[Review] Geschreven door Mick op 2006-12-09 13:51:26

Wii Sports

Toen bekend werd dat Nintendo een game bij de Nintendo Wii zou stoppen waren de meningen verdeeld. De één vond het een mooie actie van Ninty, maar de andere riep dat hij liever geen game erbij had en 50 euro korting op de Wii. Zij wilden zelf bepalen welke spellen ze wel of niet kopen en niet een spel door hun maag gesplitst krijgen. Die laatste groep heeft het echter faliekant mis, want Wii Sports laat zien waartoe de Wii allemaal in staat is.

[IMG]http://www.gameqube.nl/files/tennisrand.jpg[/IMG]
En de Wii is tot veel in staat, dat maakt Wii Tennis wel duidelijk. Je speelt, wanneer je in je eentje bent, met twee eigen Mii’s tegen twee computergestuurde tennissers. Alle bewegingen die je gewend bent in het echte tennis moet je hier ook maken, zij het niet dat je natuurlijk niet zoveel kracht hoeft te gebruiken. Klinkt erg simpel en in wezen is dat ook zo, maar eer je de bal strak over het net hebt geslagen ben je toch wel even oefenen verder. Zelfde geldt voor een ace slaan. Alles draait dan ook om timing bij Tennis. Tennis is dan ook mijn persoonlijke favoriet en met name met meerdere personen is dit dolle pret. Maar pas op: in een te kleine kamer dit spel met zijn vieren spelen kan nog wel eens pijnlijke momenten opleveren. Met de nadruk op pijnlijk. (8.5) Een spel dat in hetzelfde straatje past, is Baseball. Hier moet je twee dingen doen, de bal met behulp van een knuppel zo ver mogelijk slaan en de bal zo hard mogelijk in de handschoen van de ‘catcher’ gooien zodat de tegenstander geen mogelijkheid ziet om de bal in het publiek te jassen. Klinkt als dolle pret, zeker met zijn tweeën, maar dit spel laat toch wat steekjes vallen. Zo werkt het gooien vreemd, de ene keer zwier je met je arm hard van boven naar beneden en heb je een ‘fastball’ van slechts 105 km, en de volgende keer geef je de Wii-mote per ongeluk een raar zacht tikje en vliegt de bal met 150 km vol in de handschoen van de pitcher, als ‘curveball’! Het slaan is daarentegen beter uitgewerkt, je voelt wanneer je timing perfect is en je een homerun slaat en je voelt het ook wanneer je te vroeg of te laat slaat met de Wii-mote. Enige minpuntje hieraan is, is dat richten erg lastig gaat en je soms dan ook een ‘Foulball’ slaat in plaats van een homerun, of een single, double, triple. (7)
[IMG]http://www.gameqube.nl/files/honkbalrand.jpg[/IMG]
Bowlen is nou typisch zo'n 'sport' die je doet op verjaardagen terwijl een paar oudjes naast je staan te bowlen. Oftewel, dikke pret! Ook op de Wii is bowlen heerlijk om te doen. Je kan proberen de bal hard door het midden te gooien/rollen in de hoop dat de bal geen afwijking naar rechts of links heeft, of je kan als een volwaardig professional iets meer naar rechts of links stappen en de bal daarvandaan met een heerlijke zwiep effect van de zijkanten naar het midden gooien: een strike is haast verzekerd! Dit is de perfecte game om je opa en oma mee te laten genieten van de edele kunst der gaming. (7,5) Golfen is het meest diepgaande spel van Wii Sports. Hier kan je niet hard swingen met je controller in de hoop dat je de bal zo ver mogelijk slaat, of zo hard mogelijk bij Tennis en Baseball. Neen, bij Golf moet je zeer secuur omgaan met je dosering kracht. Je Wii-mote hard van achter naar voren slaan als een golfclub zit er dan ook niet in. Je moet zorgvuldig letten op de kracht waarmee je de bal raakt, want wanneer je daaroverheen gaat vliegt de bal niet lekker op het mooie stukje gras, maar kom je in 'rough' terecht. En de naam zegt het al, dat is niet echt een pretje. De echte uitdaging ligt hem echter in het 'putten'. Hier moet je namelijk echt voelen hoe hard je de bal moet raken wil 'ie rustig in de hole gaan. Sla je te hard dan rolt 'ie namelijk al gauw hard over de hole heen. Enige frustratie die ik had bij het putten was dat je Wii-mote soms niet helemaal secuur reageerde op mijn handeling waardoor de bal geen centimeter vooruit kwam. En de volgende keer probeerde ik de Wii-mote dus een hardere zwiep te geven met het gevolg dat het balletje hard over de hole heen dook. Je houdt hiervan of je verafschuwt het. (8-)
[IMG]http://www.gameqube.nl/files/golfrand.jpg[/IMG]
Boksen is het enige spel waar je de nunchuck bij nodig hebt. Gebruik de nunchuck in je minst flexibele hand en de pret kan beginnen. Houd de Wii-mote en de nunchuck voor je gezicht en duik met je bovenlichaam weg om niet geraakt te worden. En haal hard uit door je nunchuck of Wii-mote hard naar voren te stoten. In je eentje is het niet meer of minder dan leuk, en dat komt met name doordat het een beetje chaotisch aandoet. Slagen die vol langs je tegenstander gaan en slagen die soms helemaal niet uitgevoerd worden. Met zijn tweeën is het daarentegen een stuk leuker, en dan vooral om het plezier wanneer je iemand knock out slaat of wanneer je een hele reeks met stoten uitdeelt en je medespeler het uitkermt van frustratie. (7) Overall gezien staat Wii Sports gewoon garant voor een paar uur heerlijk, ouderwets plezier, en is het een heerlijke partygame. Maar Wii Sports is vooral de game die laat zien waartoe de controls van de Nintendo Wii in de toekomst toe in staat zijn. Een goede zet dus van Ninty om Wii Sports bij de Nintendo Wii bij te sluiten.

N1 Score: 7.5

+

-

Gekoppelde games

Wii Sports (Wii)