[Review] Geschreven door Quint op 2007-06-25 00:34:26

SEGA Presents: Touch Darts!

Darten is een toffe sport. Wij Nederlanders zijn er toevallig ook nog eens goed in met één man in het bijzonder die de hele dartwereld op zijn kop zet: Raymond van Barneveld. Zijn prijzen puilen zijn kast uit en zijn groeiende buik duidt op zijn welvaartstoename. Gezien het feit dat darten een gerespecteerde sport over de gehele wereld is, die ook nog eens vaak op tv verschijnt, zag SEGA hier wel brood in. De Nintendo DS stylus gebruiken als dartpijltje. Het klinkt als muziek in de oren. Samen met een unieke dartstylus komt SEGA dan ook met het dartspel SEGA Presents: Touch Darts. Het spel wordt opgestart en de dartsylus zit in mijn hand geklemd. Hij voelt fijn aan door zijn dikte, maar hij is net iets te kort. Dat mag de pret echter niet drukken, want het gaat immers om het spel zelf. Niet iedereen is namelijk bevoorrecht om in het bezit te zijn van zo’n stylus. Ik ga niet voor de ‘quick play’-optie en kom zo in het menu. Er speelt zich een deuntje af waar ik al snel genoeg van heb wegens de pijnlijke herhalingen en het hoge stressgehalte. Het eerste wat ik dus deed, was naar Options gaan om vervolgens dat menu-geluid uit te zetten. Goed, zo gezegd zo gedaan, het werd eens tijd om de modi te bekijken. Ik zag een customize-mode en hier koos ik dan ook een poppetje en ik gaf mijn in-game dartpijl een mooi kleurtje. Ook gaf ik mezelf een bijpassende bijnaam, die ik nu liever buiten beschouwing laat. Nadat ik een jongeman was met blonde lokken inclusief roze pijltjes besloot ik om aan het eerste toernooi te beginnen.

Het toernooi speelde zich af in een schuur, maar daar merk je verder niks van. De twee schermen worden namelijk verdeeld over 1) een scoreboard in combinatie met een camerastandpunt die inzoomt op jouw pijlen en 2) het dartbord zelf waar jij op gooit. Je gooit de pijlen door de stylus op het touchscreen te plaatsen, hem naar onderen te slepen om hem vervolgens weer terug naar boven te slepen et voilá; je pijl is gegooid. Hoe sneller je hem naar boven sleept, hoe harder je de pijl gooit. Dit werkt goed en verrassend leuk. Er is hiernaast ook nog de mogelijkheid om effect aan je pijl mee te geven, maar die optie is compleet nutteloos. Het is namelijk altijd mogelijk de pijlen gewoon verticaal te gooien, zelfs bij dubbels/trippels die schuin op het dartboard liggen. Kun je er niet goed bij, dan kun je het gezichtsveld van je dartbord wat verplaatsen, waardoor je beter kunt mikken op de dusdanige plek. Tijdens het spelen van verschillende toernooien veranderen er steeds maar een paar factoren. De moeilijkheidsgraad wordt hoger, er wordt afgewisseld met ‘van 501 tot 0’ en met van ‘301 tot 0’, de dartborden veranderen van kleur en sommige achtergrondgeluiden veranderen. Zo zul je in een druk café meer geroezemoes horen dan in een huis. Dit klinkt echter leuker dan het is. Ik heb, om maar meteen met de deur in huis te vallen, nog nooit zulke slechte geluidseffecten meegemaakt als in dit spel. Dit is nog erger dan de lachband bij Jensen. Een voorbeeld. Om de zoveel seconden wordt er gelachen door dezelfde man met precies hetzelfde lachje en het is overduidelijk dat er een bandje wordt afgespeeld. Het lachen stopt namelijk abrupt. Dit is niet alleen bij het lachen, ook de hoest - en - geroezemoesgeluidseffecten worden smakeloos in de partij gegooid. Hier blijft het echter niet bij. In het spel zit ook een optie gebouwd, die overigens erg fijn werkt, die je adviseert wat je nog moet gooien om de leg te winnen. Gooi je die pijlen precies en zit je op de dubbel, dan begint het publiek standaard te klappen. Dit is altijd hetzelfde klapje. Alsof dit nog niet genoeg was gaat het publiek ook nog telkens “Ooohhhh!” roepen als je die pijl net mist. Ongelooflijk dat SEGA niet snapt dat dit vreselijk slecht is en geweldig irritant werkt. Al snel werden dus ook deze effecten uitgezet, wat ergens jammer was, want het neerkomen van de dartpijltjes in het bord en het raken van het ijzer klonken wel realistisch en wisselden gelukkig wel af qua geluid.
Als je genoeg hebt van de toernooien kun je je tijd ook nog verdoen in de “Challenge”-optie. In deze modus zitten allerlei mini-games met dartpijlen. Zo moet je bijvoorbeeld iemand precies nagooien of je speelt memory. Er worden dan ook vaak speelkaarten opgehangen op een dartbord die zich omdraaien wanneer jij er een pijl op gooit. Leuk bedacht, maar vaak kwamen alle spelletjes op hetzelfde neer en waren ze simpelweg niet leuk genoeg om te blijven boeien. Ook de Challenge-modus was dus snel afgeschreven en toen bleef alleen nog maar de Multiplayer over. Ook deze werkt maar half. Omstebeurt pijlen gooien op één DS werkt misschien wel redelijk, maar voor de rest die meespeelt is een beetje lastig om mee te kijken. Er zit dan ook totaal geen download-play optie in het spel gebouwd. Het zou natuurlijk veel beter werken als je op jouw scherm gewoon de beurt van jouw tegenstander kon zien. Een gemiste kans, want het samenspelen van de mini-games of het spelen van een ‘gewoon’ dartpotje zijn met vrienden toch wel een stuk leuker. En nee, er is ook geen internetoptie aanwezig.
Al met al is dit echt een spel is wat je snel even oppakt om een lekker potje te darten, in je eentje. Het darten zelf is vermakelijk en werkt goed, maar de geluidseffecten die daarbij horen zijn tergend slecht. De graphics zitten onder het gemiddelde: je kunt uiteraard niet veel verwachten van een dart-game, maar de gebruikte kleuren zijn vaak te fel en te verscheidend. De portretten van de spelers zelf zien er echter wel leuk uit, maar zijn verder statisch. Naast deze optie, is er ook nog de customize-optie, maar die is helaas erg beperkt. Het blijft bij het uitkiezen van een persoon en het wisselen tussen kleurtjes en printjes van/op dartpijlen. Ook de multiplayer had beter gekund door het missen van een download-play-optie en een internetoptie. Verder zijn de aanwezige mini-games in het spel te simpel om enigszins nog wat toevoegende waarde aan het spel mee te geven. Een redelijk dartspel dus, die qua essentie erg goed in elkaar steekt, maar het wordt verpest door andere elementen. Dat wordt dus nog even wachten op dé ultieme dartgame op de Nintendo DS.

N1 Score: 5

+

-

Gekoppelde games

Touch Darts! (Nintendo DS)