[Review] Geschreven door Joost op 2007-06-30 13:51:29

Shrek The Third

Zij aan zij met de gelijknamige film zet uitgever Activision een stel Shrek games op de markt. Geheel naar verwachting hebben de makers voor een vechtgame annex buttonbasher (Wii-mote wiebelaar) gekozen. Is Shrek The Third een geslaagd spel, een pijnlijke mislukking, of iets daar tussenin geworden? Het einde is het begin Met een pols die nog pijnlijk stram aanvoelt leg ik de Wii-mote naast me neer. Vermoeid, maar weinig tot niet voldaan. Hoewel toch echt de laatste eindbaas, de charmante prins, verslagen is, en ik met zekerheid kan zeggen, want zojuist werd een laatste poppenkast filmpje getoond waar dat uit bleek, dat mijn avontuur voorbij is, voelt dat niet als zodanig. Het einde is het begin. Het begin was, dat herrinner ik mij nog heel goed want dat was gisteren, merkwaardigerwijs het eind, maar dan in een andere omgeving en met andere poppetjes die onder meelijwekkend gekreun door Shrek zijn handen, en het gewiebel van mijn pols, in elkaar werden geslagen. Het einde en het begin is ook alles daartussenin, want als mijn geheugen me niet voor de gek houdt, heb ik zes uur achtereen gewiebeld met mijn pols en poppetjes in elkaar geslagen. Wisselende poppetjes in wisselende omgevingen, maar onmiskenbaar gelijkwaardig: uit hetzelfde hout gesneden.

[url=http://www.wiids.nl/files/shrek3.jpg][img] http://www.wiids.nl/files/shrek3.jpg border=0 width=250 [/img][/url] [url=http://www.wiids.nl/files/shrekkkthethird1.jpg][img] http://www.wiids.nl/files/shrekkkthethird1.jpg border=0 width=250 [/img][/url]
Wiebelen en ergeren Terwijl de zojuist gemaakte grap jammerlijk wegsterft (kwestie van verkeerde timing, verkeerde stemacteurs (niet de echten), inhoud enzovoort) loop ik als Shrek door een statische, zogenaamd 3D, maar door het welhaast totale gebrek aan vrijheid meer 2,5D omgeving en wiebel ik met mijn pols, soms ook met mijn nunchuk pols (krachtigere aanval). Vijanden rukken talrijk aan, maar worden door mij weggewiebeld. Zodra hun lichamen verdwijnen als een scheet in de wind, scheidden ze blauw fonkelend elvenstof af, wat ik gretig opraap. Dan, als ik genoeg van dit stof verzameld heb, kan ik met een druk op de Z-knop, of als ik nog wat meer verzamel een combinatie van Z en B, een speciale beweging uitvoeren. Hiermee degradeer ik Shrek The Third tot een nog net ietsjes eenvoudiger spel wat, geloof mij op mijn woord, beste lezer, een erg knappe prestatie is. Soms, bij wijze van uitzondering, maakt het wiebelen plaats voor zoeken, puzzelen en springen. Dat is aangenaam, want dan word je pols, die het gedurende het spel zwaar te verduren krijgt, even wat rust gegund. Voor je geest zijn deze spelonderdelen helaas even genadeloos. Het zoeken betreft simpele opdrachten die door bijvoorbeeld tovenaar Merlijn of een charmante waterdame gegeven worden. Omdat, als in de voorgaande alinea gemeld, de omgevingen niet echt 3D, maar eerder 2,5D genoemd dienen te worden, is er van zoeken weinig sprake. 'Simpelweg lopen en om je heen springen en om je heen kijken' zou een betere beschrijving zijn, hoewel deze, eerlijk is eerlijk, niet echt lekker in de mond ligt. Zowel het puzzelen als het springen zijn niet beter uitgewerkt. Deze laatste wordt in de weg gezeten door een vaststaande, onveranderbare camera die het ruimtelijk inzicht sterk belemmerd, waardoor je vaker dan eens een of andere onpeilbare diepte in zult storten, terwijl het puzzelen wel dusdanig simpel en eentonig is (druk op een stel drukknoppen in een onbestemde volgorde) dat je er bijna treurig om zou worden.
[url=http://www.wiids.nl/files/shrekkkthethird2.jpg][img] http://www.wiids.nl/files/shrekkkthethird2.jpg border=0 width=250 [/img][/url] [url=http://www.wiids.nl/files/shrek32.jpg][img] http://www.wiids.nl/files/shrek32.jpg border=0 width=250 [/img][/url]
De beelden en geluiden en aanverwante zaken De verschillende poppen die speelbaar zijn, denk aan onder anderen Shrek, Fiona, Doornroosje en De Gelaarsde Kat, zijn redelijkerwijs vormgegeven, met matig tot fraaie lichteffecten, maar de omgevingen zijn dit tot mijn spijt niet. Lelijke vormen en kleuren, onscherpe textures. Tot overmaat van ramp zet op de meest onaangename en ongelukkige tijden ook nog eens een flinke frame drop in wat, in combinatie met de statische camera, en de nare manier waarop de poppen op jouw knopgedruk en gewiebel reageren, tot dodelijke situaties kan leiden, vooral in een van de haast niet aanwezige platformonderdelen. De door het avontuur heen gevlochten poppenkastfilmpjes, bestemd om het verhaal te vertellen, ogen dan weer sfeervol en bijpassend, een vleugje charmant zelfs. Charme is de B-acteurs, die zo goed bedoeld trachten de met passie neergezette Mike Myers, Antonio Banderas en Cameron Diaz stemmen na te bootsen, bijna geheel vreemd. Ik ben er van overtuigd dat ze hun werk hebben verricht met de beste intenties, maar helaas, werken wil het niet, en de vele pogingen tot humor falen dan ook jammerlijk, wat tevens te wijten is aan de inhoud. De geluidseffecten en achtergronddeuntjes doen beter werk, maar weten, zeer consequent, nergens te verrassen of te verbazen. Volgende keer beter Zorgvuldig probeerde ik de afgelopen plusminus 750 woorden het dodelijke cliché te vermijden, maar ik vrees dat ik er niet meer onderuit kom: Shrek The Third is een op een animatiefilm gebaseerd spel, een film die kassa’s doet rinkelen als zilveren, pas opgepoetste belletjes, en die daarom in zijn geheel gevrijwaard is van kwaliteit, originaliteit en fantasie, omdat hij hoe dan ook toch wel verkoopt. Je hebt het spel, wat binnen een uurtje of zes uit te spelen moet zijn, al in zijn geheel doorgrond nog voordat het eerste halve uurtje speeltijd verstreken is. Goed, ja, oké, het springen en rennen en rammen door de velden kan bij vlagen, in zijn totale stompzinnigheid, ‘vermakelijk’ zijn, en dit samen met nog een paar andere hele schaarse positieve punten zorgt dat de totaalscore niet nog lager ligt, maar dit is geen geldige reden om dit spel te spelen, laat staan te huren, of anders wel aan te schaffen. Nee, ik zeg bij deze: hou het bij de films, en laat dit spel, en alle voorgaande en waarschijnlijk ook toekomstige Shrek spellen, met rust.
[img]http://www.wiids.nl/files/Shrekart.jpg [/img]

N1 Score: 5.5

+

-

Gekoppelde games

Shrek The Third (Wii)