[Review] Geschreven door Timo op 2007-09-19 00:22:37

Harry Potter en de Orde Van de Fenix

Harry Potter is een franchise die miljarden waard is. De reeks boeken werd onlangs afgesloten met het zevende en laatste deel uit de serie, maar de merchandising zond deze game zal waarschijnlijk nog een hele tijd blijven voortduren! Niet enkel de films lokken veel kijkers, ook de games gebaseerd op de perikelen rond Harry Potter worden als zoete broodjes door de fans aangekocht. De vorige Harry Potter games waren vermakelijke titels, maar hoe gaat EA om met een Harry Potter op de Wii? Haal je toverstokje maar alvast boven! Harry Potter, een tovenaarsleerling van ondertussen vijftien die de duistere Heer Voldemort trotseerde en overleefde toen hij amper een baby was begint aan zijn vijfde jaar in Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Dit jaar zal echter geen gewoon jaar worden voor Harry en zijn vrienden. Voldemort is namelijk teruggekeerd, maar het Ministerie Van Toverkunst ontkent dit langs alle kanten. Ze duiden zelfs een nieuwe leerkracht aan, Dorothea Omber, die weigert ook maar een beetje les te geven in Verweer Tegen Zwarte Kunsten om zo te vermijden dat Harry het weer zou trachten op te nemen tegen Voldermot. Perkamentus gelooft er echter heilig in dat Voldemort leeft en zet Harry aan in het geheim een orde op te richten om samen het kwaad te kunnen bestrijden. De Orde Van de Fenix.

[url=http://www.wiids.nl/files/HarrWii1.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/HarrWii1.jpg border=0 width=450][/img][/url]
Vrijheid Harry Potter en de Orde Van de Fenix is de vijfde Harry Potter game gebaseerd op de gelijknamige films. Het verhaal en de locaties in de game zijn dus gehaald uit de films en niet zo zeer de boeken. Het is ook de eerste keer in een Harry Potter game dat de blauwdrukken van het eigenlijke zweinstein uit de film gebruikt om zo de game herkenbaar en authentiek aan te laten voelen. De locaties bevinden zich op dezelfde plaatsen uit de film en ook de gehele sfeer is overgezet. Van de zonovergoten tuinen tot de duistere en donkere keldergangen. Zelfs plekken als Hagrid’s hut en Jammerende Jenny’s toiletten lijken uit de film te zijn ontsnapt. Alles is open voor de speler. Om de Orde Van de Fenix op te stellen, moeten Harry en zijn vrienden Ron en Hermelien de leden verspreid rond de hele school opzoeken en melden waar de ontmoetingen plaatsvinden. Hierbij kan het wel eens voorkomen dat je extra taken krijgt of dat je bepaalde hindernissen moet zien te overkomen zoals bijvoorbeeld op zoek gaan naar het wachtwoord van een schilderij. Dit is simpele gameplay, maar zeer doeltreffend. Het feit dat je echt, als ware het een GTA game, de school kunt verkennen en doen wat je zelf wilt is zeer goed uitgewerkt. Je beschikt over een map waar alles staat aangeduid en je kunt zelf kiezen welke taak je op welk moment uitvoert. Als je een bepaalde taak of een persoon hebt aangeduid, berschijnen er voetstapjes op de grond. Door deze te volgen kom je uiteindelijk bij je doel terecht. Je hoeft dus niet te vrezen dat je verloren zou lopen in Zweinstein. Wiebelen Deze game is voor de Wii en EA heeft dan ook de besturingsmogelijkheden volop benut. Je zag het waarschijnlijk al van ver aankomen, maar het is zo, je Wiimote verandert voor deze game in een heus toverstokje. Voortbewegen doe je zoals gewoonlijk met de nunchuck. Harry kent een aantal basis toverspreuken en zijn kennis wordt doorheen de game steeds aangevuld met nieuwe spreuken. Deze spreuken zijn opgedeeld in twee soorten: gewone spreuken en gevechtsspreuken. Met een simpele druk op de B-knop haal je je toverstaf boven, welke je dan kunt richten op voorwerpen op het scherm. Elke toverspreuk heeft z’n eigen beweging. Zo heb je bijvoorbeeld Wingardium Leviosa waarbij je de Wiimote en Nunchuck tegelijkertijd omhoog beweegt en het voorwerp waarop je op richt zweeft in het rond. Doorheen het kasteel staan er een hoop gebroken beelden, richt simpelweg je staf hierop en teken cirkels in de lucht: ‘Reparo’ het voorwerp is gemaakt! Dit geeft je trouwens punten waardoor je extra’s kunt vrijspelen. In de game kun je duels aangaan met onder andere medestudenten. Hierbij worden aanvalsspreuken gebruikt, vaak met eenzelfde beweging als een gewone spreuk, maar met een andere uitkomst. Dit klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel.
[url=http://www.wiids.nl/files/HarrWii3.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/HarrWii3.jpg border=0 width=450][/img][/url]
Zweinstein Op grafisch vlak was deze game een grote verrassing. De omgevingen zijn mooi afgewerkt en gedetailleerd uit. Alles is sfeervol weergegeven. Harry Potter kan zeker bij de mooiere Wii games van het moment geplaatst worden. De sfeervolle en zonnige tuinen, de grauwe klaslokalen, de duistere kelders, alles ziet meer dan degelijk uit. De mooie magische effecten die constant plaatsvinden op de toverschool brengen sfeer binnen dit geheel. De personages zien er dan weer iets te artificieel uit. De makers hebben hun best gedaan de personages exact te laten lijken op hun tegenhangers uit de film, maar toch zijn ze statisch en houterig. De gezichten lijken sprekend op de acteurs, maar de lichamen zijn bijna allen hetzelfde. Zweinstein is echter een levendige school en er lopen constant een hoop leerlingen rond. Deze hoor je met elkaar praten op de achtergrond en zullen soms ook opmerkingen richting Harry toeroepen. Dit zorgt ervoor dat je je een echt een leerling voelt in de grote school. Conclusie Harry Potter en de Orde Van de Fenix is een game die de fans van Harry Potter zeker zal bekoren. Als je de game aankoopt in de Benelux moet je er echter wel bijnemen dat de game geen Engelse taalkeuze bevat, hij is namelijk volledig naar het Nederlands vertaald. De stemmen zijn zeer oké, van Nickelodeon niveau, maar de weggelaten Engelse taalkeuze is toch wel jammer. Dit neemt niet weg dat de game erg leuk is, leuk, meer niet eigenlijk. De game zet een perfecte kopie van Zweinstein neer en het verhaal zal je zo’n 10 uurtjes bezighouden. Het leukste blijft echter gewoonweg rondlopen en ondertussen magische trucjes uithalen. Dit is ook wat de game zo speciaal maakt. Als je echter geen Harry Potter fan bent, zal deze game je waarschijnlijk snel vervelen. Als je zo iemand bent die de boeken heeft gelezen, de films heeft gezien, maar nog steeds niet genoeg hebt. Dan is Harry Potter en de Orde Van de Fenix zeker iets voor jou! Het gevoel om eindelijk zelf Zweinstein te kunnen verkennen is magisch. Harry Potter en de Orde Van de Fenix is zonder twijfel de beste Harry Potter game tot nu toe!

N1 Score: 7

+

-

Gekoppelde games

Harry Potter and the Order of the Phoenix (Wii)