[Review] Geschreven door Niels op 2007-02-24 21:43:55

Excite Truck

[B]Ooit speelde ik in een ver, ver verleden de racegame der racegames; Burnout 3. Waar ik hooked was aan Gran Turismo 3, stiekem een stukje overliep naar Forza Motorsport, daar bleef Burnout 3 voor mij de ultieme racegame. Snelheid, turbo's, enorme lading gameplay, takedowns en een geweldige manier om vele slapeloze nachten met vrienden te beleven. Wat wil je nog meer in een game?[/B]

[IMG]http://www.gameqube.nl/files/excitetruck3.jpg[/IMG]
Toen de aankondiging van Excite Truck een feit was, wist ik niet zo goed wat ik mezelf moest voorstellen. Een beetje een afstandsbediening kantelen in de hoop dat je karretje naar links of rechts stuurt, dat leek me niet de ideale oplossing om het gat van een racer op te vullen. Gelukkig kwam er al snel meer duidelijkheid over wat de game precies zou voorstellen. Powerups, stunts, botsingen, snelheid en natuurlijk een turbo-boost. Voor mij een mooie combinatie als het gaat om een arcaderacer. Excite Truck laat je de Wii-Mote horizontaal vastpakken met twee handen. Kantel je de Wii-Mote naar rechts, dan gaat de truck die je bestuurt wonderbaarlijk genoeg ook die kant op. Mocht je turbo-meter nog niet aangeven dat je motor overbelast raakt, dan kun je via de vierpunts-toets de turbo activeren. Elk parcours kun je afsluiten met een D tot een S-rank waarbij de S natuurlijk laat zien dat je de baan meester bent. En in deze grove lijnen wordt Excite Truck gespeeld. Simpel? Niet echt! Naast het simpele race en turbo-principe, heb je namelijk ook nog eens de beschikking over verschillende powerups. Rijd over een powerup met een uitroepteken erin heen en het level zal spontaan een stukje vervormen. De ene keer zal er een extra grote heuvel verschijnen en de andere keer zul je kunnen genieten van een grote tevoorschijnschietende plas met water die het koelen van je motor (en dus je turbo-meter) sneller laat gaan. En vergis je niet, met een overhitte motor is het moeilijk om je turbo te gebruiken.
[IMG]http://www.wiids.nl/files/screen1excite.jpg[/IMG]
Grote heuvels, snelle trucks en veel springen. Stunts uithalen? Jawel, het is mogelijk. Mocht je op een lekkere hoogte zitten en het nodig achten om een spin te maken, dan kantel je de Wii-Mote gewoon met een snelle, felle beweging. Helaas blijft het bij 360, 720 of 1080 graden om je lengte-as draaien. Beetje jammer aangezien je geeneens salto's of andere gestoorde dingen kunt doen met je truck. Het blijft bij rondjes draaien zonder extraatje. Gelukkig heeft Nintendo wel een extraatje in de vorm van de mogelijkheid tot een eigen soundtrack in de game. Aangezien de standaard soundtrack teveel simpele poeprock bevat die iedereen na 10 minuten beu is, kan men door middel van een volgepropte SD Card zijn eigen muziek beluisteren tijdens het spelen. De setting is daarintegen tof, heel erg tof. Waar het ene level zich in een regenachtig Schotland bevindt, daar bagger je het andere moment door de woestijnen in Mexico of race je vervolgens over een prachtig strand á la Far Cry. Alle levels zijn bezeten met enorme heuvels zodat je genoeg te springen hebt en ook verschillende objecten in de levels (variërend van hoogspanningsmasten, boten tot enorme bossen) zorgen voor een lekkere feeling tijdens het spelen. In tegenstelling tot vele andere recensies ben ik wél duidelijk te spreken over de grafische waarde van deze game. Alles ziet er gewoon netjes en clean uit, van water tot bos en van weerspiegeling tot gecrashde trucks. Het is geen superspel, niet in verscheidenheid aan levels en ook niet in charme. Toch zal deze game een fanbase op gaan bouwen zoals alleen games als Super Monkey Ball en Viewtiful Joe dat hebben. De plezierigheid straalt er gewoon vanaf en het 'oppak'-gehalte om even een leveltje te spelen is gewoon erg groot. Helaas is het een dikke misser dat de multiplay-mode erg beperkt is. De versus-mode laat je simpelweg alleen de levels tegen elkaar spelen zonder al te veel poespas. Jammer, aangezien ze dit veel beter hadden kunnen uitwerken.
[IMG]http://www.wiids.nl/files/screen2excite.jpg[/IMG]
In totaal was ik een uurtje of 10-15 bezig alvorens ik alle banen op een S-rank had uitgespeeld, een hele hoop trucks had unlocked en ook nog eens als klap op de vuurpijl de Super Excite-mode had vrijgespeeld. En toen was ik nog niet eens begonnen aan de challanges die, variëren van het beuken van andere auto's tot het springen door ringen, stuk voor stuk uitdagend en erg leuk zijn. Al met al ben ik erg te spreken over dit spelletje. Zeker geen must-have voor iedereen, wel voor de liefhebbers.

N1 Score: 8.5

+

-

Gekoppelde games

Excite Truck (Wii)