[Review] Geschreven door Quint op 2007-11-15 17:01:21

Endless Ocean

Afgelopen zomervakantie kreeg ik een kans in mijn leven waarvan ik zeker wist dat ik hem niet voorbij moest laten schieten. Nee, het was niet Ron Brandsteder die me uitnodigde voor de terugkeer van een oud tv-programma: ik had de mogelijkheid om voor het eerst van mijn leven te duiken en dat in de Turkse zee. Na een enkele training en een lange bus – en – bootrit was het dan eindelijk zo ver. Ik zakte naar de bodem met een hele bemanning om me heen. Overal waar ik keek was wel wat te zien; kleine scholen visjes, mooie koralen of een mededuiker die hopeloos zat te spartelen vanwege de angst. Het was een unieke ervaring en in zijn geheel zeker voor herhaling vatbaar. Voor het zover is, komt Nintendo in samenwerking met Arika echter eerst met een digitale versie op de Wii. Endless Ocean. Kan het het duiken uit het echte leven evenaren?

[url=/files/Endless_Ocean_Wii_022.jpg][img]/files/Endless_Ocean_Wii_022.jpg width=500 border=0[/img][/url]
Endless watte? Het meest eigenaardige aan Endless Ocean, gezien het feit dat hij van Nintendo zelf komt, is dat hij vrijwel geen enkele vorm van promotie heeft gehad. Op het internet is er weinig over verschenen, er zijn geen reclames op tv en ook in de winkels wordt er haast geen aandacht aan besteedt. Hierdoor valt de game in de eerste instantie totaal niet op, wat vaak een kenmerk is van een ondergewaardeerde topper. Of Endless Ocean onder deze laatstgenoemde categorie valt, is nu nog even te voorbarig om te melden. Laten we beginnen bij het begin. Jij bent een duiker. Je geeft jezelf een naam, een gaaf kapsel en een sekse en je bent klaar om te gaan. Je bevindt je op een boot met als enig extra bemanningslid een wel heel schaars gekleed bebrilde dame. Zij zal je gedurende je duikavonturen begeleiden door tips te vertellen en items beschikbaar te stellen. Zo wordt al meteen duidelijk dat je de Nunchuk in de kast kunt laten liggen, want dit spel maakt alleen maar gebruik van de Wii Remote. Je kijkt wat rond op de boot door een ietwat ongelukkige besturing; je hebt immers geen beschikking over een analoge stick, dus dit moest anders opgelost worden. Je richt je cursor op een plek waar je heen wilt lopen en met een continue druk op de B-knop loop je die richting in. Het is even wennen, maar het werkt prima. Op de boot kun je allerlei items aanklikken. Zo kun je je e-mail lezen vanaf je mobieltje, de boot verplaatsen met het stuur, je gevonden items bekijken in een kist, genieten van het uitzicht door op een ligstoel te gaan liggen en nog vele andere opties, maar hier kom ik later op terug.
[url=/files/Endless_Ocean_Wii_021.jpg][img]/files/Endless_Ocean_Wii_021.jpg width=500 border=0[/img][/url]
Kopje onder Allereerst wil je natuurlijk gewoon even kijken hoe het duiken in zijn werk gaat. Met een druk op het onderste pijltje van de D-pad, om vervolgens “Dive” te kiezen, zak je naar de bodem van de zee. Het belangrijkste aspect van duiken; het klaren van je oren, wordt achterwege gelaten. Aan de ene kant een beetje jammer ten koste van het realisme, maar aan de andere kant toch beter, omdat je er gek van zou worden als je dat ook continu ingame moest doen. Een ander onderdeel die het realisme teniet doet, zijn de graphics. Ze zien er prima uit voor een gemiddeld spel, maar voor een duikspel worden toch wel wat realistischere beelden geacht. Helaas is dit simpelweg niet mogelijk op de Wii en bij een game als dit is dat enorm jammer. Vooral de animaties op de boot zijn om van te huilen. Gelukkig valt het in de zee zelf allemaal reuze mee, maar je zult nooit een traantje wegpinken van de pracht en praal, die je eigenlijk wel zou moeten zien. In tegenstelling tot het ontbreken van bepaalde vormen van realisme, wordt wel meteen het doel van spel zelf duidelijk; ongehinderd en relaxed duiken. Je richt met de WiiMote een bepaalde kant in en met de B-knop begin je te zwemmen. Ben je meer van de luie kant, dan kun je de “-“- knop indrukken; die laat je automatisch zwemmen. Het werkt uitstekend, al wil soms het draaien van je personage een beetje moeizaam gaan.
[url=/files/Endless_Ocean_Wii_032.jpg][img]/files/Endless_Ocean_Wii_032.jpg width=500 border=0[/img][/url]
Om je heen zie je allerlei vissen, wiens aandacht je kunt trekken met een simpele druk op de A-knop. Je volgt hierbij de vissen in hun natuurlijke habitat en kunt er eventueel voor kiezen om ze te aaien of te voeden. Doe je dit regelmatig, dan zal de vis je aardig vinden met als gevolg dat de naam met aanvullende informatie beschikbaar wordt van het beestje. Overigens wil het camerawerk wel eens te wens overlaten bij het volgen van zo’n wezentje. Dan verdwijnt de vis ineens uit beeld en dan weet de camera niet meer waar te zoeken met als gevolg een flink op en neer gaand beeld. Vervelend. Extra, extra! Eigenlijk is hierbij al meteen het hele principe uitgelegd van het spel. Nu denk je natuurlijk: “wat, is dit alles?!” Nouja, op een paar extra’s na, wel ja. Het komt allemaal neer op het zwemmen in de zee, het aantikken van vissen en vervolgens voedt en/of aai je ze. Je kunt echter ook op zoek gaan naar schatten, maar dat is meer per toeval. Je ziet iets glinsteren, zwemt er op af en zoomt in op de bodem met de “+”-knop. Je ziet vervolgens een waardeloos item en dat wordt gedumpt in de eerdergenoemde kist op je schip. Het inzoomen zorgt er overigens ook voor dat je dusdanig kleine visjes kunt zien, die eerder niet met het blote oog te zien waren. Tevens krijg je later de beschikking over een zaklamp, waardoor je ook s ‘nachts kunt duiken. In de nachtelijke uurtjes zullen er namelijk ook andere vissen en/of zoogdieren opduiken dan overdag. Naast een zaklamp, krijg je ook nog een onderwaterpen om aantekeningen mee te maken (het precieze doel hiervan is mij ontglipt), een fototoestel, een fluitje en ga zo maar door. Genoeg dingen in ieder geval om de variatie er een beetje in te houden.
[url=/files/Endless_Ocean_Wii_028.jpg][img]/files/Endless_Ocean_Wii_028.jpg width=500 border=0[/img][/url]
Even terug naar het eerder genoemde “e-mail lezen” op je boot. Dit is namelijk een essentieel onderdeel in het spel; hier wordt een beetje het verhaal aan ontleend. Je ontvangt hier opdrachten van cliënten die graag eens met jou willen duiken. Hierbij hebben ze ook vaak een voorkeur naar het zien van een bepaalde vis en het is natuurlijk aan jou de taak die te laten zien. Lukt het je de cliënt naar zijn of haar zin te maken, dan zul je een rating krijgen voor jouw duikavontuur met vaak als gevolg dat je vanaf dat moment de vaste duikgids bent voor de desbetreffende jongeman of jongedame. Je zult echter niet alleen duiken met de cliënten; vaak krijg je ook een opdracht om foto’s te maken van een bepaalde vis. Dit komt dus in principe op hetzelfde neer, maar dan duik je alleen. De makers vonden waarschijnlijk het spel met deze opties nog een beetje karig, dus hebben ze er nóg iets extra’s ingestopt. Tijdens je avontuur ontmoet je een aantal dolfijnen, welke je kunt omdopen tot je partner. Vervolgens kun je ze op je boot oproepen met je fluitje, waarna je ze allerlei trucjes kunt leren. Je kunt ze salto’s laten maken, backflips, gewone sprongen en ga zo maar door. Hierbij wordt er een highscore bijgehouden, wat natuurlijk allemaal leuk en aardig is, maar niet veel bijzonders. Wil je echter meer dan alleen trucjes doen met je favoriete dolfijn, dan kun je er ook voor kiezen om er mee te gaan duiken. De vrolijke kreten van het beestje zullen dan galmen in de zee en hij zal je vergezellen met zijn gestalte. Één van de opties die ik eerder niet heb genoemd, maar die wel aanwezig is, is de mogelijkheid om je eigen muziek te draaien tijdens het duiken! Je kunt namelijk muziek laden vanaf een SD-kaartje en deze gebruiken tijdens je duiksessie. Een enorm pluspunt, al moet ik zeggen dat de originele muziek die in de game zit, ook geweldig is. Het is enorm rustgevend en het zet uitstekend de sfeer neer die nodig is tijdens het duiken. De bijkomende effecten zoals het inademen en uitademen, de kreten van dolfijnen of zeehonden of simpelweg het geluid van water, klinkt ook allemaal prima, maar kennen verder weinig afwisseling.
[url=/files/Endless_Ocean_Wii_023.jpg][img]/files/Endless_Ocean_Wii_023.jpg width=500 border=0[/img][/url]
Nu bijna alle opties van het spel zijn uitgelegd, rest mij nog maar één ding, dat het geheel afmaakt. Je kunt namelijk met een vriend of vriendin via het Nintendo Wi-Fi netwerk duiken! Een bijkomend nadeel is dat het alleen mogelijk is om met iemand te duiken waarvan je de friendcode hebt en andersom. Een romantische duik diep in de zee met de nodige chatsessies (ah, de onderwaterpen zou hier wellicht wel voor kunnen dienen!) met een willekeurig persoon, zit er dus niet in. Een beetje jammer, maar verder toch een welkome extra. Conclusie Al met al is Endless Ocean eigenlijk een typische non-game. Het heeft geen doel, er zijn geen vijanden, je kunt niet doodgaan en eigenlijk kun je ook niets fout of goed doen. Je bevindt je in een aanzienlijk grote zee, waar allerlei flora en fauna te vinden is en jij hebt de mogelijkheid meer te weten te komen over al dit moois. Met de keuze om je eigen muziek op te zetten tijdens dit alles of om simpelweg de geweldige standaardmuziek te beluisteren, maakt het allemaal een gigantisch stuk aangenamer. Ook de Wi-Fi optie om met een vriend of vriendin te duiken is een zeer nette toevoeging aan het spel. De graphics zijn prima, maar konden vele malen beter. Het geeft helaas niet het échte realistische gevoel, wat een beetje jammer is bij een duikspel. Er zijn vele extra’s verwerkt in het spel, zoals het uitvoeren van opdrachten, het temmen van een dolfijn en het voeden en/of aaien van vissen, die de game ook daadwerkelijk tot een waardige game maken. Een zeer positieve toevoeging aan het Wii-arsenaal, maar in deze drukke tijden van Metroid Prime 3: Corruption en Super Mario Galaxy gigantisch ongelukkig gepland. Omdat ik vind dat Endless Ocean veel, maar dan ook veel meer aandacht verdient dan wat hij tot nu toe heeft gehad van de media (zeker voor het bedrag van nog geen 30 euro in de winkel!), zou ik hem toch stilletjes al de titel ‘ondergewaardeerde topper’ mee willen geven. Bij deze.

N1 Score: 8.5

+

-

Gekoppelde games

Endless Ocean (Wii)