[Review] Geschreven door Marcel op 2007-09-03 00:33:39

Scarface: The World is Yours

“Fuck you fucking maricon!” “Fuck EA and fuck the Guillemot brothers, Fuck ‘em all!’ “Driver, The Gofather? I crush those fucking cockroaches.” En zo geschiedde het, Tony Montana in een Wii game! Op een miraculeuze wijze overleeft Tony Montana, gespeeld door Al Pacino, de aanslag op zijn leven. In een hectisch vuurgevecht wordt zijn prachtige landhuis verandert in een bouwval. Tony Montana, de grootste drugshandelaar van Miami is alles kwijt en besluit om zich drie maanden lang niet te vertonen. Vriend en vijand zijn dan ook verrast wanneer Scarface himself in levenden lijve voor hun neus staat. In zijn paar maanden van afwezigheid is Tony alles kwijtgeraakt. Hij heeft geen cent te makken en moet zelfs zijn eigen huis terugkopen. “Nobody takes down Tony Montana!”

[img]files/ScarfaceWii2.jpg[/img] "You wanna go to war, I'll take you to fucking war!"
”The World is Yours!” Scarface: The world is yours is duidelijk geïnspireerd door GTA. De grote open stad is een replica van het Miami uit de film. De Bank, Babylon club, Montana Mansion en diverse andere locaties zijn in alle pracht terug te vinden. In schril contrast staan er rijen ongeïnspireerde blokken dozen langs de vele drukke wegen. De spelwereld is slim ontworpen met sluipwegen en trappen om daken op te klimmen. De straten zijn gevuld met mensen, de auto’s hebben een schademodel en de sfeer van de film is goed overgebracht. Via het menu kun je kiezen uit een groot aantal 80’s songs en de muziek uit de film zelf. Een klein minpuntje zijn de achtergrond geluiden en gebeurtenissen, de stad is in vergelijking met bijvoorbeeld True Crime en GTA nogal doods. Er zijn geen spontane schietpartijen of passerende vliegtuigen en helikopters. De gebouwen zijn daarnaast erg statisch en ook bewegende bruggen ontbreken. Wel heeft Scarface veel meer gebouwen die je kunt betreden en is de intelligentie van de voorbijgangers een stuk hoger. Tony Montana kan op de Scarface manier heerlijk ruzie zoeken met de burgers van de stad. Met de A knop of Nunchuk kun je één van zijn vele oneliners ten gehore brengen. “Fuck you maricon!” “I hope you got insurance, life insurance!” Zoals het een goede GTA kloon betaamd heb de mogelijkheid om zowel lopend, rijdend als varend de stad te verkennen. De auto’s, wederom allemaal uit de jaren 70-80, zijn perfect nagebootst uit de film. De gele caddilac met karakteristieke tijgerprint is voor velen een feest van herkenning! Tijdens het rijden valt op dat men aardig wat moeite heeft gestopt in de engine van de game. Het heeft hier en daar zijn ruwe randen maar draait als een tierelier. Je hebt een goed gevoel van snelheid en er is veel ander verkeer om dwars te zitten. Het wegennet is soms wat onduidelijk en chaotisch. Om frustratie te beperken wordt je bij de belangrijke missies vergezeld door een pijl die de weg wijst. Daarnaast kun je altijd een beroep doen op je kaart en de plaats waar je naartoe wilt markeren.
[img]files/ScarfaceWii1.jpg[/img] "You wanna play rough?"
Er zijn veel plaatsen in de stad waar je kunt opslaan of je krachtmeter bijgevuld wordt. Tevens worden de straten van Miami bevolkt door allerhande dealers, van drugs tot wapens alles is te koop! Het wapen assortiment van Tony bestaat veelal uit handwapens en grof geschut. Tony Montana zal niet snel vanaf een afstand een sniper of raketwerper gebruiken. Integendeel, hij gaat recht op zijn doel af met een groot machinegeweer of een shotgun.

Scarface: The World is Yours II

”I fucking kill those cockroaches!” Met de Wii afstandsbediening kun je de camera draaien en richten met de wapens. Met de B knop pomp je het uitschot vol lood. Met de Z knop kun je het vizier vastzetten op een vijand, een optie die eigenlijk is overgebleven uit de Xbox en PS2 versie van het spel. Door de precisie van de Wii besturing heb je het haast niet nodig, met het uiterste gemak kun je headshots maken of benen kapot schieten. Zodra Tony zijn vijand nadert kan hij tevens speciale executie aanvallen uitvoeren. Tijdens de shootouts krijgt het vulgaire taalgebruik daadwerkelijk nut. Wanneer je alles en iedereen verrot hebt gescholden met de Nunchuk, draait Tony door. Vervolgens bekijk je de wereld door de bloedrode ogen van Montana. Naar hartelust mag je oneindig veel kogels afvuren! Tevens is Tony tijdelijk onsterfelijk!

[img]files/ScarfaceWii4.jpg[/img] "Say hello to my little friend!"
In tegenstelling tot bijvoorbeeld GTA of Saints Row, bereik je in Scarface bar weinig met doelloos rondrennen en schieten op alles wat beweegt. Het belangrijkste doel van het spel is opnieuw controle krijgen over de stad. De beste manier om dit voor elkaar te krijgen is drugs verhandelen. Allereerst moet je op zoek naar een “supplier”, hij voorziet je van de cocaïne. Voordat je de drugs in handen krijgt moet je echter een wedertaak toen. De klusjes variëren, de ene keer moet je bewijsmateriaal opruimen, de andere keer iemand vermoorden. Wanneer je de missie succesvol hebt afgerond mag je drugs kopen van de “supplier”. Vervolgens moet je de coke doorverkopen aan dealers. Het is de bedoeling om een zo hoog mogelijke prijs te vangen voor de “Yeyo”. Het onderhandelingssysteem komt neer op het timen van de A knop. Zodra je alle drugs succesvol hebt verkocht aan de dealers, moet het geld witgewassen worden bij de bank. Hierbij lever je een deel van de winst in, wederom wordt het percentage bepaald door het timen van de A knop. Een element wat tot vervelends toe herhaald wordt. “Don’t fuck with me!” ”Push it to the limit!” Met het geld kun je een bestuurder inhuren of andere bendeleden rekruteren. Op iedere plek kan Tony met zijn satelliet telefoon zijn bende oproepen. Een auto nodig? Geen probleem, gewoon even “fat fuck” bellen die met kraaloogjes een auto naar Tony Montana brengt. Je kunt de vergaarde rijkdom echter ook slimmer besteden. Een winkel kopen bijvoorbeeld en de eigenaar sommeren om drugs te verhandelen. Het spel wil je het idee geven dat jij echt Tony Montana bent. Een goed voorbeeld hiervan is het reusachtige landhuis wat de drugsmagnaat bezit. Het optrekje kan naar eigen smaak worden ingericht met nieuwe meubels en accessoires. Wat dacht je bijvoorbeeld van een jukebox, sofa en prachtige wijnkast? Het huis is het middelpunt van Tony’s macht en rijkdom en hoe verder je komt in het spel, hoe meer extra’s en prullaria je kunt kopen. Van de overblijfselen van Manny tot de befaamde tijger!
[img]files/ScarfaceWii3.jpg[/img] "Well you stupid fuck, look at you now!"
"Ok, now I'm pissed!" De missies van het spel zijn perfect verweven met de overige onderdelen. Een simpele deal kan uitmonden in een schietpartij met de Russische maffia. Daarnaast wordt de speler regelmatig beloond met de scheldpartijen van Montana wanneer zijn tegenstanders hem opbellen. De mate van succes bepaald je reputatie, hetgeen je nodig hebt om de droom van Tony: “First you get the Money then you get the Power and then you get Woman!”, te verwezenlijken. Het zoeken naar een meid, vrouw, hoer, vriendin of hoe je het ook noemen wilt is vrij eenvoudig. Gewoon op strand wat mensen aanspreken en een beetje flirten. Een prachtig moment voor de ontwikkelaars om de “druk op het goede moment A” mechaniek weer tevoorschijn te toveren. En daar zit eigenlijk het grootste minpunt van Scarface: The World is Yours in verborgen. Het is ondanks de vele verschillende goed uitgewerkte onderdelen, gewoon GTA met een Scarface sausje. Voor de fans van Tony Montana is het genieten geblazen, echter zullen andere spelers soms achter hun oren krabben en de heisa en verwijzingen nauwelijks begrijpen. ”You like that?” De kettingzaag en Tony's vuisten bedienen met de Wii afstandsbediening is de enige echte verandering buiten de besturing om. Scarface: The World is Yours is wonderbaarlijk genoeg mooier dan de versies op de PS2 en Xbox. Het spel heeft hiermee een streepje voor op soortgelijke games op de Wii. Scarface “crushed” inderdaad de “cockroaches” in de vorm van Driver en The Godfather. Met ongeveer twintig á vijfentwintig uur op de klok bereik je het einde van de verhaallijn. Daarna kun je naar hartelust de hele stad opkopen en je huis inrichten. De enige tekortkomingen van Scarface: blokkendozen, herhaling en verveling, zijn cliché voor het genre. Scarface: The World is Yours is al met al een geslaagde sandbox game, die het vooral moet hebben van het goed geïmplementeerde Scarface sausje.

N1 Score: 8

+

-

Gekoppelde games

Scarface: The World Is Yours (Wii)