[Review] Geschreven door Quint op 2007-06-27 13:34:14

Mario Party 8

In deze tijd van de eindexamenfeesten viert Nintendo ook een feestje. Hier komt echter geen bier, popmuziek en vrouwelijk schoon aan te pas, maar pixels, spelborden en mini-games. Ik heb het hier over Mario Party 8; de eerste Mario Party voor de Wii. Is dit achtste deel van de serie nog steeds de moeite waard om aan te schaffen? Essentie Met de aankomst van deel acht is het aannemelijk dat voor vrijwel iedereen de essentie van Mario Party inmiddels bekend is. Voor degenen bij wie nu vraagtekens opspelen, volgt hier een korte uitleg. Je loopt afhankelijk van het aantal ogen op een geworpen dobbelsteen als Nintendo-figuurtje over een spelbord. Daarbij is het de bedoeling dat je muntjes en items verzamelt. Extra muntjes verdien je door het winnen van mini-games. De muntstukken kun je vervolgens uitgeven aan sterren. Wie na een zelfgekozen aantal spelbeurten het hoogste aantal sterren heeft, mag zichzelf de Super Star noemen.

Meestal wordt dit principe op een slappe wijze gehangen aan een lousy verhaal, maar in Mario Party 8 is het recht voor zijn raap. De kermis is in de stad en de Mii's, Mario, Wario, Luigi, Waluigi, Peach, Daisy, Toad, Toadette, Dry Bones, Birdo, Yoshi en twee nieuwelingen, Blooper en Hammer Bro, zijn ook van de partij om mee te doen aan de grootste attractie: de uitdaging om de Super Star te worden. Deze uitdaging ga je aan in de singleplayer, waar dit keer duidelijk meer aandacht aan is besteed ten opzichte van vorige delen. Echter, de singleplayer is nooit de sterkste kant geweest van een Mario Party-titel en dat is ook dit keer weer geval. De beurten van de tegenstander duren lang en zijn niet vooruit te spoelen. Daarnaast moet je het in de singleplayer met één tegen één-situaties doen tegen een CPU. De vrolijkheid van andere characters ontbreekt hierdoor ook nog eens. Je strijdt tegen de enkele tegenstander op een spelbord om een vooraf vastgesteld sterrensaldo. Heb je dat saldo als eerste bereikt, dan ga je naar de volgende ronde. Uiteindelijk, aan de top van de toernooiboom, ben jij de Super Star.
Mini-games tot je er bij neervalt De singleplayer is echter niet de kracht achter een Mario Party-titel. Dat is de partymode. 70 nieuwe mini-games met geïntegreerde Wii Remote-functies liggen op je te wachten in dit achtste deel. De Nunchuk wordt enkel voor speciale gelegenheden uit de kast getrokken, maar blijft grotendeels achterwege. De focus ligt op de afstandsbediening en de mini-games zijn hier op afgestemd. Denk hierbij aan intensief ballen gooien, lasso werpen en roeien. Stuk voor stuk originele spelletjes en leuk om uit te voeren. Dit is en blijft een ijzersterk punt van de Mario Party-serie. Je speelt deze spelletjes het liefst met een aantal vrienden en daar komt de ware kracht van het spel om de hoek kijken. Helaas ontbreekt de 8-speler modus die wel aanwezig was in Mario Party 7, maar zoveel man past er toch niet op je bank. Een ander en wel gerechtvaardigd minpunt is het ontbreken van een online-functie. Dit had de eenzame speler zijn spelbelevenis behoorlijk op kunnen fleuren. Dit alles mag echter de pret niet drukken; het blijft een erg leuk feestje.
Spelborden, items en kermiskaarten Niet alleen de mini-games hebben een kleine metamorfose ondergaan, ook de spelborden zien er een stuk frisser, fruitiger, mooier, indrukwekkender en innovatiever uit. Ze kennen meer diepgang. Zo kun je op het ene spelbord investeren in hotels en in op een ander ben je op zoek naar een piratenschatkist. Dit alles is dit keer volledig in 3D weergegeven en dit heeft met name één in het oogspringend gevolg. De blauwe en rode platformpjes zijn vervangen voor vierkante platformpjes met diepte. Het wordt echter niet te gek; het overzicht blijft, maar het is wel een duidelijke vooruitgang wat betreft de graphics. Deze vooruitgang zie je niet alleen terug in de spelborden, maar ook in de mini-games. Alles ziet er net weer wat beter uit, wat het allemaal een stuk prettiger maakt om te spelen. Opmerkelijk is ook de aandacht die besteed is aan de items. De items bevinden zich in dit deel in snoepjes en variëren van tornado's tot vampierenkostuums. De voorwerpen zorgen er meestal voor - net als in de vorige delen - dat je een aantal plekken extra kunt opschuiven, kunt wisselen met personen of de felbegeerde muntjes kunt stelen van andere spelers. De uitvoering is echter een stuk origineler in dit deel wat je bijvoorbeeld ook terugziet in de bijbehorende, korte animaties.
Een nieuw fenomeen in Mario Party 8 zijn de kermiskaarten. Deze kaarten verkrijg je na het spelen van verschillende modi. Met behulp van deze kaarten kun je onder andere figuurtjes, muziekjes en mini-games kopen in een winkeltje. Zo kun je de vooruitgang in het spel zelf bepalen en dingen unlocken in een volgorde die voor jou het prettigst werkt. Conclusie Mario Party 8 is opnieuw een deel dat de nadruk legt op de multiplayer. In je eentje zul je het niet lang volhouden, ondanks de goede poging om de singleplayer aantrekkelijker te maken. De mini-games met de Wii Remote-functies zijn stuk voor stuk erg leuk om te spelen, de boards zijn een stuk afwisselender en origineler en hetzelfde geldt voor de items. De graphics zijn wat opgeschroefd en het geluid doet wat het moet doen. Ook de toevoeging van de Mii's en enkele nieuwe characters zijn een leuk extraatje. Mario Party 8 is zonder twijfel een geslaagd deel in de reeks en absoluut een aanschaf waard indien je beschikt over een drietal vrienden.

N1 Score: 8

+

-

Gekoppelde games

Mario Party 8 (Wii)