[Review] Geschreven door Timo op 2008-01-02 19:55:58

De Sims 2: op Een Onbewoond Eiland

Het thema ‘survival’ is zeer populair de laatste tijd. Dit hebben we enerzijds te danken aan populaire series als Lost en Expeditie Robinson, maar vaak kan men wel eens fantaseren over hoe het zou zijn om op een dag plots aan te spoelen op een onbewoond eiland. Eén met de natuur worden, leven van hetgeen je kunt vinden. Leven zonder deadlines, files en gezeur van je baas. Geen zorgen, geen stress… Dit is het concept achter deze nieuwe telg binnen de familie van de Sims-games. De grote broer op de Wii kreeg een verscheurend eindoordeel, maar is dit avontuur op zakformaat beter te verteren? Het voelt bijna sleur om bij aanvang van de game weer een volledig personage in elkaar te puzzelen, maar dit hoort nu eenmaal bij de Sims. De keuzes qua look voor je personage zijn beperkt, maar dit stoort niet. Na een gepaste haartooi en outfit aan je personage toe te wijzen en deze te benoemen, kan het verhaal beginnen. Het introverhaal gaat anders dan de versie op de consoles. Ook nu weer wast je personage na schipbreuk aan op een onbewoond eiland, maar ditmaal is het geen schipbreuk van de jacht van je personage zelf. Nee, wegens een dom ongeluk struikelt je personage op de haven en komt deze terecht op een boot. Geheel toevallig stond er een grote kist op dat schip, waar hij in valt en niet meer uitgeraakt. Uiteindelijk leidt dit schip dan schipbreuk en van het ene op het andere moment word je personage wakker op de kust een onbewoond eiland. Sommige mensen zijn toch echt niet met het geluk geboren…

[IMG]files/cast91.jpg[/IMG] [IMG]files/cast92.jpg[/IMG]
Het avontuur begint Al vanaf de eerste minuten merk je de overeenkomsten met die andere survival DS-game, Lost in Blue. Laatstgenoemde gaf je enorm veel vrijheid en variëteit in de gameplay, maar dit zorgde voor trail & error overlevingstactieken en was bij momenten zenuwslopend. De Sims is in dit opzicht veel en veel simpeler en duidelijker. Zoals typisch bij De Sims krijg je balkjes met alle basisbehoeftes als: honger, energie, hygiëne enzovoort. Deze moet je constant trachten positief te houden, anders begeeft je personage het. Dit is echter met momenten lastiger dan het lijkt; tuurlijk kun je die grote, vette, ongekookte vis naar binnen vreten die je juist scoorde bij het speervissen, maar dit zal je hygiëne, comfort of zelfs gezondheid geen wonderen doen. Op Een Onbewoond Eiland start zeer lineair. Wat je moet doen wordt telkens voorgesteld door middel van hulpballonnetjes. Bij elke stap die je neemt, wordt verteld wat je moet doen en hoe alles werkt. Hoe meer je leert, hoe opener en vrijer je het eiland zult kunnen exploreren. Al snel zul je een constructie van takken en bladeren je thuis noemen en een lijstje opstellen van taken die je moet volbrengen om te overleven. De meeste acties worden uitgevoerd via simpele menukeuzes. Raak een struik aan om hem te oogsten, onderzoeken, om te hakken of te… gebruiken (om dan blijkbaar de bessen ter plekke te consumeren). Acties als speervissen of jagen op insecten zijn redelijk inventief uitgewerkt door middel van korte minigames. Bijvoorbeeld het pletten van insecten, welke over je scherm lopen, met de stylus of het maken van vuur door op het touchscreen twee stokken over elkaar te wrijven en dan te blazen in de microfoon om het op te wakkeren. Dit alles is zeer fijn uitgewerkt en zelfs als je voor de zeventiende keer weer gaat speervissen, zal het niet gaan vervelen. Uiteindelijk zul je ook echte minigames vrijspelen waarbij je onder andere artistiek aan het werk kunt gaan door te gaan schilderen met insecteningewanden of het maken van muziek.
[IMG]files/cast93.jpg[/IMG] [IMG]files/cast94.jpg[/IMG]
Na een tijdje zul je andere Sims tegenkomen waarmee je interacties kunt uitvoeren als een simpel babbeltje, maar ook zullen ze je om klusjes vragen. Dit uiteraard in ruil voor spullen welke je overleving in de jungle o zo aangenamer maken. Breng genoeg tijd door op het eiland en je zult al snel je eigen kledij in elkaar knutselen, koken als een echte chef-kok, je eigen groentetuintje opbouwen enzovoort. Zo wordt het onderhouden van je basisbehoeften mettertijd ook makkelijker, omdat je je acties steeds efficiënter zult gaan uitvoeren. Grafisch is De Sims: op Een Onbewoond Eiland toch een game die net boven de gemiddelde DS-game uitspringt. Modellen van personages zijn zeer basic, maar efficiënt en de achtergronden duidelijk en sfeervol. Hoewel ze over het algemeen enkel maar bomen, bomen en nogeens bomen tonen. De muziekjes zijn catchy en weten dat tropische gevoel aan te wakkeren als zat je in Haïti met een cocktail in je hand van knappe dames te genieten in strooien rokjes. Deze muziek vliegt je echter niet om de oren, want het meest van de tijd hoor je enkel je eigen voetstappen en de natuurlijke geluiden uit de jungle. Besluit De Sims: op Een Onbewoond Eiland op de DS heeft duidelijk leentjebuur gespeeld bij Lost in Blue, maar doet geenszins moeite om deze schaamteloos te kopiëren. Nooit zul je echt gaan panikeren omdat je personage het zou begeven of moet je diepe jungle-gebieden gaan doorspitten voor voedsel of andere elementen als hout of bladeren, de omgeving is duidelijk en gestructureerd. Deze simplificatie misdoet de gameplay echter niet. De game staat stevig in zijn schoenen en weet een solide ervaring over te brengen. Er zijn hier en daar wel wat mankementjes, maar als je de game doorspeelt met het idee van ‘een leuke game’ te spelen, zul je je hier niet aan ergeren. De typische Sims-elementen als het overleven, verzamelen en ontdekken zijn van de partij en volledig aangepast aan de DS met toffe minigames. Het is duidelijk dat deze draagbare versie de Wii-versie met kop en schouders overstijgt. Onthoudt echter wel dit dit soort games niet voor iedereen zijn weggelegd. De actie is ver te zoeken en het draait vooral om simpelweg een rustig leventje op te bouwen. De game is daarom ook grotendeels gericht naar een jonger publiek, de perfecte game voor je jongere zusje als het ware, maar dit neemt niet weg dat ook volwassenen hun plezier in de game zullen kunnen terugvinden.

N1 Score: 6.5

+

-

Gekoppelde games

Sims 2: op Een Onbewoond Eiland DS (Nintendo DS)