[Review] Geschreven door Timo op 2008-03-15 13:42:57

Game Party

Men neme een populaire, innovatieve en vooral succesvolle titel. Een titel als Wii Sports of Wii Play, bijvoorbeeld. Men ziet hoe gamers als een blok vallen voor deze titels. Vol lof sprekend over de simpele, maar doeltreffende minigames. Men wil wat geld in het laatje brengen. Hoe? Door voort te breien op een bestaand succes, net als dat van genoemde games. Resultaat? Game Party! Ditmaal geen sporten, maar lucratieve caféspelen als darten en sjoelbakken. Lukt het Midway de kwaliteit van een Wii Sports te evenaren? Of is dit een titel die het lange lijstje van goedkope, oppervlakkige party-games aanvult? Shovelware De term ‘party game’ bezorgt menig Wii gamer spontaan rillingen over de rug. De laatste tijd is de Wii zo onderhand wel overspoeld geraakt met dit soort titels, waarvan sommige goed, maar het overgrote deel slecht. Game Party is er daar één van. Het spel presenteert ons simpele caféspelletjes zoals darten, sjoelbakken en quizzen. Klinkt leuk, maar helaas lukt het Game Party niet te presteren en levert een oppervlakkige, saaie game af. Er bestaat een term voor dit soort games, shovelware. In dit geval een product dat snel in elkaar is gezet, met als enige doel geld in het laatje brengen door het kopiëren van een lopend succes. Waarom zou een moeder de volle pot betalen voor Super Mario Galaxy, terwijl ze tegen een budgetprijs een andere game kan kopen met maar liefst zeven minigames? Juist.

[url=http://www.wiids.nl/files/Game_Party_003.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/Game_Party_003.jpg border=0 width=500][/img][/url]
Waar is het feestje? Game Party is dus een party game en bevat zeven minigames. Je hebt de keuze uit darten, tafelhockey, skill ball, hoop shoot, ping cup, sjoelbakken en trivia. Zoals we ondertussen wel gewend zijn bij Wii-Games is er gebruik gemaakt van de intuïtieve Wii-afstandsbediening. Game Party houdt het echter simpel door de Nunchuck achterwege te laten. Iedere vaardigheid is gebaseerd op een simpele beweging, zoals het snel bewegen van de afstandsbediening om een dartpijltje te gooien of het richten naar het scherm om je hand te bewegen bij tafelhockey. Niet veel diepgang, maar dat is in feite ook niet nodig. Helaas is de besturing houterig en werkt die vaak totaal niet mee. Bewegingen worden niet geregistreerd en als er soms plots iets gebeurd op het scherm, staar je vol verwarring van wat er net gebeurde. Bijvoorbeeld bij ‘hoop shoot,’ waar je een bal over een baan moet rollen waarna deze achteraan de baan door een kleine helling omhoog vliegt en je moet zorgen dat de bal in de cirkel met de meeste punten terechtkomt. Het lijkt niet uit te maken hoe je de afstandbediening houdt of beweegt, het balletje gaat willekeurig snel of traag. Uiteindelijk zul je bij het winnen van minigames tickets verdienen. Veel nut hebben deze helaas niet. Je begint met 125 personages - een soort enge rip-offs van de Mii’s - en daar kun je nog eens 50 extra van vrijspelen. Dit vormt echter geen drijfveer om de minigames te doorspelen, want ze zijn simpelweg niet leuk. Game Party is stiekem wel een leuke game, maar helaas niet langer dan een halfuur. Na elke minigame een tweetal keer gespeeld te hebben, wil je deze echt niet meer opstarten. Wat de game vooral mist, is persoonlijkheid. Je hebt de Mii na-apers, maar deze zullen je eerder nachtmerries bezorgen dan een leuke speelervaring. Je kunt ze niet personaliseren, maar je krijgt een hoop personages voorgeschoteld waaruit je jouw personage kunt kiezen. Deze personages zijn trouwens ook niet het schoolvoorbeeld van originaliteit. Als de meest memorabele personages een oude man die een das draagt met een wortel op en een reuzenkonijn zijn, ben je werkelijk niet goed bezig.
[url=http://www.wiids.nl/files/Game_Party_002.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/Game_Party_002.jpg border=0 width=500][/img][/url]
Besluit Game Party is in al z’n onschuldigheid niet eens zó een slechte game. Sommige minigames zitten best wel origineel in elkaar. De houterige en onnauwkeurige besturing zorgt er echter voor dat ze gewoonweg niet leuk zijn. Na twee keer ben je al op ze uitgekeken en zelfs de multiplayer maakt ze er niet beter op. Als de minigames in je eentje niet leuk zijn, zijn ze dat nog minder met z’n tweeën, drieën of vieren. Het meeste plezier is wellicht voor de medespelers, welke de persoon die de game gekocht heeft vierkant uitlachen. Game Party is een van de dozijnen titels welke enkel en alleen gericht zijn op onwetende kopers, zonder een afgewerkte titel af te leveren. De game mist kwaliteit, persoonlijkheid en een drijfveer. Buiten het vrijspelen van alle 175 generische personages, heb je echt niets te doen. Had de besturing meer afgewerkt geweest en hadden ze meer functies toegevoegd zoals het personaliseren van de personages en extra’s die je kunt vrijspelen, viel Game Party misschien best wel mee. Zoals die nu is, zou ik Game Party echt niemand aanraden.

N1 Score: 2.5

+

-

Gekoppelde games

Game Party (Wii)