[Review] Geschreven door Wessel op 2007-05-26 12:44:07

Eerst zoeken, graven en blazen...

Daar sta je dan. In de ijzige wind sta je te wachten met je handen in je zakken weggemoffeld. Je voelt de kaarten in je zak zitten. ‘Zal het gaan lukken?’ Dan klinkt de schoolbel en voor je het kan beseffen scheren de koters die tot aan je middel komen al rond je. ‘Wie niet waagt, wie niet wint en het is tenslotte belangrijk veldwerk.’ Denk je nog voor je tot actie overgaat: ‘Hé jongetje, wil je ruilen tegen mijn ‘Windora Sordina Special Color #2 kaart’?’ ‘Het gehurkte jongentje kijkt op maar zijn gezicht wijst erop dat hij geen flauw idee heeft waar ik het over heb. ‘Ik heb geen flauw idee waar je het over hebt’ zegt hij tenslotte, mijn gedachte bevestigend. ‘Maar weet jij, als grote meneer toevallig wel hoeveel vlinders een megabonker waard is?’ Ik betrap mijzelf erop dat ik nog serieus antwoord geef ook: ‘In mijn tijd waren dat er 100 volgens mij…’

[url=http://www.tothegame.com/res/game/5574/boxshot_uk_large.jpg][img] http://www.tothegame.com/res/game/5574/boxshot_uk_large.jpg width=400 border=0[/img][/url]
De conclusie van mijn uitputtende practicum mag duidelijk wezen: Spectrobes is geen rage en is qua populariteit op het moment niet opgewassen tegen pokémon, knikkers of voetbalplaatjes. Dat wil niet meteen zeggen dat het Nintendo DS spel, waar deze recensie uiteindelijk om zal gaan, ook niets waard is. Lees dit artikel en kom alles te weten over fossielen opgraven en wakkerblazen en gevechten in tornado’s! Dat belooft wat! Grondig onderzoek Aan het verhaal wil ik niet teveel woorden vuil maken. Het universum is in gevaar aangezien vreemde wezens die zich schuilhouden in zwarte tornado’s iedereen aanvallen. Flinke stoten, zwaarden en zelfs geweren zijn nutteloos. De enige manier waarop je deze Krawl kan verslaan is door hulp in te roepen van zogenaamde Spectrobes. Maar waar kun je die vinden? Het toeval wil bestaan dat deze wezentjes in hun fossiele fase in de grond zijn opgeborgen. Je zult in het begin drie Spectrobes krijgen maar daarna zul je dus met behulp van een kleine Spectrobe op zoek moeten gaan naar deze begraven fossielen. De kleine Spectrobe achter je kan de grond onderzoeken en wanneer je iets gevonden heb kun je over gaan tot het betere archeologische speurwerk. Blaas stof weg, gebruik je klopboor of ga voor een klein subtiel boortje en je ontdekt al snel dat er behalve fossielen ook mineralen en kubussen onder de grond liggen. Nadat je je fossiel letterlijk leven hebt in geblazen kun je hem namelijk in de incubator, ofwel broedmachine stoppen en hem mineralen voeren. In de incubator kun je Spectrobes laten evolueren, onderling vriendjes laten maken en aaien. Je kunt je Spectrobes bovendien redelijk uniek maken aangezien je ze kunt voorzien van een kleur, een naam en een zogenaamd ‘custom part’. De gevonden kubussen geven je meer informatie over het Spectrobesuniversum en bovendien bevatten ze vaak ook extraatjes zoals een link optie, maar daar later meer over.
[img] http://www.wiids.nl/files/Spec0271.jpg border=0[/img] [img]http://www.wiids.nl/files/Spec6.jpg border=0[/img]
Het concept klonk mij meteen leuk in de oren maar ik was bang dat het snel zou gaan vervelen. Ik had deels gelijk. Het wordt na een aantal uur wel vervelend om steeds de grond te gaan onderzoeken op zoek naar mineralen of fossielen. Dit wordt deels opgelost aangezien je later betere Spectrobes zal krijgen die meer grond per keer kunnen onderzoeken. Het opgraven gaat gelukkig niet zo snel vervelen aangezien het maar een klein klusje is en je later in het spel een hele hoop hulpmiddelen tot je beschikking zal hebben. Het wakkerpraten of blazen ging mij ook niet snel vervelen. Het spel doet zijn best het allemaal fris te houden door regelmatig nieuwe updates te laten verschijnen voor jouw, je Spectrobes of je opgraafuitrusting.

Dan vechten en het universum redden!

In het oog van de storm… Eenmaal volwassen kunnen de Spectrobes je bijstaan in de gevechten tegen de Krawl. Deze gevechten spelen zich real-time in het oog van een zwarte tornado af maar ook hierover was ik in het begin erg pessimistisch. Leken de gevechten in het begin erg saai, later bleek het erg leuk te zijn om te experimenteren met de verschillende aanvallen van verschillende Spectrobes. Met een Spectrobe aan iedere zijde kun je kiezen voor een aanval met je zwaard, je geweer of met je vuist. Deze hebben echter niet zoveel succes en het zal effectiever zijn om met één van je maatjes aan te vallen. Je kunt tijdens het rennen ook een metertje op laden zodat je Spectrobe een sterkere aanval zal kunnen uitvoeren. Een volle meter geeft je echter ook de mogelijkheid om een schermvullende aanval te doen die alle tegenstanders flink zal toetakelen. Later zullen in deze zwarte tornado’s ook tal van nieuwe mogelijkheden toepasbaar zijn.

[url=http://www.ownage.nl/images/content/46610.jpg][img] http://www.ownage.nl/images/content/46610.jpg border=0[/img][/url]
Het moge duidelijk zijn dat mijn eerste indruk volledig onterecht was aangezien je duidelijk kunt zien dat de makers echt hun best hebben gedaan. Spectrobes zijn mooi en goed ontworpen in een stijl die nog het meeste weg heeft van een mix tussen traditionele Japanse kunst en moderne animé-series. De kleinen zien er schattig en leuk uit terwijl volledig geevolueerde, vaak enorme wezens erg stoer vormgegeven zijn. Het grote aantal mogelijkheden is ook bewonderenswaardig te noemen. Er is een multiplayermodus waarin je tegen elkaar kunt vechten en kunt ruilen en je kunt unieke Spectrobes, mineralen en ‘custom parts’ downloaden via het internet. Een kaartinvoer zorgt ervoor dat je geruilde of gekregen kaartjes in kan voeren voor nog meer monsters en onderdelen. Variërende kwaliteit Voor een spel voor de Nintendo DS is de beeldkwaliteit aan de goede kant. De hele wereld is in drie dimensies weergegeven en ook alle wezentjes en personages hebben behalve een lengte en een breedte ook een diepte. Werelden zijn jammer genoeg af en toe redelijk kaal en inspiratieloos. De schoonheid van de filmpjes die tussendoor komen, laat je mond echter wel openvallen maar helaas zijn deze cinematische intermezzo’s schaarser dan in bijvoorbeeld Metroid Prime: Hunters. Net als de beeldkwaliteit verschilt de geluidskwaliteit ook gedurende het hele spel. In de incubator verhaalt zich een verschrikkelijk irritant gezoem dat je tot waanzin zal brengen. Tijdens dialogen weet Spectrobes je echter af en toe behoorlijk te verassen met spannende muziekjes vol dreigende paukenslagen of subtiele toevoegingen van ‘schudeitjes’. Op beide fronten scoort Spectrobes net boven gemiddeld.
[url=http://www.wiids.nl/files/Krawl2.jpg][img]http://www.wiids.nl/files/Krawl2.jpg width=400 border=0][/img][/url]
Helaas geldt die verscheidenheid aan positieve en negatieve punten niet alleen voor het geluid en het beeld; eigenlijk moet het hele spel er aan geloven. Zo zal het verhaal erg voorspelbaar zijn voor de meeste gamers en het ontbreken van een overzichtskaart laat je af en toe verdwalen. Na een tijdje raak je er wel gewend aan om beide schermen te gebruiken voor meer overzicht maar het blijft behelpen zonder een kaart. De grond afspeuren, zoals eerder vermeld, gaat na een tijdje vervelen ook al zul je naar mate het spel vordert Spectrobes vinden die meer grondoppervlakte per keer kunnen onderzoeken. Een hogere moeilijkheidsgraad zou meer uitdaging geboden hebben voor de wat oudere spelers als snap ik dat Disney zich meer op de wat jongeren wilde richten in plaats van de ouderen. Conclusie Al met al moet ik zeggen dat bij het spelen van Spectrobes je meteen het gevoel krijgt dat de makers echt hun best hebben gedaan op dit spel. Degelijke beelden en geluiden met af en toe welkome verassingen en goed ontworpen Spectrobes geven je dit gevoel. De originele gameplay mag niet ongenoemd blijven. Helaas hopen de kleine foutjes zich op tot een berg die van Spectrobes niet die topper maakt die hij misschien wel in zich had om te worden. Onoverzichtelijke en saaie werelden gecombineerd met een voorspelbaar verhaal weerhouden dit spel er onder andere van om uit te groeien tot een enorme hit. Geen hype, zeer zeker wel een degelijk en erg vermakelijk spel!

N1 Score: 7.7

+

-

Gekoppelde games

Spectrobes (Nintendo DS)