[Review] Geschreven door Benjamin op 2008-02-11 22:58:24

Medal of Honor: Heroes 2

Underground, Frontline, Allied Assault, Rising Sun, Pacific Assault, European Assault, Vanguard, Airborne en Heroes. Het zijn allemaal subtitels van Medal of Honor games door de jaren heen. Van de laatstgenoemde, die exclusief voor de PSP verscheen, is nu een deeltje twee uitgebracht. Dit keer niet exclusief voor de PSP, maar ook voor de Wii. De ontwikkelaar beloofde dat deze tweede Medal of Honor-game voor de Wii – Vanguard was de eerste – geen port zou worden van de PSP-versie, of andersom. Maar kun je deze game wel als een op zichzelf staande Wii-game beschouwen, of moet je hem toch maar in de schappen laten liggen? De Medal of Honor-serie is ooit begonnen in het PlayStation-tijdperk, maar elk deel verkoopt nu nog steeds als warme broodjes, ongeacht de kwaliteit van de games. De serie wordt de laatste jaren vooral beschreven als ‘een uitgemolken koe’, vanwege het feit dat elk deel in de serie steeds weer in de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Daar waar de Call of Duty-serie van het WOII principe afstapt, speelt ook Medal of Honor: Heroes 2 zich weer af in de Hitler-periode. Je behoort als speler tot het OSS-team, waarbij je verschillende missies voorgeschoteld krijgt. Elk level heeft een stuk of vier of vijf missies, die je door het level heen moet volbrengen. Maar elk level heeft ook een aantal ‘bijmissies’, zoals het vinden van bepaalde documenten. Deze documenten liggen altijd verstopt in kluizen die je, wonder boven wonder, open krijgt door er slechts een paar keer op te schieten. Deze bijmissies worden je overigens niet van tevoren voorgedragen, maar zul je zelf moeten ontdekken. Helaas is de AI van de singleplayer wat wankel en zijn je teammaten er alleen maar om de leegte op te vullen. Je zult namelijk het meeste werk alleen op moeten knappen.

Net als in het echt Tot zover weinig verschil met voorgaande delen uit de serie, maar wat de Wii-versie natuurlijk zo speciaal maakt is de ‘unieke Wii-besturing’. Op bijna elk doosje van Wii-games wordt de potentiële koper lekker gemaakt met dat soort beloftes. Dit keer zit er ook daadwerkelijk een kern van waarheid in! Je richt je viziertje zoals verwacht met je Wiimote en je loopt met de control stick op je Nunchuk. In veel Wii-games is al gezocht naar de perfecte besturing voor first person shooters, zoals in Red Steel en Medal of Honor: Vanguard. De beste poging tot nu toe is zonder twijfel Metroid Prime 3: Corruption. Tot nu toe, inderdaad. De besturing in Medal of Honor: Heroes 2 is namelijk nóg beter dan die in Metroid, vooral omdat je het naar je eigen smaak en speelstijl kunt aanpassen. Vooral het veranderen van je deadzone, een kader waarbinnen je kunt richten zonder dat je beeld verschuift, is bijzonder handig. Je kunt hem namelijk zo klein maken, dat je niet zo ver naar rechts of links hoeft te richten om je beeld een stukje te kunnen draaien. Maar ook de bewegingen om bepaalde acties uit te voeren en bepaalde wapens te gebruiken is goed en leuk uitgewerkt. Zo zul je vaak contact met andere leden van het team moeten maken doormiddel van een radio, waarbij je terecht komt in een soort van minigame. Het is daarbij de bedoeling om binnen 30 seconden de goede frequentie te vinden, door je Wiimote om zijn eigen as te laten draaien. Daarmee draai je dus als het ware de knop van de radio. Enkele speciale wapens, zoals de sniper en de bazooka, vereisen een speciale beweging om deze te gebruiken. Zo zul je om in te zoomen met de sniper je Wiimote om zijn as moeten keren, net zoals je dat bij de radio doet. Bij de bazooka zul je je Wiimote achterstevoren boven je rechter schouder moeten ‘leggen’, waardoor je pointer dus naar achter wijst. Om te richten gebruik je dan je Nunchuk en schiet je met de B-knop. Dit alles om het gebruik van een bazooka zoals dat in het echt gebeurt na te bootsen. Leuk voor de afwisseling! Mocht je toevallig in het bezit zijn van de Wii Zapper, dan kun je die weer uit de kast halen en gebruiken in Medal of Honor: Heroes 2. Een aardige toevoeging, waarbij bepaalde knoppen een andere functie hebben gekregen, vanwege het feit dat je niet zo gemakkelijk bij de A-knop kunt. Het werkt aardig, maar je zult al gauw de standaard besturing boven de Wii Zapper prefereren. De vierpuntsdruktoets, die je gebruikt om van wapen te wisselen, ligt bij de Wii Zapper niet echt binnen je bereik, vooral niet als je in een hevig gevecht zit. Ook het gooien van een granaat voelt wat onnatuurlijker aan, omdat je dan je hele Wii Zapper een zwaai moeten geven, in plaats van alleen de Wiimote.

Medal of Honor: Heroes 2 - Deel 2

Naast de standaard Campaign mode bevat Medal of Honor: Heroes 2 ook een Arcade mode, te vergelijken met games als Resident Evil: The Umbrella Chronicles en Ghost Squad. In deze mode doorloop je de levels uit de Campaign mode, maar dan on-rails. Sommige bijmissies uit de standaard singleplayer zijn daarbij verwijderd, omdat je niet de vrijheid hebt om zelf te lopen. Het is voor de verandering eens leuk om een Medal of Honor-game op deze manier te spelen, maar helaas zitten er een aantal kleine foutjes in. Zo kan het regelmatig voorkomen dat je personage weer verder gaat lopen, terwijl je nog niet eens alle mannetjes hebt doodgeschoten, waardoor je dus gewoon langs ze heen loopt. Het is in de Arcade mode wel aardig om te proberen om je highscores te verbeteren, al begint het echte werk pas in Campaign. Met z'n allen De grootste toevoeging van dit deel ten opzichte van het vorige deel op de Wii is de online multiplayer mode. Deze game maakt, net zoals alle online Wii games van EA, gebruik van EA Nation. Om toegang te krijgen tot deze online mode, zul je je eerst moeten registreren, tenzij je dat al een keer gedaan hebt bij bijvoorbeeld FIFA 08. Je kunt dan voor Medal of Honor hetzelfde profiel gebruiken, waardoor je dus ook automatisch je vrienden uit je vriendenlijst meeneemt. In deze online mode, die bovendien met maximaal 32 man te spelen is, heb je de keuze uit een drietal modi. Ten eerste is er de standaard Deathmatch, waarbij je voor jezelf probeert om zoveel mogelijk mensen dood te schieten. De tweede mode is Team Deathmatch, waarbij je in teamverband probeert de hoogste score te halen. Ten slotte is er Infiltration, oftewel Capture the Flag. Hierbij is het de bedoeling om de vlag van het andere team te veroveren en terug te brengen naar jouw basis. In de online mode heb je de beschikking tot een zestal levels, die zeer gevarieerd zijn. Je hebt de grote maps voor als je met 32 man speelt, maar er zijn ook kleinere, compactere maps. Deze levels zijn overigens gebieden uit de singleplayer missies, die uiteraard wel wat verandering hebben ondergaan. Bepaalde steegjes zijn nu toegankelijk, evenals bepaalde huisjes. De mogelijkheden om een game aan te passen zoals jij dat wil, zijn ook aanwezig. Je kunt bijvoorbeeld instellen of er een winnaar is als er een bepaalde tijd is verstreken of dat het om een aantal punten gaat. Bovendien heb je de mogelijkheid om sommige wapens uit te zetten, waardoor mensen bijvoorbeeld niet met een bazooka rond kunnen lopen. Een zeer handige functie is de Auto-balance functie, waarmee er voor gezorgd wordt dat beide teams met een gelijke hoeveelheid verdeeld worden. Mocht je dit toch niet zo prettig vinden, dan zet je deze functie gewoon uit! Wat opvalt tijdens een potje online spelen is dat het zonder enige lag draait. Of je nu met 32 of met twee man speelt, het loopt allemaal zeer vloeiend en zonder haperingen. Puik werk van Electronic Arts!

Grafisch gezien is Medal of Honor: Heroes 2 weer een stapje verder dan Vanguard, al zit er zeker nog meer in. De vijanden zien er aardig uit, maar de omgeving had nog wat extra werk kunnen gebruiken. Zo zien sommige muren er nogal wazig uit en zijn bepaalde voorwerpen nogal plat. Wat opvalt is dat de game er in de online mode net wat minder mooi uit ziet, vooral de personages. Buiten het feit dat ze een beetje vreemd lopen, zijn bijvoorbeeld de schouders wat hoekig. Het geluid is daarentegen wel helemaal in orde. De sfeervolle muziek is volop aanwezig in de game, evenals geschreeuw van zowel de Duitsers als de Amerikanen. Conclusie Concluderend kun je zeggen dat Medal of Honor: Heroes 2 een waardige First Person Shooter voor de Wii is, ondanks dat de AI van de tegenstanders niet helemaal in orde is en de game er grafisch mooier uit had kunnen zien. Helaas is de singleplayer wat aan de korte kant (ongeveer zeven uur), al zul je de meeste tijd toch wel aan de online multiplayer besteden, die uiterst goed in elkaar steekt. Wat de game ook leuk maakt is de Wii-besturing. Bepaalde bewegingen om een bom te plaatsen en wapens te gebruiken zijn goed uitgewerkt en zijn een leuke toevoeging. Het feit dat de game zich wéér in de Tweede Wereldoorlog afspeelt kan voor sommigen een minpunt zijn, al zul je je er niet heel erg aan storen. Ben je op zoek naar een échte, goede online multiplayer game? Dan is Medal of Honor: Heroes 2 de moeite waard om eens te proberen. Je krijgt er nog een aardige singleplayer mode bij ook!

N1 Score: 8.5

+

-

Gekoppelde games

Medal of Honor: Heroes 2 (Wii)