[Review] Geschreven door Wessel op 2007-07-12 15:39:11

Puzzle League DS

Met een uitdagend duizend-stukjes-tellend ‘Ravensburgertje’ kun je de jeugd van tegenwoordig niet meer verblijden. Om dat doel te bereiken moeten je meer je best doen. Het moet bloederiger, groffer en harder! Tenminste dat is wat je zal horen als je het zou vragen aan de oudjes van tegenwoordig. Puzzle League DS gooit het over een andere boeg: Schuiven met blokjes met hartjes en sterretjes erop! Of je grootouders zich nu in die hippiecultuur kunnen vinden of niet: Dit spel doelt op alle leeftijden… Het principe In Puzzle League DS komen de blokken voor de verandering eens niet alleen uit de lucht vallen. Daarmee wil ik niet meteen zeggen dat het concept razend origineel is want het is ook hier de bedoeling om er drie, vier of misschien wel vijf op een rij te krijgen, zij het niet dat de blokken nu vanaf onder aangevuld worden. Het schuiven en het van plaats ruilen van twee blokken kan enkel horizontaal maar de rijen, ofwel combo’s, mogen ook verticaal geplaatst worden om zo punten te verdienen. Dat klinkt niet alleen simpel maar dat is het ook. Maar door alleen een paar blokjes op een rijtje te schuiven ben je er niet aangezien je de meeste punten kan behalen door zogenaamde ‘active combos’ te maken. Dit houdt in dat je binnen een paar tellen een nieuwe rij moet zien te maken nadat je een rij hebt gemaakt. Deze combinaties zijn in het begin moeilijk te zien omdat de blokken naar beneden vallen na het wegwerken van een rij maar na een tijdje kun je dit feit juist in je voordeel gebruiken. Blokken vallen dan precies op zijn plaats en de score van je combo kan erg hoog oplopen.

[url=/files/Puzzleleagueds4.jpg][img]/files/Puzzleleagueds4.jpg border=0[/img][/url]

Écht verschillende modi Maar met een goed concept heb je niet meteen een geweldig puzzelspel in handen. Velen puzzelspellen worden namelijk vol gestopt met net een beetje andere varianten op de basis. Als je één variant hebt gespeeld zullen de andere je eigenlijk nauwelijks verassen. Puzzle League DS heeft echter naast een vrije sessie (Endless) en een race tegen de klok (Timeattack) nog een paar andere leuke spelletjes voor je. Clear is misschien de minst speciale, want je moet simpelweg alle blokken boven een bepaalde lijn zien weg te werken. De Garbage Challange is echter zeker de moeite waard! Blokken roest vallen uit de lucht en door een combo aan te sluiten tegen deze rommel veranderen deze brokken in gewone blokken. Snelheid is troef aangezien er flinke blokken van meerdere rijen dik naar beneden komen in hoog tempo. Toch klinkt het suffer dan dat het eigenlijk is omdat er nog behoorlijk wat tactiek bij komt kijken. Vijfdelige combo’s kun je namelijk alleen maken als je een tijdje afwacht en de voorraad blokken even laat groeien. De kans bestaat echter wel dat er dan in eens drie brokken roest naar beneden komen vallen en met vijf opgestapelde rijen zit je dan al snel behoorlijk in de penarie.

[url=/files/Puzzleleagueds3.jpg][img]/files/Puzzleleagueds3.jpg border=0[/img][/url]

Verder heb je nog Daily Play waarin je iedere dag drie kleine spelletjes kunt spelen en zo je vooruitgang kan peilen. De modus Puzzle kun je als een apart spel beschouwen. In een bepaald aantal stappen een heel veld opruimen of met enkel één zet een enorme kettingreactie in gang zetten: Deze modus alleen al zal je gegarandeerd uren bezig kunnen houden. Ben je echter uitgekeken op alle puzzels dan kan altijd nog een potje VS Com of multiplayer doen. In beide modi ga je elkaar puzzelend te lijf met als verschil dat je het in VS Com tegen de computer opneemt en dat je in een multiplayer- of onlinesessie het op kan nemen tegen andere puzzelfanaten. Het leuke aan deze modi is dat je je tegenstander behoorlijk in de weg kan zitten. Behalve dat de blokken afval regelmatig uit de lucht komen vallen zijn er ook blokken waar je jezelf een voordeel mee kan bezorgen of waarmee je je tegenstander juist in de weg kan zitten. Sommige blokken versimpelen het spel voor jou door voortaan maar drie kleuren te gebruiken of door alle combo’s van jouw kant te tellen als ‘active combos’! Blokken waar je tegenstander minder blij mee zal zijn zullen zorgen voor bijvoorbeeld een mist over zijn of haar speelvlak, gehussel van zijn blokken of tijdelijke verlamming van zijn blokken. Het spel wordt gepresenteerd in een mooie stijl. Je Nintendo DS op zijn zijkant houdend zie je mooi vormgegeven werelden voorbijtrekken en ook alle blokken kunnen van stijl veranderen. Opvallend is haast dat je bij dit spel het geluid best aan kan laten. De muziek is zeker niet vervelend en bij vlagen sta je zelfs te kijken van de kwaliteit van de muziek van een puzzelspel als deze. Geluidseffecten zijn redelijk standaard maar misschien passen deze ‘zakelijkere’ bliepjes nou eenmaal beter bij dit spel dan overweldigenden ontploffingen om maar iets te noemen.

[url=/files/Puzzleleagueds2.jpg][img]/files/Puzzleleagueds2.jpg border=0[/img][/url]

Conclusie Het zal misschien cliché zijn maar uiteindelijk is er maar één puzzelspel waar alle puzzelspellen zich aan moeten meten: Tetris. En ik moet zeggen dat Puzzle League DS dat prima kan! Het concept zit goed in elkaar: Lekker simpel maar met een behoorlijke veborgen diepgang. De verschillende modi bieden uren speel plezier en verschillende toevoegingen in de multiplayer maken ook die modus tot een feest! Puzzle League DS doet wat het moet doen en doet dat ook nog eens erg goed! Puzzle League DS is binnen zijn genre toch wel een hoogtepunt te noemen voor iedereen!

N1 Score: 8.4

+

-

Gekoppelde games

Puzzle League DS (Nintendo DS)