[Review] Geschreven door Johannes op 2008-02-17 12:21:50

Need for Speed: ProStreet

Need for Speed. Een begrip in de gameswereld op het gebied van actievolle racespellen, maar ook als een goedverkopende serie van Electronic Arts. Het nieuwste deel in de serie draagt de subtitel ProStreet met zich mee, waarvan wij ditmaal de handheldversie bekeken. De [URL="http://www.wiids.nl/article.php?id=23822"]Wii-versie[/URL] werd afgekraakt, maar geldt dat ook voor het kleine broertje op de Nintendo DS?

[url=http://www.wiids.nl/files/Need_for_Speed_ProStreet_DS_Logo.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/Need_for_Speed_ProStreet_DS_Logo.jpg border=0 height=156 width=450][/img][/url]
Need for Speed Begins Hot Pursuit 2. In mijn ogen dé Need for Speed die je gespeeld moet hebben. Jaren geleden toen de Xbox, PlayStation 2 en natuurlijk de Gamecube volop leefden, kwam Electronic Arts met een spel, welke je tegenwoordig niet meer zoveel tegenkomt. Wilde autoraces met de vetste bolides om zodoende als eerste de bekende finishlijn te bereiken. Dit doel werd je echter niet al te makkelijk gemaakt, want naast het eventuele gebeuk en het snelle racevermogen van je directe concurrenten, was daar ook ‘the law’. Aangezien je vrolijke ritjes, waar Abraham Moszkowicz trouwens nog wel een puntje aan kan zuigen, op de openbare weg plaatsvinden, wordt de politie genoodzaakt jou en je racevriendjes op te pakken. Spectaculaire achtervolgingen met helikopters achter je, terwijl enkele meters voor je enkele politieagenten met donuts een blokkade hebben opgesteld. Alsof dat nog niet genoeg is, mag je ook nog eens proberen de Praxisspijkers te ontwijken om niet de spreekwoordelijke lul te worden nadat je banden lekker dan een dijk in Bangladesh zijn. Dat waren nog eens tijden. Tijden die niet terugkeerden met bijvoorbeeld Underground, waarna ik eigenlijk gestopt ben met het actief spelen van NfS. Het was wel heel begrijpelijk wat EA deed. Inspelen op de tijd om het jaar daarop met een vervolg te komen in geheel dezelfde stijl. Leuk voor de verandering, maar absoluut niet mijn ding. Ik zie immers graag welke kant je op dient te rijden. Lichte verandering kwam daar met Most Wanted, Carbon en dan nu ProStreet. Op de Nintendo DS waren Underground 2, Most Wanted en Carbon: Own The City niet echt spellen om over naar huis te schrijven. Hebben de Elektronische Kunst jongens er wat van gebakken? “Gentlemen, start your engines” Opgemerkt kan worden dat in dit deel meer tijd is gestoken dan voorheen. Een carrière waar je wel eventjes zoet mee bent door het goed gevulde aantal racedagen, om ondertussen ook nog eens enkele vierwielige monstertjes te ontgrendelen. Om datgene te bereiken is het de bedoeling om vanzelfsprekend als eerste het aangegeven racerondjes te hebben voltooid. Al is het ook erg goed mogelijk om pas de concurrent te domineren nadat je je beste skills hebt getoond op onderdelen als driften, drag en korte snelheidsraces. Een klein laadmomentje tussen keuze van het onderdeel en het betreden van de racearena is het enige wat je heel even ophoudt. Racen gebeurt gelukkig niet door middel van het touchscreen wat alleen maar geforceerd zou aanvoelen en bovendien ook nog eens níet werkt. Er wordt gewoon simpelweg gebruik gemaakt van alle beschikbare knopjes. Dat heeft zo zijn voordelen al is het begrijpelijk dat sommigen de vierpuntdruktoets liever inruilen voor de stick wanneer de auto na een iets te snelle manoeuvre in het grind belandt.
[url=http://www.wiids.nl/files/Need_for_Speed_ProStreet_DS_001.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/Need_for_Speed_ProStreet_DS_001.jpg border=0 height=384 width=256][/img][/url] [url=http://www.wiids.nl/files/Need_for_Speed_ProStreet_DS_002.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/Need_for_Speed_ProStreet_DS_002.jpg border=0 height=384 width=256][/img][/url]
De twee beschikbare schermen van Nintendo’s handheld worden op een dergelijke manier opgevuld dat het onnodig afleiden niet aan de orde is. Met een simpele tik op het touchscreen kun je wisselen tussen het bekijken van een schademodel met in percentages uitgedrukt wanneer je weer centjes kan afgeven bij je favoriete garagedealer, statistieken van de huidige race, of het leaderboard te checken. Tegelijkertijd is het mogelijk om op een klein plattegrondje je achtervolgers in de gaten te houden. De echte actie speelt zich natuurlijk op het bovenste scherm af al is dat met het onderdeel hydraulica wel anders. Hydraulische muziek Muziek is een belangrijker onderdeel dan in de eerdere NfS-games. Niet alleen komt er bombastische muziek uit je kleine DS-speakers pompen, er is zelfs een onderdeel waarin je op het juiste moment de A,B, X en Y- knoppen dient in te drukken om vervolgens toeterende auto’s met gierende banden te horen. Enige nadeel van dit onderdeel dat op je onderste scherm afspeelt is dat het nogal een warboel wordt. Waar gespecialiseerde muziekgames als Elite Beat Agents een uitgekiend systeem kennen, wordt hier vrij snel na het begin het overzicht verloren. Aangezien het hier om een draagbare versie gaat, heeft EA een savesysteem ingebouwd dat wanneer je een racedag begint, maar slechts twee van de zes onderdelen voltooid hebt en je het spel wilt afsluiten, je ook je reeds behaalde resultaten kunt opslaan. Hierdoor is het interessanter om vaker korte potjes te spelen wanneer je daarvoor tijd hebt, dan wanneer je steeds minstens een half uur goed voor moet gaan zitten om alles in zijn geheel te halen.
[url=http://www.wiids.nl/files/Need_for_Speed_ProStreet_DS_003.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/Need_for_Speed_ProStreet_DS_003.jpg border=0 height=384 width=256][/img][/url] [url=http://www.wiids.nl/files/Need_for_Speed_ProStreet_DS_004.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/Need_for_Speed_ProStreet_DS_004.jpg border=0 height=384 width=256][/img][/url]
“I’m riding on the street with…” Mocht de strijd op het hoogste straatraceniveau niet echt jouw ding zijn, dan is daar nog altijd de oude vertrouwde quick race. Het wordt echter pas echt interessant zodra je connectie maakt met de Nintendo Wi-Fi Connection. Het is hier immers mogelijk om het tegen drie andere wereldburgers op te nemen. Verstandig is om eerst offline een carrière op te bouwen waarna je de beste auto’s ontgrendelt om je daarna pas in de online-strijd te mengen. Hier bestaat de mogelijkheid om tegen willekeurige spelers of vrienden (wat via Friend Codes geschiedt) te racen. Mochten je ritmische zenuwen naar jouw gevoel het zo goed gedaan hebben dan kun je via dezelfde connectie je hydraulicascores uploaden. Heb je echter de optie om maar liefst zeven andere mensen te vinden die zich aan een potje racen willen wagen dan heb je met één cartridge genoeg om zodoende wederom gierende banden om te laten smelten tot rokend rubber in de voornamelijk saaie gebieden van ProStreet. Conclusie Waar Hot Pursuit 2 voor mij eenzaam bovenaan staat in de NfS-serie doet ProStreet op de DS niet veel verkeerd. Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van diens eerder verschenen broertjes, maar nog altijd genoeg ruimte voor verbetering. De implementatie van het online gedeelte is een stap voorwaarts, maar de in principe aardige toevoeging van de muzikale minigame halen de kwaliteit weer naar beneden. Tot nu toe domineert nog geen enkele Need for Speed daadwerkelijk op de DS als dé handheldracer.

Win deze game!

In samenwerking met Electronic Arts geeft Wii-DS één exemplaar van Need for Speed: ProStreet weg! Het enige wat je hoeft te doen om kans te maken op dit spel, is het antwoord op de volgende vraag geven:

Hoeveel Need for Speed spellen zijn er inmiddels in Europa op de Nintendo DS verschenen?
[url=http://www.wiids.nl/files/Need_for_Speed_ProStreet_DS_Box_PAL.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/Need_for_Speed_ProStreet_DS_Box_PAL.jpg border=0 height=467 width=520][/img][/url]
Voordat je de vraag beantwoordt, moet je niet vergeten eerst een blik te werpen op onze voorwaarden. Voorwaarden: [*] Deze prijsvraag loopt tot maandag 3 maart 23:59. [*] Je moet een geregistreerd member zijn! Ben je dat niet, klik dan hier om je gratis en voor niks aan te melden. [*] Je moet woonachtig zijn in Nederland of België. [*] Over de uitslag van de prijsvraag kan niet worden gecorrespondeerd. [*] De prijsvraagwinnaars worden op de site bekend gemaakt. [*] Crewleden, moderators of admins van Wii-DS.nl en Xlife.nl zijn uitgesloten van deelname. Dit geldt ook voor medewerkers van Nintendo en Electronic Arts. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je het antwoord op de vraag in een PM naar mij (Johannes) te sturen door op [URL="http://www.wiids.nl/pms.php?new=1&resiveID=2468"]deze link[/URL] te klikken. Zet daarin je volledige echte naam plus je nickname op Wii-DS.nl in! Inzendingen met ontbrekende gegevens zullen niet worden meegeteld.

N1 Score: 6.4

+

-

Gekoppelde games

Need for Speed: ProStreet (Nintendo DS)