[Review] Geschreven door Theun op 2007-08-09 00:46:00

Pokémon Diamond & Pearl

Pokémon is weer terug! Nadat we het de laatste jaren vooral hebben moeten doen met spin-offs zoals Mystery Dungeon en de remakes Fire Red & Leaf Green is het dan eindelijk zover: een nieuw Pokémon avontuur is gearriveerd. Diamond & Pearl nemen je naar de regio genaamd Sinnoh waar meer dan honderd nieuwe Pokémon te zien zijn plus alle oude. Alles in deze twee nieuwe games is vernieuwd. Meer aanvallen, meer Pokémon, meer items, meer tegenstanders en online mogelijkheden! Maar maakt dat Pokémon Diamond en Pearl beter dan hun voorgangers?

[img]/files/pikachulacht1.PNG[/img]
Gotta catch 'em all! Pokémon bestaat inmiddels al meer dan tien jaar en het is allemaal begonnen op de originele Game Boy. De games genaamd Red & Blue, die hier pas in oktober 1999 verschenen, werden een wereldwijde hit. De spelletjes waarin je Pokémon moest vangen en trainen waren enorm verslavend. Iedereen wilde het beste Pokémon team hebben en linken met elkaar werd daardoor populair, want daar kon je immers mee bewijzen dat je beter was dan je vrienden. Als je dan al de beste was, dan was er een nóg grotere uitdaging: ze allemaal vangen. Red & Blue bevatte maar liefst 150 verschillende wezentjes, waardoor het dus een hele uitdaging was ze allemaal in je bezit te krijgen. Dit ging sowieso niet zomaar in je eentje, want ruilen met andere trainers was verplicht wegens het ontbreken van een aantal Pokémon in beide spellen. De enige manier om ze allemaal in je bezit te krijgen, was door veel te vangen, te trainen en te ruilen. Dit concept is tien jaar later met Diamond & Pearl nog steeds hetzelfde gebleven. Het verschil is echter dat er nu 493 Pokémon te vangen zijn en je behoorlijk wat methodes zult moeten gebruiken om ze allemaal te vangen. Ook het beste team ooit maken is lastiger dan ooit, omdat er zoveel Pokémon zijn en een team maar bestaat uit zes Pokémon. Vooral omdat er verschillende types Pokémon zijn. Zoals gras, water, vuur, normaal en grond. Er zijn behoorlijk veel types en ieder type reageert anders op een ander type. Zo is een vuurtype goed tegen een grastype, maar slecht tegen een watertype. In Diamond & Pearl zijn er wederom enorm veel types en veel nieuwe Pokémon met nieuwe combinaties types. Diamond & Pearl maken de wereld van Pokémon dus nog groter dan ooit voorheen!
Pokémon groter dan ooit! Zoals in de voorgaande delen begin je ook in Diamond & Pearl als een Pokémonloze jongen of meid. Ook zul je in dit deel in het begin weer moeten kiezen tussen een vuur, gras en water Pokémon om vervolgens alle gymbadges te gaan halen en Pokémonmeester te worden. Natuurlijk gaat dit niet zomaar, want gymleiders, je rivaal en trainers worden steeds sterker naarmate het spel vordert en ook Team Galactic’s plannen om de wereld te veroveren moeten in de tussentijd gestopt worden. Je loopt nog steeds door afwisselende omgevingen heen met bijbehorende Pokémon en de stadjes zijn weer gevuld met mensen die zoals vanouds altijd wat interessants of grappigs te melden hebben. Nee, Pokémon is in de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd. Het verhaal is hetzelfde, de sfeer is hetzelfde en het vechten is ook hetzelfde. Je wordt vaak in random battles gesleurd en komt veel trainers tegen met wie je een turn-based gevecht moet houden. Met hier en daar wat nieuwe aanvallen, types en nieuwe Pokémon is het dus eigenlijk weer de originele Pokémon spelen maar dan in kleur en een stuk uitgebreider. Hoewel, niet alles is hetzelfde als voorheen. In Diamond & Pearl kun je namelijk online ruilen en vechten. In plaats van dat je dus met je vrienden in dezelfde ruimte moet zitten, kun je nu tegen elkaar spelen waar je maar wilt. Het online ruilen gaat zelfs iets verder dan dat, je kunt namelijk ruilen tegen onbekende personen van over de hele wereld. Hetgeen het iets makkelijker maakt om ze alle 493 te vangen. Overigens brengt het touchscreen van de Nintendo DS ook wel hier en daar wat vernieuwingen in de besturingen, maar dit gaat niet veel verder dan mini-games in de vorm van een Pokémon contest en het selecteren van een aantal opties, wat je ook met de knoppen kunt doen.

Pokémon formule

Déjà vu De nieuwe Pokémon lijkt dus veel op zijn voorgangers, alleen is het spel een stuk uitgebreider. Of we daar zo blij mee moeten zijn is een tweede. De originele Pokémon formule is natuurlijk goed en leuk, maar tien jaar na dato mogen we op zich wel wat grotere veranderingen aantreffen. Wéér acht badges halen, wéér op weg zijn naar de Pokémon League en wéér een boevenbende tegenhouden voordat ze de wereld veroveren. Het acht badges halen hoort er dan wel bij, maar waarom is de Pokémon League nog steeds hetzelfde? De Elite 4 verslaan en de Champion om kampioen te worden. Waarom niet een Pokémon League maken zoals in de serie, waarin veel trainers het tegen elkaar opnemen in een afvalsysteem. Wellicht geeft dat variatie en ook nog de indruk dat er nog veel andere goede trainers zijn met acht badges in plaats van alleen jij en je rivaal. Het Pokémon League systeem van toen begint wat eentonig te worden en dat is toch wel te merken in deze game. Wederom moet er in deze game een boevenbende worden tegengehouden en ditmaal is het Team Galactic. Dit gaat op exact dezelfde manier als voorheen. Infiltreer een mini-basis waarmee je plannen dwarsboomt, leer hun plannen kennen en baan je weg door het hoofdkwartier. Waar hebben we dat toch eerder gezien? Misschien dat zoiets lastig te vervangen is, maar van Nintendo mogen we het wel verwachten. Begrijp me overigens niet verkeerd. We hebben het hele idee al gezien wat betreft Team Galactic, maar het is nog steeds leuk om ze tegen te houden. Hoewel het leuker zou zijn geweest als Nintendo met iets nieuws was aangekomen.

Dan maar even over naar het avontuur zelf, waarin je dus acht badges moet verzamelen, Pokémon moet vangen en talloze trainers moet verslaan. Ook zoals vanouds, maar dit is de basis van Pokémon en het is dus goed dat die nog staat als een huis. Wilde Pokémon bevinden zich weer in verschillende bijbehorende gebieden, waardoor je dus wederom genoodzaakt bent het hele land te doorkruisen om ze allemaal te vangen. Op iedere route bevinden zich enorm veel trainers en deze zijn gevarieerder dan voorheen. Trainers hebben vaak niet steeds weer dezelfde Pokémon, maar in Diamond & Pearl hebben ze echt een hoop verschillende wezens. Waardoor de gevechten dus gevarieerd zijn en het iedere keer leuk is om tegen een trainer te vechten. Tijdens je reis kom je door behoorlijk wat steden waar ook Pokémon gyms te vinden zijn. Versla je de gymleider dan krijg je een badge, waar er in totaal acht van zijn. Iedere gym heeft een eigen thema, wat inhoud dat iedere gym gespecialiseerd is in één type Pokémon. Badges in de gyms zijn helaas niet heel moeilijk te halen, omdat het niveau in de gyms niet veel hoger is dan die van de trainers die je buiten tegen komt. De moeilijkheidsgraad in dit spel is ook apart te noemen. In het begin zul je alles erg makkelijk halen, want de trainers blijven van hetzelfde niveau. Je zou het in het begin zelfs kunnen redden met je begin Pokémon. Echter, later in het spel zal de moeilijkheidsgraad enorm toenemen en zul je een goed getraind team nodig hebben in plaats van één sterke Pokémon.
Grafisch gezien heeft de Nintendo DS net zoveel in huis als de Nintendo 64. Toch lijken Diamond & Pearl meer op hun Game Boy voorgangers dan op de Nintendo 64-hit Pokémon stadium. Dat een gigantische wereld niet zomaar kan worden omgezet in 3D is op zich niet zo raar, maar waarom de gevechten nog steeds bestaan uit bijna stilstaande plaatjes is vreemd te noemen. Waarom niet wat extra's toevoegen door de gevechten 3D te maken zoals in Pokémon stadium? Misschien dat ze dan iets langer duren, maar het zou wel een erg mooie toevoeging zijn. Helaas heeft ontwikkelaar GameFreak de 3D animaties zoveel mogelijk vermeden. Overigens is het geluid er ook niet beter op geworden. De deuntjes zijn leuk en je kunt ze lekker mee neuriën, maar ze zijn nog steeds van het niveau van Red & Blue evenals de kreten van de Pokémon die totaal niet zijn veranderd.

Pokémon over de hele wereld

Eindelijk online! Pokémon Diamond & Pearl zijn de eerste Pokémon handheld games die online gespeeld kunnen worden. Online speler is leuk, maar had hier en daar toch wat uitgebreider gekund. Je kunt namelijk online tegen elkaar vechten, maar alleen als je de friend code van elkaar hebt. Online vechten tegen onbekende Jappen en Amerikanen zit er dus niet in. Wil je dat doen dan zul je via fora friend codes moeten uitwisselen en dan een afspraak maken voor een gevecht. Erg matig van Nintendo, omdat dit de pret toch wel bederft. Online vechten tegen onbekende mensen is juist iets waar bijna iedereen van droomt en uitgerekend dít kan dan weer niet. Online ruilen daarentegen kan dan weer wél met onbekende. Dit doe je door te zoeken naar een Pokémon en dan te kijken wat een persoon, die de door jouw gezochte Pokémon aanbiedt, er voor terug wilt. Heb jij een Pokémon die voldoet aan de eisen dan kun je die Pokémon ruilen. Omgekeerd kan het ook. Je kunt namelijk een Pokémon aanbieden en erbij zeggen welke Pokémon je ervoor terug wilt en op welk level etc. Als je Pokémon wordt geruild zal je de andere Pokémon ontvangen zodra je online gaat. Een handig systeem, maar houdt er rekening mee dat je in het begin alleen maar Pokémon kunt ruilen die je hebt gezien. Later kun je zoeken naar alle Pokémon, om zodoende ze alle 493 wat makkelijker te kunnen krijgen. Een andere manier die je wat makkelijker aan alle 493 Pokémon helpt is het importeren van Pokémon uit de Game Boy Advance spellen. Zodat je team uit de Game Boy Advance spellen naar je Nintendo DS komen. Helaas kan dit ook pas later in spel, wat ervoor zorgt dat je die Pokémon niet kunt gebruiken in gym gevechten. Plus puntje is dat je de Pokémon opnieuw kunt ‘vangen’, waardoor je alsnog de oorspronkelijke trainer bent en de stats er dus niet slechter op worden naarmate het level van de Pokémon hoger wordt.

[img]/files/normal_DP_Starters.png.jpg[/img]
Volwaardige Pokémon? Pokémon Diamond & Pearl zijn zeker volwaardige Pokémon games. Helaas brengen ze niet de vernieuwing mee die je toch wel mag verwachten na tien jaar. Toch blijft het leuk om door Sinnoh te reizen, Pokémon te vangen en te trainen en alle badges te verzamelen. Online spelen tegen anderen is ook erg vermakelijk, alleen wat lastig door het friend code-systeem. Online ruilen is overigens dan wel erg goed gemaakt, hoewel er soms wel trainers zijn die de meest onmogelijke Pokémon vragen voor hun eigen Pokémon. Al met al zijn Diamond & Pearl, ondanks het feit dat ze weinig vernieuwend zijn, zeker goede games die niet zullen misstaan in menig collectie!

N1 Score: 8.6

+

-

Gekoppelde games

Pokémon Diamond Version (Nintendo DS)

Pokémon Pearl Version (Nintendo DS)