[Review] Geschreven door Quint op 2008-03-06 19:18:21

Pokémon Battle Revolution

Om de één of andere reden stel ik altijd van alles uit in mijn leven. Het leren voor examens gebeurt vaak de avond van tevoren en ook het doorgeven van mijn beschikbaarheid voor mijn werk, vindt altijd één tot twee dagen voor de deadline plaats. De reden hiervoor is eigenlijk vrij simpel: laksheid. “Het komt allemaal wel goed.” Eigenlijk zouden er natuurlijk prioriteiten gesteld moeten worden, maar daar hecht ik niet zoveel waarde aan. Vandaar ook dat deze recensie van Pokémon Battle Revolution nu pas verschijnt. Laksheid. Echter, dit keer had het een grondige reden, vind ik zelf. Ik verwachtte er namelijk niet veel van en had simpelweg geen zin om er aan te beginnen. Was dit terecht? Pokétopia Welnu, voordat ik mijn lading aan subjectiviteit hier op loslaat, zal ik maar eerst even de basisprincipes van het spel uitleggen. Je bevindt je in een grote stad genaamd Pokétopia. Deze stad is gevuld met colloseums, welke op hun beurt weer gevuld zijn met talloze trainers die het tegen elkaar op willen nemen met hun favoriete Pokémon. Jij, als rasechte Pokémon trainer, wil natuurlijk ook wel eens je skills showen en besluit zo jezelf in deze wereld te storten.

[url=/files/poketopia_.jpg][img]/files/poketopia_.jpg[/img][/url]
Je komt terecht in een menuscherm waar alle ins and outs van de game worden uitgelegd door een vriendelijk ogende receptioniste. Zo kom je te weten dat je eerst een zogeheten battlepass moet lenen. Op dit pasje staan zes gekozen Pokémon, welke je dient te gebruiken in de gevechten. Na deze verplichte handeling geef je jezelf ook nog een ingame-uiterlijk, inclusief bijpassende huidskleur en zo ben je goed om te gaan. Battlepass Rondom deze battlepass zitten een paar mogelijkheden. Je kunt namelijk een pass lenen van het spel zelf, waardoor al je Pokémon hetzelfde level hebben, maar je kunt ook je eigen party uit Pokémon Diamond of Pearl gebruiken. Deze worden dan geplaatst in een custom battlepass, zodat je met je zelf gevangen beestjes ook de strijd aan kunt gaan. Erg goed uitgewerkte WiFi-communicatie tussen de Nintendo DS en de Wii zorgt ervoor dat dit vlekkeloos en spoedig verloopt. Een leuk extraatje natuurlijk, maar dit is niet de reden waarvoor je de game koopt.
[url=http://www.ngcfrance.com/images/news/wii/pokemon_battle_revolution/scr_022.jpg][img]http://www.ngcfrance.com/images/news/wii/pokemon_battle_revolution/scr_022.jpg width=500 border=0][/img][/url]
Wat is dan wel de reden? Nouja, dat zouden de gevechten zelf natuurlijk moeten zijn. Na de instructies kom je terecht op een statische landkaart waar je het gewenste colloseum kunt selecteren. Vervolgens zitten er een paar regels vast aan de opkomende wedstrijden. Zo mag je bijvoorbeeld alleen een geleende battlepass gebruiken en maar drie Pokémon kiezen. Uiteraard verschillen deze condities per stadion, zodat er nog wat variatie en zowaar een uitdaging in zit. Let the games begin! Voordat de match daadwerkelijk begint, kies je dan ook je gewenste Pokémon om vervolgens de spanning en sensatie van start te laten gaan. Zou je denken. Het is namelijk wederom hetzelfde liedje als de Pokémon Stadium en Colloseum games. Je hebt een commentator die te vaak zinnen herhaalt en alles veel spannender wil laten overkomen dan dat het eigenlijk is. De Pokémon staan namelijk een beetje levenloos tegen over elkaar met een zenuwachtig huppeltje ter afwisseling. Om ze van hun luie reet af te krijgen, kies je een aanval in een oppoppende interface, waarna je Pokémon deze uitvoert. Toch, er moet wel gezegd worden dat er vooruitgang is te zien op dit gebied. Het menu is overzichtelijker en commando’s zijn zo gemakkelijker uit te voeren; vrijwel alles gebeurt met het richten van de Wii Remote. Een bijkomend nadeel is dat je cursor zich continu in beeld bevindt, waardoor je tijdens het uitvoeren van je aanval je Wii Remote elke keer zult moeten laten zakken, wil je voorkomen dat je Pikachu bedolven wordt onder een grote blauwe stip.
[url=http://www.ngcfrance.com/images/news/wii/pokemon_battle_revolution/scr_025.jpg][img]http://www.ngcfrance.com/images/news/wii/pokemon_battle_revolution/scr_025.jpg width=500 border=0][/img][/url]
Heb je eenmaal je aanval gekozen, dan zal een zogeheten cutscène plaatsvinden. Je ziet je Pokémon een aanloopje of iets dergelijks nemen, een keer springen en WOESH. Er wordt geknipt in de scène en het beeld schakelt over naar de Pokémon die geraakt wordt. Uit het niets. “WOW, THAT’S A FANTASTIC HIT!”. Een enkele keer wil het nog voor komen dat je Pokémon ook echt de tegenstander raakt, maar de interactie tussen de wezentjes is zo zielig, dat het enorm onnatuurlijk overkomt en het daarom simpelweg vervelend is om te zien. Is dit nu de hedendaagse techniek? Alsof dat nog niet genoeg is, is het geheel ook niet bepaald spectaculair te noemen op het gebied van graphics. Alles ziet er vrolijk en kleurrijk uit en de omgeving van het colloseum zelf mag er best wezen, maar waar zijn de details? Alle Pokémon zijn zo rond en fel als maar zijn kan en het enige waar een beetje leuk mee wordt gespeeld, zijn de lichteffecten. De houterige en herhalende animaties doen dit pluspuntje echter weer te niet en dus blijf je zitten met een zeer mager eindresultaat. Het enige wat het geheel nog een beetje redt, zijn de special effects van die ietwat grotere aanvallen. Deze zien er fraai uit en laten je nog een beetje van het N64-tijdperk afstappen.
[url=http://www.ngcfrance.com/images/news/wii/pokemon_battle_revolution/scr_030.jpg][img]http://www.ngcfrance.com/images/news/wii/pokemon_battle_revolution/scr_030.jpg width=500 border=0][/img][/url]
Indien je je tegenstander hebt verslagen, zul je zijn of haar battlepass krijgen. Deze battlepass kun je echter zelf niet gebruiken, nee, je kunt hem alleen hergebruiken als vijand. Mocht je dus zin hebben nog een keer tegen diezelfde Pokémon te vechten, dan selecteer je dat pasje. Hetzelfde geldt voor de toegevoegde WiFi-optie. Het is namelijk mogelijk deze belabberde gevechten ook online uit te voeren. Heb je je tegenstander verslagen, dan krijg je wederom de mogelijkheid zijn of haar pass te veranderen in een soort van ghost. Een zeer slappe en flauwe beloning voor je behaalde zege als je het mij vraagt. Conclusie Het spel schiet dus eigenlijk op alle fronten te kort. De graphics zijn ondermaats, de animaties zijn verschrikkelijk en de commentator blijft vervelend. Het spel voelt heel kaal en overhaast aan, omdat er naast de online WiFi-optie elk spoor van extra vermaak ontbreekt. Er zijn werkelijk waar maar zo weinig aanpassingen doorgevoerd sinds Pokémon Stadium en Colloseum, dat ze het niet eens waard zijn nogmaals op te noemen. Eigenlijk is het enige positieve aan het spel de verborgen optie om zeldzame Pokémon te versturen naar de DS-versies, welke je verkrijgt door middel van zogeheten Mystery Gifts. Nintendo durfde het aan de Engelse term voor revolutie in de titel te zetten, maar snijdt zich hiermee behoorlijk in de vingers. Mijn boodschap is dan ook om dit spel absoluut te vermijden, zeker voor de volle mep. Zelfs de die-hard Pokémonfans zullen teleurgesteld zijn in deze game.

N1 Score: 4

+

-

Gekoppelde games

Pokémon Battle Revolution (Wii)