[Review] Geschreven door Johannes op 2008-01-22 21:55:20

The Simpsons Game

Wie kent de bekende gele characters van Matt Groening niet? Homer, Bart, Lisa, Marge en Maggie kregen afgelopen zomer eindelijk hun eigen film. Werd Springfield daar al met diens ondergang bedreigt, speelt er een nieuw gevaar voor het bekende stadje op. Alle officiële stemacteurs en tekenaars werden bij de staf van Electronic Arts gezet om een game te maken die het gele volk nog populairder dan ooit moest maken. De humor van de serie is altijd één van de – zoniet hét - sterkste punten geweest. Daarnaast is de tekenstijl ook altijd kenmerkend gebleven, evenals Family Guy en South Park die bezitten. Er zijn al aardig wat verschillende spellen verschenen waarin Homer ervoor diende te zorgen dat de rust wederkeerde in the American city, waarover vlak voor de filmpremière druk gespeculeerd werd op welke echte stad, Springfield gebaseerd was. Zo waren er al delen op de Nintendo GameCube met het best goede Hit & Run. Hoe dan ook, zoals het de laatste jaren gewoonlijk is geworden hoort bij al de minste film een game. The Simpsons zijn daar logischerwijs geen uitzondering op en gaan in tegenstelling tot vele andere games, niet gelijk op in het verhaal van de film. Men heeft heel slim gekozen om de humor terug te laten keren in de game door een compleet nieuw verhaal te verzinnen en daarmee mogelijkheden te openen om allerlei parodieën op bekende games, personages en andere dingen van derde partijen.

[url=http://www.wiids.nl/files/The_Simpsons_Game_DS_02.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/The_Simpsons_Game_DS_02.jpg border=0 height=384 width=256][/img][/url] [url=http://www.wiids.nl/files/The_Simpsons_Game_DS_03.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/The_Simpsons_Game_DS_03.jpg border=0 height=384 width=256][/img][/url]
Tof verhaaltje met parodie all-over smaakje Zo verschijnt de bekende Italiaanse loodgieter in ietwat verminkte dwergstaat meerdere malen in het spel op met een redelijk gelijkwaardig stemmetje. Daarnaast worden ook Link en Zelda in Pierule (i.p.v. Hyrule) aan het grotere publiek tentoongesteld. Het zijn de kleine dingetjes die op goede wijze naar voren worden gebracht waardoor het leuk is om verder te spelen. Zo beginnen de levels zeer gemakkelijk met bijvoorbeeld een andere parodie (ditmaal op Batman Begins) in Bart Begins. Hierin verwerft Bart zijn vleermuiskrachten welke hij gedurende het hele spel tot zijn beschikking heeft. Zo is het ook leuk om te zien dat de geweldige Homer en in een iets later stadium ook Lisa en Marge als speelbare characters opduiken, natuurlijk elk met zijn/haar eigen speciale krachten. Er is bij EA slim gekozen om in tegenstelling tot de consoleversies, geen 3D maar een 2D side-scrolling platformgame te ontwikkelen. Zo komt de stijl van de serie beter over en wordt de Nintendo DS niet onnodig uitgebuit. Dat is ook te merken aan de laadtijden van de game, die zijn er simpelweg niet. Ook de tussenfilmpjes worden soepel afgespeeld en zodra je doodgaat loopt het scherm redelijk snel terug naar je laatste check point. Over check points gesproken, deze worden wel op goede punten gezet, maar doordat er niet met levens gewerkt wordt, kun je oneindig in elkaar worden getrapt, in de afgrond vallen of op elke andere manier de dood betreden; je komt immers toch terug. Dat maakt het spel ook gelijk heel wat makkelijker wat kennelijk gebeurd is met het oog op wat voor publiek deze game zou gaan spelen.
[url=http://www.wiids.nl/files/The_Simpsons_Game_DS_04.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/The_Simpsons_Game_DS_04.jpg border=0 height=384 width=256][/img][/url] [url=http://www.wiids.nl/files/The_Simpsons_Game_DS_05.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/The_Simpsons_Game_DS_05.jpg border=0 height=384 width=256][/img][/url]
Game Over Ofwel kinderen ofwel gewoon mensen die niet veel vaker een game hebben gespeeld, maar fans zijn van de serie, zullen deze game in huis willen halen. Het platformonderdeel verloopt redelijk goed, maar het gebrek aan snelheid, slecht vechtsysteem (ontwijken dan wel blocken van vijandelijke aanvallen is haast onmogelijk) en uitdaging zorgden ervoor dat ik de end credits van het spel al na 3:46 uur op mijn tweeschermige handheld te zien kreeg. In diezelfde tijd had ik dan ook nog eens maar liefst 98% van de verzamelobjecten bijeengesprokkeld. Het mag dan wel een leuke rit zijn geweest om met Bart de Batman uit te hangen, of met Homer en diens grappige one-liners als bal door levels te rollen of te zweven, het is echter gewoon ronduit slecht dat een spel zo’n korte levensduur kent. Zeker aangezien de ontgrendelbare dingen geen toevoegende waarde bezitten. Ik ga namelijk niet met Lisa en diens Boeddha hand power, waarmee objecten verplaats kunnen worden, elk level af om speciale bonnen te verzamelen om zodoende een speciale pop te ontgrendelen die ik dan bij de Comic Book Guy in The Android’s Dungeon kan bekijken. Terug naar de humor in het spel: de clichés die je aldoor het spel tegenkomt zijn op een leuke manier gebracht. De bekende videogameclichés als houten kratten, bewegende platformen, voorspelbare zwakke punten van eindbazen enzovoort, passeren de revue en laten duidelijk zien met wat voor de doel dit spel is opgezet: parodie op de grotere games. Naast dit is het mogelijk om je verzamelde voedsel aan Pet Homer te doneren in een simulatie-achtige mini-game die totaal geen diepgang en doel kent.
Conclusie Het zijn dan ook de stijl en vooral de stemmen van de characters (al worden deze one-liners soms om de minuut vijf keer herhaald wat op den duur gaat storen) die ervoor zorgen dat je de gebreken van de game ietwat voor lief neemt. Een game die je absoluut niet voor de volle pond dient te kopen aangezien de vier magere uurtjes dat zeker niet waard zijn. De echte Simpson-fan mag zich wel aan dit 2D-avontuur wagen of wacht met zijn beslissing totdat Theun met zijn beoordeling over de Wii-versie komt.

N1 Score: 6.6

+

-

Gekoppelde games

The Simpsons Game (Nintendo DS)