[Review] Geschreven door Theun op 2007-10-17 20:53:29

Tiger Woods PGA Tour 08

Het is weer herfst en zoals ieder jaar komen rond deze tijd de jaarlijkse sport games van EA uit. De Tiger Woods serie is één van deze sport games die jaarlijks uitkomt en dus mag het 2007-2008 deel zeker niet ontbreken deze herfst. Fore! We kennen het allemaal wel: golf. Een sport die meer bekend staat als rijkelui’s tijdverdrijf en een leuke manier van zaken doen die gaan over veel geld. Hoewel, zodra men de naam Tiger Woods hoort, denkt men gelijk over golf als een topsport. Een sport waarbij veel nauwkeurigheid nodig is, waar veel belangstelling voor is en waar je flink veel prijzengeld bij kunt winnen. EA brengt nu al een aantal jaren golfspellen uit op consoles (uiteraard onder de naam Tiger Woods) en ze verkopen zeker niet slecht. Nu is het nieuwste deel genaamd Tiger Woods PGA Tour 08 gearriveerd op de Wii en daar wordt nogal wat van verwacht. De unieke besturingsmogelijkheden van de Wii lenen zich namelijk perfect voor golfgame, maar of het EA ook gelukt is?

[img]/files/tiger-woods-pga-tour-08-20070803021801159.jpg[/img]
Birdie Om maar met de deur in huis te vallen: Tiger Woods PGA Tour 08 is een behoorlijke grote game. Het spel kent vele opties, golfsterren en mogelijkheden, wat de game zeer uitgebreid maakt. Zo zul je het spel beginnen met het aanmaken van een eigen personage waar je werkelijk álles aan kunt veranderen á la The Sims. Dat wordt gevolgd door een menu waar je zelfs kiezen voor verschillende controls. Dat laatste verwacht je eigenlijk niet bij de Wii, want golfen met een Wii Remote kan toch maar op één manier zou je zeggen. EA heeft dan ook aan werkelijk alles gedacht en geeft je zelfs de mogelijkheid om de controls zo in te stellen dat je niet eens hoeft te gaan staan om te golfen. Zijwaarts slaan wordt dan gezien als normaal, zodat je lekker in je luie stoel kunt blijven zitten. Nadat je door al deze extraatjes heen bent gaat het spel pas écht beginnen. Je kunt dan kiezen voor verschillende modi. Dat zijn er genoeg, maar de voornaamste zijn natuurlijk de careermode en de multiplayer mode. Online kun je helaas niet met deze game. In de careermode kun je met je zelfgemaakte personage een heel patroon van opdrachten afgaan. Je klikt simpelweg een vakje aan en je staat op de baan. Het spel op de baan zelf is vrij simpel, je slaat de bal gewoon richting de vlag en zodra je de bal op de ‘green’ (fijn gras rondom het gat waar de bal in moet) hebt gekregen kun je gaan beginnen met putten. Je kunt dit niet eerder doen, omdat putten altijd gedaan wordt met een speciale golfclub. Met zo’n club sla je niet ver, maar deze is uiterst nauwkeurig. Uiteraard kun je wel proberen de bal er in één of twee keer in te slaan van een behoorlijke afstand, maar je hoeft er niet op te rekenen dat je dit zomaar doet. Natuurlijk moet je tijdens het slaan wel een goede nauwkeurigheid hebben, anders ligt de bal zo in wat ruwer gebied of -in het ergste geval- het water. Gelukkig werken de Wii controls prima bij de game. Sterker nog, ze zijn enorm nauwkeurig. Als je een klein beetje naar links of rechts zwaait kunt je zelfs effect meegeven aan de bal.
[img]/files/tiger-woods-pga-tour-08-20070803021807673.jpg[/img]
Bogey Toch is dat wel weer nadelig voor de multiplayer. Een lekker potje snel even golfen zit er namelijk niet in. De controls zijn weliswaar erg nauwkeurig, maar ook wel redelijk lastig. Je kunt oefenen door even in ‘preview mode’ te gaan slaan, maar dit haalt het tempo enorm uit de game. Menig persoon gaat dan toch liever golfen op Wii Sports, die game speelt namelijk wat vlotter en simpeler. Snel een potje Tiger Woods is meer iets om te doen met vrienden die de game ook hebben. Het tempo is trouwens ook een nadeel in de singleplayer. De careermode is leuk met al zijn opdrachten en ook losse opdrachten doen is leuk. Toch is het vervelend wanneer je tegen een computer moet spelen. Je moet dan namelijk telkens op zijn beurt wachten voor je weer mag slaan. Die beurt kun je enigszins versnellen, maar alleen op de baan staan is een stuk prettiger. Helaas is dit niet altijd het geval. Daar komt bij dat de besturing soms zo precies is dat je net als in het echt soms de ‘hole’ op een haar na mist, waar je in Wii Sports wellicht 100% raak had geschoten. Dit is natuurlijk goed, omdat het realistisch is. Het nadeel is echter dat dit soms kan leiden tot wat frustratie. De graphics zijn overigens ook niet om over naar huis te schrijven. Voor een GameCube game zou dit meer dan redelijk zijn, maar van de Wii mogen we iets meer verwachten. De banen zijn groot en gedetailleerd, maar toch ziet het er allemaal zo goedkoop uit. Het geluid is daarentegen wel weer goed. Je speelt altijd in een rustige omgeving, het commentaar klinkt goed en als je een keer goed slaat krijg je zelfs applaus. Niks mis met het geluid dus, maar de graphics zijn beneden niveau. Par Tiger Woods PGA Tour 08 is een behoorlijk uitgebreide game die veel mogelijkheden kent. Met de vele opdrachten die je kunt uitvoeren en de nauwkeurige besturing maakt de game zich al meer dan speelbaar. Toch is het jammer dat wanneer je tegen de computer speelt je telkens maar moet wachten op zijn beurt en dat de graphics zo matig zijn. Ook voor de multiplayer moet je maar even de tijd nemen met je vrienden, want dit is geen game die je zomaar even in een minuut al goed kunt. Het gratis bij de Wii geleverde Wii Sports is dan een beter alternatief. Al met al is Tiger Woods PGA Tour 08 een aardige game met veel mogelijkheden (en)een nauwkeurige besturing. Toch wordt het tempo (dat in een golfgame sowieso niet echt hoog ligt) er te vaak uitgehaald. Zoals door de computer of je vriend(in) die het spel voor de eerste keer speelt, waardoor je eigenlijk maar weinig zin krijgt om verder te spelen.

N1 Score: 6.9

+

-

Gekoppelde games

Tiger Woods 08 (Wii)