[Review] Geschreven door Theun op 2008-02-24 15:35:51

Pro Evolution Soccer 2008

PES 2008 DS is niet de eerste Pro Evolution Soccer (afgekort: PES) voor de Nintendo DS. Vorig jaar kwam PES6 ook al naar de Nintendo DS. Deze game werd echter niet heel goed bevonden, maar ook niet heel slecht. De eerste de beste PES game die daarna kwam was dus het toch wel tegenvallende PES 2008 voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Konami probeert de 2008 versie nu in de rebound te redden met een Wii- en DS-versie. Die laatste is inmiddels al gearriveerd in Nederland. Zal deze game de mindere console varianten doen vergeten? Konami hanteert de lange bal Momenteel staat deze gameserie bekend als beste voetbalserie.. Sinds Pro Evolution Soccer bestaat zijn die-hard fans vergeten dat er nog zoiets is als FIFA en spelen ze alleen nog maar PES. Iedere PES-game zit namelijk uitstekend in elkaar. De gameplay is wat arcade-achtig, maar een stuk realistischer dan FIFA en het voelt allemaal net wat fijner aan. Toch heeft de serie afgelopen jaar voor het eerst een bittere pil moeten slikken. PES 2008 kwam namelijk naar de PlayStation 3 en Xbox 360, maar was slechter dan verwacht. De edit-mode was weg, er waren weinig teams toegevoegd, online had het spel last van ‘lag’ en offline was er zelfs sprake van slowdown. Ontwikkelaar Konami spant al helemaal de kroon wanneer blijkt dat het ook nog eens behoorlijk lang doet over het oplossen van deze problemen. Nu is PES 2008 voor de Nintendo DS gearriveerd, waarmee Konami de 2008-editie alsnog probeert te redden.

Mooi aangenomen op de linkervleugel PES 2008 voor de Nintendo DS doet zodra je de handheld aanzet onmiddellijk denken aan zijn grote broer op de PlayStation 3 en Xbox 360. Je kunt namelijk kiezen voor snel een wedstrijd spelen, Master League, spelen tegen vrienden of zelfs online. Ook wanneer je een wedstrijd gaat beginnen, herken je een hoop. Het maken van een opstelling gaat zo simpel en gedetailleerd als altijd en ook op het veld voelt het écht aan alsof je PES aan het spelen bent. De spelers lopen slim rond, verdedigen lijkt nut te hebben en combineren gaat als vanouds. Je krijgt echt het gevoel dat de bal aan de voet van de speler ligt en niet andersom, zoals bij oudere voetbal games vaker het geval was. Ook de Master League is behoorlijk uitgebreid. Het is niet zoals de Master League van de console versies, maar wel leuk gedaan. In deze Master League maak je namelijk een eigen team en met dat team ga je alle landen verslaan. Wanneer je een land verslaat, kun je daar de spelers van kopen. Uiteraard moet je eerst de zwakke landen verslaan. Zodoende kun je dus betere spelers kopen naarmate je meer speelt. Komt de voorzet Een eigen team maken in de Master League is leuk, maar het voelt ook als noodzakelijk aan. Wanneer je namelijk snel een potje wilt gaan spelen of tegen andere mensen, dan kun je alleen kiezen uit het Master League team, alle landen en een paar clubs. De meeste clubs zitten namelijk niet in het spel. Er zijn een stuk of zestien teams te vinden in het spel (waarvan slechts de helft met licentie) en daarvan komt niet één team uit Nederland. Het mag misschien een kleine troost zijn dat het Nederlands elftal wél echte namen bevat, maar dat er niet één Eredivisie club te vinden is in het spel is een schande te noemen. Je kunt natuurlijk wel je club maken in de Master League, maar het maken van de juiste shirtjes is bij sommige clubs enorm lastig. PSV en Sparta zijn nog wel te doen, maar het shirtje van Ajax is simpelweg niet na te maken. Het aanpassen van spelersnamen is trouwens wel vrij simpel, iedere speler die nep is en de naam van iedere speler uit je Master League team (nep of echt) kan worden aangepast. Ook op het veld heeft de game een aantal kuren. Zo gaan bij vrije schoppen alle spelers in het zestienmetergebied verzamelen. Om de een of andere reden kan de Nintendo DS dit niet aan en is er sprake van korte slowdown. Dit is echter maar een klein minpunt, want het gebeurt vrijwel nooit en duurt maar heel even. Toch is het wel vreemd dat de Nintendo DS hier last van heeft. Multiplayer werkt verder prima, behalve online. Het zoeken van een tegenstander via Nintendo Wi-Fi Connection is gelijk aan het zoeken naar een speld in een hooiberg. Hoe vaak en hoe lang je ook probeert, het spel heeft serieus de grootste moeite met het vinden van een tegenstander. Even snel een potje PES spelen tegen iemand uit Japan zit er dus niet in, hoewel het met friendcodes wel weer goed gaat.
Zowel op het audio als visuele gebied is PES 2008 noch goed noch slecht. De graphics zijn redelijk en het geluid is goed genoeg. Beide zijn geen hoogstandjes, maar het gaat er over het algemeen mee door. Overigens ontbreekt commentaar in deze game, maar dat is nauwelijks storend te noemen. Het stadion hoor je goed en in de replays kun je in volle glorie je goals bekijken door de camera zo neer te zetten zoals jij het wilt. Dit kan gemakkelijk met het touchscreen, maar ook met de knoppen. Het touchscreen is eigenlijk vrijwel nutteloos in dit spel. Het onderste scherm wordt goed gebruikt als kaartje, maar niet echt als touchscreen. Het enige wat je kunt met het pennetje van de Nintendo DS is de spelers iets aanvallender of defensiever laten spelen. De kopbaaaaaal…… over de lijn of niet? PES 2008 voor de Nintendo DS is al met al een geslaagd spel. Het speelt lekker en kent vele mogelijkheden. Het is niet zo diepgaand als de console varianten, maar voor handheld begrippen is het meer dan ruim voldoende. Het ontbreken van een hele hoop clubs, waaronder alle Eredivisie clubs, is echter een groot minpunt. PES staat niet bekend om haar vele licenties, maar Konami heeft ze voor de console versies ook kunnen krijgen dus waarom niet voor de Nintendo DS? Verder is de slowdown merkwaardig en het online spelen een regelrechte ramp. PES 2008 voor de Nintendo DS is dus een leuk spel, maar heeft toch nog net die minpunten die het er van weerhouden een echt goed spel of zelfs topper te maken.

N1 Score: 7.5

+

-

Gekoppelde games

Pro Evolution Soccer 2008 (Nintendo DS)