[Review] Geschreven door Theun op 2008-02-04 21:45:03

The Simpsons Game

Nog niet heel erg lang geleden brachten we jullie de review van de DS-versie van The Simpsons game en vandaag zal ook de Wii-versie eraan moeten geloven. The Simpsons Game op de Wii is namelijk een totaal ander spel dan zijn DS-variant en dat is mede te danken aan ‘betere graphics’, ‘een groter avontuur’ en ‘unieke Wii-besturing’. Al deze extraatjes zouden de console-versie van dit spel dus een stuk beter moeten maken dan de handheld-versie en die kreeg van Johannes al een voldoende. Dus we kunnen er vanuit gaan dat The Simpsons Game op de Wii minstens een dikke voldoende scoort? The Simpsons, wie kent ze eigenlijk niet? De serie begon in 1989 en heeft sindsdien al vele prijzen gewonnen. Op het ogenblik bestaat de show uit negentien seizoenen met 410 verschillende afleveringen. Zelfs South Park en Family Guy doen dat The Simpsons niet na. Niet zo gek dus dat er ook eens een game van wordt uitgebracht, want een serie die al zó lang loopt, moet wel ongekend populair zijn. Nu is The Simpsons Game niet de eerste game van de familie uit Springfield, maar voor een serie die al zo lang bestaat, zijn er maar bar weinig games uitgebracht. Als EA er dan ook in slaagt hier een meer dan redelijke game van te maken dan hebben ze weer een nieuw goudmijntje in handen. Fans vinden games vaak al het geld waard als deze boven het gemiddelde niveau liggen, en zoals eerder gezegd zijn er genoeg van die fans.

[img]/files/simpsons_game.jpg[/img]
Super Simpsons Brothers The Simpsons Game neemt je mee naar Springfield, het stadje waar de Simpsons wonen, en brengt je vervolgens in een reeks van simpele missies. In deze missies is het de bedoeling dat je met één van de bekende familieleden van punt A naar punt B gaat, zodoende het level te halen. Dit doe je al rennend, springend, zwevend, vechtend en etend. Je merkt het ook meteen: dit spel is een platformer. Natuurlijk is een level halen met ieder personage ietsje anders, zo kan Bart zweven en heeft Homer een soort van rol-aanval. Zodoende kun je bepaalde gaten in levels overbruggen en puzzels oplossen. De besturing die hierbij hoort is net zo simpel. Lopen doe je met de controlstick, springen met A en vechten met B. Eventuele speciale aanvallen doe je door bijvoorbeeld de Wii Remote te schudden. Het platformen wordt afgewisseld met tussenfilmpjes en minigames. Die tussenfilmpjes hebben dezelfde uitstekende kwaliteit als die van de serie, inclusief alle echte acteurs. Ook zijn ze speciaal opgenomen voor deze game. Hetgeen vaak terug te zien is, omdat de Simpsons weten dat ze in een videogame zitten. De minigames vormen dus de andere afwisseling met het platformen. Deze zijn vaak simpel en draaien meestal om het gebruik van de unieke besturing van de Wii.
[img]/files/simpsonsg1.jpg[/img]
The Good, The Bad & EA Zoals het boven beschreven staat, klinkt het niet als een onaardige game. In feite is het dat ook niet, ware het niet dat de makers van dit spel een paar ernstige fouten hebben gemaakt. Zo is het platformen op zich wel leuk om te doen en hebben de personages leuke unieke krachten. Toch komt er dan weer van die typische EA-onkunde tevoorschijn, die je liever niet zou willen zien. Om te beginnen werkt de camera alles behalve mee, heel irritant. In een platformgame is het juist de bedoeling dat je een goed overzicht hebt over het level zodat je niet plotseling in een afgrond kan springen of een tussenliggend platform kan missen. Bij The Simpsons Game lijken de makers dat vergeten te zijn. Het is vaak lastig om te zien waar je heen moet springen, wat resulteert in dat je vrij simpele stukjes ongeveer achttien keer moet overdoen, omdat je telkens ergens naast springt. Ook is het vaak onduidelijk waar je wel en niet op kunt staan. Een behoorlijke misser als je het mij vraagt en al helemaal voor een platformgame. Om het dan allemaal even nog iets moeilijker te maken, werkt de besturing ook niet 100 procent. Personages kunnen bijvoorbeeld een dubbele sprong doen in de lucht met de juiste timing, alleen krijg je tijdens het spelen toch meer het gevoel dat het afhangt van geluk in plaats van juiste timing. In combinatie met de slechte camera maakt dit het spel dodelijk irritant. Zonde, want zonder al die fouten zou het platformen best leuk zijn geweest. De minigames lijden trouwens ook aan de besturing, deze is vaak onnauwkeurig en lastig. De sfeer in het spel heeft eigenlijk twee kanten. Tijdens het spelen zelf is deze matig, want de graphics zijn slecht en het geluid gaat er nog wel mee door. Tijdens de tussenfilmpjes is de sfeer dan weer optimaal, want deze zijn van goede kwaliteit. The Simpsons zijn er echt in te herkennen en het kijken naar deze filmpjes is net zo amusant als het kijken naar een aflevering.
[img]/files/simpsonsg2.jpg[/img]
Fame or Blame? The Simpsons Game is dus al met al een slechte game. Waar zijn kleine broertje op de Nintendo DS nog een voldoende bij ons uit het vuur wist te slepen, moet deze game er maar aan geloven. De gameplay is opzich leuk, maar wordt compleet verziekt door de slechte besturing en de beroerde camera. De tussenfilmpjes proberen met hun hoge kwaliteit de game dan nog te redden, maar buiten deze filmpjes om is dit spel ongelooflijk lelijk en het geluid (voor zover het er is) is niet meer dan redelijk te noemen. Een slechte videogame dus die The Simpsons geen eer aan doet.

N1 Score: 4.5

+

-

Gekoppelde games

The Simpsons Game Wii (Wii)