemen. Het laadscherm is klaar en een 8-tal, in blikken uniform gegoten mannetjes staan te popelen om de strijd aan te gaan op één van de vele ‘gevarieerde’ slagvelden. Ik haal mijn stylus uit het vet en trotseer het gevaar… Nadat ik mijzelf al klikkend door een aantal menu’s heb gewerkt kan de stylus weer terug in het nog verse vet, want hoewel Bomberman zich uitstekend leent voor de ‘touch & play’ mogelijkheden van de Nintendo DS, hebben de mannen van Hudson Soft het zichzelf wat dat betreft erg makkelijk gemaakt. De traditionele manier van spelen doet dan wel geen afbreuk aan het speelplezier toch is het erg jammer dat de mogelijkheden van de Nintendo DS ongemoeid zijn gelaten. Ben je hier overheen dan blijft er een alleraardigst spelletje over, die eigenlijk weinig uitleg behoeft. Het traditionele Bomberman concept is bij iedereen bekend en ook in Bomberman DS is het de bedoeling om met een welgeplaatste bom een muur of tegenstander om te leggen. Een kind kan de was doen. Zoals met elk Bomberman deel schuilt de grote kracht van dit spel in de multiplayer. Mocht je geen vrienden of vriendinnen hebben met een Nintendo DS dan moet je dit spel lekker laten liggen. Het schamele uurtje in de singleplayer zorgt bij een hoog bejaarde rolstoelbasketballer nog voor verveling, terwijl een dagje meelopen met de zevenkenners nog spannender is. Daarentegen maakt de multiplayer erg veel goed en zorgt één enkele speelcassette bij meerdere DS-bezitters voor een hoop vreugde en vertier. Het gewoon neerleggen van bommen om een muurtje in duizend stukjes te verbrijzelen zal al snel tot wat verveling leiden. Gelukkig vind je, na het kapot maken van een muur, regelmatig een power up. Dit kan variëren van het opvoeren van je bommen aantal, het sneller kunnen verplaatsen van je personage of het krijgen van meer vuurkracht tot een legio aan nieuwe bommen. Van ‘remot mines’, die je op een afstandje kan af laten gaan, tot ‘onzichtbare’ mijnen. Zeer gave en leuke toevoegingen die de wraak en competitie gevoelens alleen nog maar meer zullen versterken tijdens een potje Bomberman.
[url=http://www.jeux-france.com/Webmasters/Images/30851020050128_112421_5_big.jpg][img]http://www.jeux-france.com/Webmasters/Images/30851020050128_112421_5_big.jpg width=200[/img][/url] [url=http://www.jeux-france.com/Webmasters/Images/30851020050128_112423_6_big.jpg][img]http://www.jeux-france.com/Webmasters/Images/30851020050128_112423_6_big.jpg width=200[/img][/url]
Net als de power ups zorgen de verschillende speelvarianten van de levels voor de nodige houdbaarheidsduur van het spel. Zo heb je het traditionele level waarbij er geen rare poespas te vinden is en waarmee je een tijdje zoet zal zijn, maar na een tijdje raak je hier wel op uit gekeken. Gelukkig zijn er een hele hoop verschillende levels die de houdbaarheidsdatum van dit spel aanzienlijk verlengen. Zo zijn er levels waarbij je als eerste bij de troon moet zien te komen om de koning te worden. Levels waarbij er allemaal lopende banden over het veld heen gaan die jezelf, tegenstanders en bommen overal heen brengen. Levels met tunnels. Levels waarbij er scherp punten uit de vloer komen. Of levels waarbij er heel veel voorwerpen liggen, een aantal level varianten die je tegen zal komen. Erg veel kan je niet over dit spel zeggen. Het is net alsof je een review over Tetris moet maken, het concept is bij iedereen bekend en de manier van spelen heb je binnen de minuut onder de knie. Vernieuwend is dit op geen enkele manier, of je moet het af laten gaan van een bom met je stem ‘revolutionair’ noemen. De graphics laten te wensen over, het geluid is ook al niet om over naar huis te schrijven en veel woorden wil ik hier dan ook niet aan vuil maken. De singleplayer heb je na een half uurtje wel gezien en ook daarvoor hoef je het spel niet te kopen. Waarom dan toch een voldoende? Tsja, net zoals met alle andere Bomberman delen ligt de kracht ‘m in de multiplayer. Ondanks het verouderde concept is het geweldig om met 2 tot 8 vrienden draadloos (!!) de strijd aan te gaan in een van de vele levels. Iets wat niet snel zal vervelen. Een spel dat je nog regelmatig uit de kast zal trekken om nog even lekker snel te spelen. En een spel dat voor 30 euro misschien nog wat aan de prijzige kant is, maar mocht je ‘m voor een kleine 20 euro op de kop kunnen tikken en heb je één of meerdere vrienden met een DS? Dan weet ik zeker dat je geen spijt zal krijgen met de aanschaf van dit spel.

N1 Score: 6.5

+

-

Gekoppelde games

Bomberman DS (Nintendo DS)