[Review] Geschreven door Johannes op 2007-09-04 00:18:32

Inleiding

Meer! Men wilt altijd maar meer. Zodra een spel commercieel succesvol is doet het er niet meer toe of het door de critici gewaardeerd wordt of dieper de grond in wordt geboord dan een normale mijn in een groot mijnveld. Geld is vanzelfsprekend één van de hoofdlevensvoorzieningen in het leven van een bedrijf met winstoogmerk. Natuurlijk dragen erkenning en waardering het nodige bij aan het totaal, maar dat beukt niet op tegen de keiharde knaken. Na het succesvolle eerste deel van het trainspelletje met Dr. Kawashima in de hoofdrol en de vele klonen daarvan, op de Nintendo DS is het tijd voor Nintendo met de terugkeer van diezelfde dokter in de simpele doch effectieve naam: Meer Brain Training van Dr. Kawashima: Hoe oud is jouw brein? In een recensie is het de bedoeling om de mening van een ander te lezen en proberen aan de hand daarvan voor jezelf te bepalen of het besproken spel interessant is voor jou. Met spellen als Brain Training is het altijd het grotere subjectievere gedeelte dat beslist of het wel óf niet bij je past. Daarom introduceer ik bij deze Dr. Wii-DS. Hij zal je door middel van tussentijdse feiten en voornamelijk een kleine test, die bestaat uit enkele meerkeuzevragen, je een advies geven over het wel of niet aanschaffen van deze directe opvolger van Brain Training.

[url=http://www.wiids.nl/files/Meer_Brain_Training_Box.jpg][img]http://www.wiids.nl/files/Meer_Brain_Training_Box.jpg width=450 border=0[/img][/url]

Dé quiz!

1. Gamegedrag a. Ik heb niets, maar dan ook niets met de games van tegenwoordig, maar dat hersenspelletje klinkt wel leuk. b. Af en toe gamen is leuk, maar ik ben meer van puzzels zoals die verslavende sudoko’s. Wat? Die zit ook in Meer Brain Training en nog wel in verschillende moeilijkheidsgraden? c. Ik beschouw mijzelf als een zelf gerespecteerde gamer. Nintendogs en Electroplankton waren leuk voor eventjes, maar doe mij maar Phantom Hourglass zodra ‘ie uitkomt. d. Ik ben een hardcoregamer en heb dus niets met dit soort onzinnige, schaamteloze, mainstreamachtige, populaire, mediatroep! Dr. Wii-DS zegt: “In Meer Brain Training is het de bedoeling om elke dag allerlei oefeningen te doen die ervoor zorgen dat je hersenen gestimuleerd worden. De resultaten hiervan berekenen je hersenleeftijd en zullen vervolgens opgeslagen en geanalyseerd worden. Tevens is het te allen tijde mogelijk om de resultaten te bekijken.”

2. Duur speelsessie a. Ik heb nog nooit zoiets aangeraakt. Hoe werkt het eigenlijk? Moeten er batterijtjes in die Game Boy DS Light? b. De allereerste Super Mario Bros. op de Nintendo was wel leuk, maar ik wil en heb slechts tijd voor korte speelsessies per dag. c. Ik kan als het een leuk en goed spel is aardig wat uurtjes achter elkaar spelen. Ik houd er dan ook van om een spel te hebben waarmee je aardig wat uurtjes per dag kan spelen. d. Ik sluit mezelf op en speel totdat ik het heb uitgespeeld danwel de absolute nummer één van de wereld ben. Dr. Wii-DS zegt: “De hersenleeftijdstest bestaat uit verschillende oefeningen. Het komt voornamelijk neer op je taal en rekenvermogen, dat gecombineerd met een goed portie snelle denkcapaciteit en je hebt goede kans om de ideale hersenleeftijd van twintig jaar te bereiken.” 3. Spelbesturing a. Als ik al de afstandsbediening van mijn TV zie wordt ik wanhopig, laat staan de vele knoppencombinaties die waarschijnlijk nu in de games zitten. Doe mij maar een simpel schrijfgerei! b. Het is weer eens wat anders in plaats van die vele knoppen. Nu gebruik je een pennetje en daar schrijf je dan mee op een scherm van een draagbare spelcomputer dat je als een boek vasthoudt. Klinkt interessant! c. Met die DS is het logisch dat er gekozen wordt voor besturing met het touchscreen. Daarnaast is het weer wat anders dan die vele ‘normale games’’dus dit lijkt me wel leuk voor de afwisseling. d. Pennetje? Ik b-r-e-e-k die stylus! Als een boek vasthouden? Ik scheur die linkerpagina eruit! Echter, als de besturing per se zo is, dan zal het maar moeten… Dr. Wii-DS zegt: “Als je oefeningen voltooit krijg je een stempel. Naarmate je meer stempels verzamelt zullen er meer speelbare oefeningen ontgrendeld worden die je weer bij je dagelijkse hersentraining kan voegen. Op deze manier blijft het spel je indirect vragen om elke dag weer terug te komen voor een speelsessie.”
4. Irritatiegrens a. Als het computertje niet doet wat ik wil, pak ik rustig de handleiding erbij. Computers zijn ook maar computers. Oh, dat geldt slechts voor mensen zijn ook maar mensen, toch? b. Ik blijf me altijd verbazen over de technologie en vind het dan ook erg knap dat zo’n kleine cartridge zoiets kan herkennen. Een foutje op zijn tijd moet kunnen. c. Ik heb gehoord dat in het eerste deel de schrijfherkenning het nogal eens liet afweten. Gelukkig is dit verbeterd in Meer Brain Training anders zou dat toch een bron van irritatie kunnen vormen. d. Als die Kawashima niet verstaat of niet kan lezen wat ik zeg of schrijf, moet die meneer maar eens snel terug naar de basisschool, want ik ben perfect! Dr. Wii-DS zegt: “Je kan met meerdere personen op één aangeschaft spel spelen. Tussentijds zal de virtuele dokter Ryuta Kawashima je zo nu en dan kleine opdrachten geven waarna je de resultaten kunt vergelijken met die van een ander.” 5. Puzzelsmaak a. Puzzelspellen doen het altijd wel goed bij mij. Ik ben dan ook helemaal gek op Zweedse kruiswoordpuzzels, die nieuwe Japanse cijferpuzzels. Het zou leuk zijn als zoiets ook in dat Brain spelletje zou zitten. b. Ik maak zo af en toe een sudoku in de krant, maar kan mijn eerste potje Tetris op de Game Boy nog wel herinneren. c. Dr. Mario was een vermakelijk puzzelspel. Aangezien er ‘bacteriën uitroeien’ (heeft veel overeenkomsten met genoemde Nintendo-klassieker) is het een pluspunt dat dit in Meer Brain Training zit. d. Tetris, Meteos, Lumines en Puzzle Quest zijn enkele must-have puzzelgames. Dat er naast het hersen-train-gedeelte ook nog puzzelonderdelen inzitten maakt het geheel leuker.

Uitslag en conclusie!

Met de vijfde vraag is er een eind gekomen aan de quiz die je niet alleen een beeld heeft moeten geven van het spel zelf, maar ook de verschillende consumenten. De voorganger van dit spel is miljoenen keren over de toonbank gegaan en heeft nieuwe deuren geopend voor Nintendo. Dat is niet onterecht, want ondanks het hoge non-game gehalte en de grote commercie om deze games heen is het een goed bestuurbare game die, afhankelijk van je smaak, een aardig lange replaywaarde kent. Combineer ditgeen met het leerzame deel en je hebt een ideale game om je hersenen niet volledig in te laten zakken met de vele bezoekjes aan de kroeg, strand en soortgelijke activiteiten. Voor de vele miljoenen mensen die het eerste deel kochten gaat het echter helemaal om één vraag: als je al het eerste deel van Dr. Kawashima hebt, is het dan het waard om Meer Brain Training aan te schaffen? Het antwoord ligt in de titel van de game: meer. Ben jij iemand die werkelijk niet genoeg kon (kan als je er nog steeds mee aan het stoeien bent) krijgen van Nintendo’s eerste deel in dit hersentrainspelletje, dan is het antwoord positief om voor nog geen dertig Euro’s het directe vervolg te kopen. Voor degenen die het wel gezien hebben, is het antwoord logischerwijs dan negatief. Mocht je een nieuwkomer zijn dan is het handig om even de uitslag van de door jou zojuist gemaakte quiz in overweging te nemen.

Uitslag Dr. Wii-DS’ quiz: Spannend! Het moment voor de geïnteresseerde lezer is dan eindelijk aangebroken. Tot welke doelgroep behoor jij? Herinner je antwoorden op bovenstaande quiz en lees vervolgens de tekst die bij jou hoort. Vergeet niet om even bij de reacties te melden of je een A, B, C of een D’er bent. Veelvuldig ‘a’[/i] gestemd? Het is wonderbaarlijk dat u (ik noem u zo aangezien u vast en zeker niet jong bent) op deze mooie site bent gekomen. Zelf, dus zonder enige hulp, het wereldwijde web opgegaan om wat meer info over dit interessante spel te weten te komen? Ik kan u zeggen dat u tot de ideale doelgroep hoort. Die ‘gewelddadige’ spelletjes van uw kleinkind zijn van dezelfde fabrikant afkomstig als dit kekke hersenspelletje. Mijn advies als Dr. Wii-DS is dan ook simpel: schaf niet alleen het spel aan, maar ook een (pakt u even pen en papier erbij) Nintendo DS Lite. Speelt namelijk makkelijker. Veelvuldig ‘b’[/i] gestemd? Mario, Zelda en Donkey Kong zijn voor jou niet geheel onbekende namen. Je hebt ze zelf eens gespeeld of bij iemand gezien. Ondanks de (mooie) herinneringen heb je niet het gevoel dat je het gamen veelvuldig mist. Nu er Meer Brain Training is verschenen is de oude interesse weer een beetje aangewakkerd en ben je er wel naar benieuwd. Mocht het oefenen van rekenen en taalkennis je beter liggen dan het spelen van de games met de hoge nostalgische waard, dan is dit spel je ding. Veelvuldig ‘c’[/i] gestemd? Een gamer! Jij weet welke spellen je moet kopen en welke niet. Zo weet je, onder andere door het rondstruinen op gamesites en diens fora, dat Meer Brain Training een succesvolle game is die je vaak op plaatsen tegenkomt waar je het niet zou verwachten. Of Nintendo met haar nieuwe reclamecampagne ook jou weet te strikken is afhankelijk van je smaak. Mocht je het spel kopen dan je je niet begrepen voelen. Het grote Nintendo is namelijk een ietwat andere weg ingeslagen waardoor dit niet helemaal bij jou past. Mocht je toch tot het aanschaffen overgaan dan bega je geen fout, want Meer Brain Training is goed uitgewerkt en kan, wel vanuit zijn genre, gezien worden als een volledige game. Veelvuldig ‘d’[/i] gestemd? De hardcoregamer die niets moet hebben met die slappe hap. Een kort doch volledig antwoord is het afraden om dit spel te kopen. De echte games zijn nog altijd de leukste en beste games, dus blijf van deze non-games vandaan… tenzij je het spel moet hebben, omdat het een Nintendo spel is…
Conclusie In het begin keek ik nogal tegen op om deze game te spelen. Dat komt mede door de grote populariteit en consumenten (“hallo, ik wil graag een Game Boy DS met Brein Training”) die dit spel op mijn werk aanschaffen. Echter, na twee weken is mijn mening veranderd in die zin dat het spel vermakelijk is, maar mijn beeld over Nintendo’s (terechte) reclamebeleid naar de non-gamers toe nog altijd onveranderd is en in mijn ogen lichtelijk beschamend. Dat terzijde genomen, want het gaat hier nog altijd om het spel zelf. Besturing werkt goed al laat de herkenning van het handschrift het zo nu en dan afweten en dat kan je zo nu en dan een hogere hersenleeftijd bezorgen. Leuk, maar ik hoef niet Nog Meer.

N1 Score: 7.4

+

-

Gekoppelde games

Meer Brain Training: Dr. Kawashima: Hoe oud is jouw brein? (Nintendo DS)