[Review] Geschreven door Theun op 2007-04-06 13:23:26

De wereld van Dragon Ball Z

Dragon Ball Z, een populaire anime serie van de vorige eeuw, heeft eindelijk de Nintendo Wii bereikt. Met Tenkaichi Budokai 2 kunnen gamers nu na lange tijd wachten de beruchte Kamehameha uitvoeren met de Wii controller. Toch vragen de meeste mensen zich af of deze game wel goed is. In het verleden zijn er namelijk talloze Dragon Ball Z videogames uitgekomen, waarvan er slechts enkele de moeite van het spelen waard waren. De Budokai Tenkaichi serie is gelukkig nog tamelijk nieuw en heeft daardoor nog ruimte over voor verbetering, zoiets gaat namelijk wat makkelijker met nieuwe series dan met oudere. Deel één was een ‘aardige vechtgame’, dus met eventuele verbeteringen zou Budokai Tenkaichi 2 nog best wel eens een goede game kunnen worden. Maar is het dat ook geworden? Populair Wie kent de serie niet? Dragon Ball Z is één van de meest populaire shows over de hele wereld van de laatste tien jaar. Nadat Goku en zijn vrienden Japan hadden veroverd, werd in de jaren ’90 ook Amerika fan van de serie en later ook nog eens Europa. Wat maakt Dragon Ball Z dan zo populair? De serie bestaat namelijk alleen maar uit vechten en praten. Toch zijn dat juist dé twee elementen die deze serie aantrekkelijk te maken. De makers van Dragon Ball Z realiseerde zich dit en creëerde de wereld van Dragon Ball, een wereld waarin alles draait om vechten. Om het allemaal wat mooier te maken is het vechten in Dragon Ball Z niet het soort vechten wat je terugvindt na een potje Feyenoord - Ajax. Het vechten in Dragon Ball Z is namelijk snel, gebaseerd op de Japanse vechtkunsten en gaat gepaard met zogeheten energy blasts. Meng dat met een leuk verhaal en je hebt een populaire serie.

[url=/files/dbz1.jpg][img]/files/dbz1.jpg width=450 border=0][/img][/url]
Fight! Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 2 draait natuurlijk helemaal om het vechten. In Budokai Tenkaichi 2 zijn er verschillende modes om in te vechten of je kunsten te verbeteren. De mode waarmee de meeste mensen zullen beginnen is Dragon Adventure. In Dragon Adventure zul je het verhaal van Dragon Ball Z, Dragon Ball GT én de Dragon Ball Z Movies gaan volgen. Iets wat lekker simpel gaat, want je selecteert een Saga en je kunt beginnen. Iedere Saga heeft verschillende kopjes, per kopje kun je een opdracht doen. Wanneer je eenmaal bezig bent, zul je merken dat je boven een wereldkaart vliegt met het personage waarmee je de opdracht moet uitvoeren. Hier kun je naar plaatsen toe om te vechten en eventuele items op te pikken. De wereldkaart biedt weinig speciaals, maar het geeft een beetje een RPG-gevoel. Als je dan naar een plaats vliegt en landt, komt er vaak nog een tussenfilmpje en kun je gaan vechten.
[url=/files/dbz2.jpg][img]/files/dbz2.jpg width=450 border=0][/img][/url]
Kamehameha Tijdens het vechten zal de camera over de schouder van je personage en zul je moeten proberen je tegenstander helemaal kapot te slaan. Dit moet natuurlijk in iedere vecht game, maar in Budokai Tenkaichi 2 doe je dat vooral met behulp van de Wii Controls. De controls, die in het begin echt even wennen zijn, zijn een leuke toevoeging aan het spel. Je moet voor lopen, vechten en schieten nog steeds op knopjes drukken, maar als je echte trucjes wilt gaan uitvoeren zul je speciale Wii functies moeten gebruiken. Om bijvoorbeeld te dashen of te vliegen zul je de Nun-Chuck een zwaai moeten geven in de gewenste richting en om een beruchte move zoals de Kamehameha uit te voeren zul je de beweging moeten nadoen. Nou hoef je de Kamehameha niet exact na te doen, want de Wii registreert alleen of jij jouw Wiimote naar achteren haalt en dan weer naar voeren doet. Zo hoef je voor Gohan’s Masenko de Wii-cursor alleen boven het beeld uit te laten gaan en dan weer het beeld in te laten gaan. Echt als een malloot in de kamer Kamehameha’s uit te staan voeren hoeft dus niet, maar het kan natuurlijk wel als je voor jezelf wat extra’s wilt toevoegen. Uiteraard bestaan er ook combo’s waarbij je meerdere bewegingen achter elkaar moet doen.

Beoordeling

Genoeg te doen Dit vechten hoeft niet alleen Dragon Adventure, je kunt ook een toernooi opzetten, een speciale torenmode (heel veel gevechten achter elkaar) doen en gewoon lekker vechten met de computer of een vriend(in) in losse potjes. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om profielen van Dragon Ball Z figuren door te nemen en items te fusen. Items kun je gebruiken om je personages iets sterker te maken, hoewel je dat niet met alle items kan. Andere items kun je namelijk gebruiken om te laten fusen met personages, wanneer je dit doet kun je compleet nieuwe personages krijgen. Er zijn in het spel meer dan 120 speelbare personages te krijgen. Ja dat zijn er veel, maar er zitten ook wel een hoop dubbelen in. Zo worden Goku en Super Saiyan Goku beide als een apart personage gerekend. Toch mag dat de pret niet bederven, want er blijven er nog behoorlijk veel over!

[url=/files/dbz3.jpg][img]/files/dbz3.jpg width=450 border=0][/img][/url]
Uitgebreid Een uitgebreide game dus met een hoop leuke extraatjes. Het mooiste van allemaal (en vooral voor de Dragon Ball Z fans) is dat bijna alles ook nog eens goed is uitgewerkt. De menu’s zijn namelijk simpel doorheen te browsen en het vechten gaat soepel. Wat een compliment mag zijn, want het was natuurlijk een gedurfde zet om alleen de speciale aanvallen via de Wii functies te laten gaan. Het kost namelijk niet al te veel moeite om zo af en toe eens te bewegen, wat het wel zou kosten als je voor iedere slag een zwaai zou moeten maken. Hoewel de controls in het begin wat lastig zijn, blijken ze later enorm fijn te zijn. Ook is het heerlijk om in het vechten je tegenstander er eens goed van langs te geven, de game kent namelijk behoorlijk veel moves en heeft speciale Dragon Ball Z elementen. Met dat laatste bedoel ik dat je bijvoorbeeld je tegenstander de verte in ziet vliegen als je hem/haar een flinke ram verkoopt. Net als in de serie én een voordeel van de speciale camera! De vele arena’s, personages en missies maken het vechten dan ook nog eens behoorlijk verslavend. Het is namelijk altijd leuk om even een potje te doen, vooral als je tegen een vriend moet spelen. Tegen de computer spelen is overigens ook uitdagend, want de computer heeft verschillende moeilijkheidsgraden die ervoor zorgen dat je altijd tegenstand hebt. Niet alleen het vechten, maar ook het geluid is behoorlijk goed gedaan. In Budokai Tenkaichi 2 zitten namelijk alle échte stemmen van alle personages uit de serie plus de originele Japanse stemmen. Het enige jammere is dat de achtergrond muziek van dit spel niet echt briljant is; het is stukken minder dan de muziek uit de serie. Het verhaal in Dragon Adventure wordt overigens ook niet briljant verteld, waar de echte stemmen wel leuk zijn in de filmpjes is het verhaal behoorlijk verwarrend. Zo win je bijvoorbeeld een gevecht zonder moeite en wordt er na het gevecht verteld dat je kansloos hebt verloren. De Saga’s zijn overigens ook nog eens allemaal in een bijna willekeurige volgorde geplaatst. De makers hebben namelijk besloten de Movie-saga’s niet apart te vertellen, maar ze hebben geprobeerd deze te implanteren in het verhaal. Dit is jammergenoeg hartstikke fout gegaan, want er lopen een hoop dingen door elkaar heen. Alsof dat het verhaal niet verwarrend genoeg maakt, wordt het ook nog veel te compact verteld; je wordt bijna gedwongen de profielen van de personages door te lezen om er nog iets van te begrijpen. Het is dus een beetje jammer voor iemand die het verhaal nog niet helemaal kent om het zo te gaan proberen te volgen. Wat dan wel weer goed is aan het verhaal is dat het behoorlijk lang is, het enige pluspunt ervan. Als laatste mag ook nog wel even gezegd worden dat de graphics, die cell-shaded zijn, van het spel er op zich wel goed uit zien. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat de Wii meer aan kan, ziet het er allemaal wel aardig uit.
[url=/files/dbz4.jpg][img]/files/dbz4.jpg width=450 border=0][/img][/url]
Conclusie Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 2 is een zeer geslaagde vechtgame op de Wii. Hoewel het verhaal in de Dragon Adventure mode niet echt geweldig is uitgewerkt, heeft deze game enorm veel te bieden voor iedereen. Vooral het vechten is enorm leuk uitgewerkt mede dankzij de Wii controls en bevat de echte Dragon Ball Z elementen. Tel daar de vele modi waarin je kunt vechten en de originele stemmen bij op en je hebt een leuke vechtgame, die Dragon Ball Z waardig is. Een leuk spel voor iedereen en een must voor de fans!

N1 Score: 8.4

+

-

Gekoppelde games

Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 2 (Wii)