[Review] Geschreven door Joost op 2007-07-17 12:46:00

Spider-Man 3

De webslingeraar keert terug in Spider-Man 3 voor de Wii. Maken wij hier kennis met een onderhoudend, krachtig avontuur, of is het treurigheid alom? Wij zochten het voor je uit. [url=http://www.wiids.nl/files/Spidey3art.jpg][img] http://www.wiids.nl/files/Spidey3art.jpg border=0 align=left [/img][/url]De herder Hij hurkte door zijn knieën. De wind die zachtjes woei, liet hem kort huiveren. ‘Het is koud,’ fluisterde hij zachtjes in zichzelf. ‘Er hangt een kilheid in de lucht.’ Moeizaam spande hij alle spieren in zijn lichaam aan. Vervolgens greep hij met zijn rechterhand de naad van de achterzijde van zijn pak, en trok deze uit zijn bilspleet. ‘Ik voel me ietwat stram,’ dacht hij bij zichzelf. ‘Hoe zou dat komen?’ Hij zette zijn linkerhand op het dak, verplaatste zijn linkervoet vlug naar links en liet zich neerzakken. Hij stak zijn hoofd over de rand van het lage gebouw en nam de straten van New York, gevuld met mensen, in zich op. ‘Zie ze dan lopen,’ prevelde hij zacht. ‘Ze zijn dik, lui, dom, onvolkomen, maar ik zal ze beschermen.’ Zijn ogen werden vochtig. Hij keek neer op een zwaar ogende vrouw die haar whopper per ongeluk liet vallen, onder een gigantische zucht voorover bukte, en zich met haar lippen sputterend weer ophief. ‘Waarom doet ze alsof het oprapen van een simpel ligt stuk eten zo’n gigantische krachtinspanning is?’ zei hij bij zichzelf. ‘En hoe is het mogelijk voor een mens zo’n uitpuilende buik te krijgen? Een zwangere kamerolifant.’ Hij bracht zijn wijs- en middelvingers van beide handen tegen zijn slapen en wreef ze met lange, ritmische bewegingen. ‘Ik zal ze beschermen,’ zei hij. ‘Oh Almachtige God, dit zijn Uw kinderen. Ik ben hun herder, zij zijn mijn schapen. Ik zal ze behoeden voor het kwaad. Hun beschermheer.’ Hij zoog de longen vol lucht. ‘Nu, op pad,’ dacht hij. Hij sprong van het gebouw, liet zichzelf een enkele tel vallen, en schoot vervolgens zijn webslierten. Afgeraffeld Spider-Man 3 voor de Wii biedt wat je van een dergelijk spel verwachten mag. Je wordt geacht te vechten met vijanden, onschuldige mensen te redden van deze vijanden, missies op te lossen met als onderwerp deze vijanden en tussendoor ook lekker te webslingeren door de straten van New York. Ook word van je verwacht dat je luistert naar goed bedoelde oneliners en het met tussenfilmpjes vertelde verhaal volgt. Het zijn alle ingrediënten die de leisteen hebben gevormd van de voorgaande Spidey spellen, maar de dodelijk belangrijke vraag is en blijft zondermeer: vormen deze ingrediënten een eenvoudige (de verwachtingen mogen niet te hoog gespannen zijn), doch voedzame maaltijd? Tsja, nou ja, dat, kan helaas niet gezegd worden. Van het vechtsysteem tot de graphics, van de uit te voeren missies tot de manier waarop het verhaal vertelt wordt: alles is matig, of anders wel ouderwets slecht. Het spel als geheel voelt afgeraffeld aan.

[url=http://www.wiids.nl/files/spiderman3-1.jpg][img] http://www.wiids.nl/files/spiderman3-1.jpg border=0 width=250 [/img][/url] [url=http://www.wiids.nl/files/spiderman3-2.jpg][img] http://www.wiids.nl/files/spiderman3-2.jpg border=0 width=250 [/img][/url]
Dit gevoel dient zich al vanaf het eerste speelmoment aan. Middels een rampzalig slecht voorfilmpje word je ineens de actie in geworpen, waar een tergend vervelende verteller je tips en hints geeft, en als hij daar even de kans toeziet, gruwelijk vervelende grappen maakt. Van lachen zal in elk geval nooit sprake zijn. Het vechtsysteem, wat spellen als deze maakt of breekt, is veel te beperkt, en de nieuwe moves en combo’s, die je kunt kopen na het halen van missies (sla vijanden in elkaar, ontmantel een bom, breng een slachtoffer naar een ziekenhuis, sla vijanden in elkaar – dat werk), zijn geheel nutteloos, gezien de vijanden zo makkelijk zijn. En hoe je dan vecht (moet het nog gevraagd worden, oh moet het nog gevraagd worden?)? Je wiebelt geheel willekeurig met je Wii afstandbediening en drukt knoppen in. Willekeurig wiebelen en knoppen indrukken is ook vereist bij het webslingeren, wat wonder boven wonder degelijk is uitgewerkt. Spring in de lucht, druk de Z-knop in en zwaai met de nunchuk, of doe hetzelfde met de B-knop van de afstandsbediening en zwaai met deze. Met de nunchuck schiet je een websliert uit je linkerhand, met de afstandsbediening een uit je rechter. Slingerend door New York vallen ineens de lelijke gebouwen, lui afgewerkte voetgangers, de lege straten, waardeloze lichteffecten, animaties en weet ik veel wat je niet meer op, en waan je je echt voor even Spider-Man. Ook vergeet je voor eventjes de mensonterende, eeuwig herhalende one-liners, slechte geluidseffecten en de achtergrondmuziek die net op de verkeerde moment inzet. Nou nou nou, wat een zalige ontsnapping aan de harde in-game werkelijkheid! Zelfs de camera die nooit doet wat jij wilt ontsnapt voor een moment aan je gedachten. Door het toilet Voor de tweede keer in een dikke twee weken tijd heb ik mezelf genoodzaakt gezien een filmlicentie spel verbaal in stukken te scheuren. Ik doe het niet met plezier, ik doe het niet met liefde, want ik speel vele malen liever een sterk spel, dan een spel wat me tijdens het spelen ervan in permanente staat van verontwaardiging en irritatie laat. Maar goed, de zon kan niet altijd schijnen, het kan niet altijd feest zijn. Tragisch is het leed dat Spider-Man 3 voor de Wii heet, en slechts het leuke webslingeren laat dit spel niet naar een nog lager cijfer afdalen. Maar net als Spider-Man zal ik proberen de herder te zijn, die lieden behoedt voor het kwaad, wat in dit geval dit spel betreft. Dus rest mij te zeggen: spoel deze spin door het toilet, en bid richting hemel voor betere tijden.
[img]http://www.wiids.nl/files/spiderman3wii.jpg width=500 [/img]

N1 Score: 5

+

-

Gekoppelde games

Spider-Man 3 (Wii)