[Review] Geschreven door Theun op 2008-04-06 21:48:51

FIFA Street 3

“One...take control of me? Yer messing with the enemy. Said its two..it's another trick. Messin’ with my mind, I wake up!” Het liedje dat mij dankzij de intro van PES5 altijd doet denken aan straatvoetbal. Nu gaat deze review niet over die game, maar wel over een game die volledig draait om straatvoetbal. Namelijk FIFA Street. Inmiddels is alweer het derde deel van deze reeks bereikt en die komt ook naar de Nintendo DS, maar is het ook een goede game?

Straatvoetbal FIFA Street is ondertussen uitgegroeid tot een ware serie. Waar de game een aantal jaren geleden een spin-off van FIFA werd genoemd, daar wordt FIFA Street tegenwoordig gezien als een aparte reeks. FIFA Street is namelijk in zijn geheel gebaseerd op straatvoetbal. Alles wat je dus op de velden van FIFA hebt geleerd mag je nu vergeten, want op de straat gaat het er heel anders aan toe. Vier tegen vier, waarvan beide teams een vaste keeper hebben, en zoveel mogelijk trucjes uithalen. Niks mooi de bal rondspelen. Niks tactisch opbouwen. Niks buitenspel. Gewoon panna’s uitdelen, spelers onderuit raggen en zoveel mogelijk gebruik maken van je omgeving. Dát is waar het om gaat in FIFA Street. Touching FIFA Street 3 heeft het allemaal en dat merk je gelijk als je de game opstart. Snel even een wedstrijd doen en je ziet zowel jezelf als de computer al de meest onmogelijke trucjes uitvoeren. Met FIFA Street 3 gaat alles gemakkelijk. De bal veroveren werkt prima, uithalen op doel kan goed en je tegenstander een panna geven of de bal via de muur spelen zit er natuurlijk ook bij. Eigenlijk doet deze game qua opbouw van gameplay nauwelijks onder voor zijn grote broer op de consoles. De touch-screen besturing van deze game werkt overigens prima, hoewel deze wel moeilijk is. Lopen gaat zoals gewoonlijk met het D-pad of de X,Y, A en B knoppen. Trucjes doen, passen en schieten gaat allemaal via het touch-screen. Schieten op doel, een tackle uitvoeren of de bal overspelen gaat door middel van wrijven over het touchscreen. Wanneer je aan de bal bent en een trucje wilt uitvieren, moet je op de R of L knop drukken. Als je de stylus dan de juiste richtingen in beweegt zal de speler de bijbehorende trucage laten zien. Trucjes uitvoeren is behoorlijk lastig, want er zijn er behoorlijk wat en soms moet je op het touch-screen de meest rare combo’s maken. Toch maakt dat verder weinig uit, want bij deze Pick ‘n Play game kun je ook leuke trucjes en mooie goals maken door ‘maar wat te doen’. Dat maakt FIFA Street 3 ideaal om snel even een potje te spelen. Aan de andere kant is het zeker niet zo dat de besturing van het touch-screen slecht is, zoals we al vaker gewend zijn van third party ontwikkelaars. Sterker nog, als je meer tijd in de game steekt, kun je het helemaal onder de knie krijgen. De meest onmogelijke trucjes worden dan toegankelijk voor je en die zijn toch wel het leukst om uit te voeren. Dan moet ook wel gezegd worden dat het touch-screen enorm goed werkt en dat is een groot compliment voor EA, die met deze game een voorbeeld geeft aan andere ontwikkelaars op het gebied van besturing.
Tricked Toch is er iets mis met de game, want hoe simpel het spel is om op te pikken, hoeveel trucjes je ook kan maken, FIFA Street 3 is niet super interessant. Sterker nog de game beperkt zich compleet tot het Pick ‘n Play principe. Opdrachten voltooien in deze game en een leuk sterk team maken zitten er allemaal in en dat klinkt leuk. De waarheid is echter dat je niet zoveel moeite wilt stoppen in dit spel. Voor een kwartiertje leuk, maar veel langer houd je het niet uit. Alles wat er gebeurt op het veld is namelijk meer van hetzelfde. Dat is bij andere voetbalgames ook zo, alleen die zijn veel diepgaander. Bij straatvoetbal is de diepgang nou eenmaal redelijk beperkt tot trucjes doen en dat is per keer dat je speelt maar een tijdje leuk. Verder moet ook nog even gezegd worden dat de graphics er duidelijk beter uitzien in vergelijking met vorig jaar. Waarom EA de vorige keer met zulke slechte graphics kwam aanzetten is nog steeds een raadsel. Wellicht dat ze bang waren dat de framerate daardoor sterk achteruit zou gaan, maar FIFA Street 3 bewijst in ieder geval het tegendeel. Zelfs met de goede graphics loopt het spel perfect. Op het grafische gebied bewijst FIFA Street 3 zich enorm goed voor een Nintendo DS spel. Hetzelfde geldt ook voor het geluid, dat in dit spel goed verzorgd is. Een potje voetbal wordt in FIFA Street 3 niet voorzien van commentaar, maar wel van fijne muziek die er goed bij past. Deze muziek bestaat niet alleen uit deuntjes, maar wordt ook voorzien van ingezongen teksten.
Panna FIFA Street 3 is een leuke DS game, maar wordt per keer dat je het spel speelt te snel saai door het gebrek aan diepgang van het straatvoetbal. Aan de andere kant heeft EA natuurlijk gezorgd voor goede graphics, geluid én een zeer goede touch-screen besturing. Toch draait het allemaal om het voetbal zelf en zoals eerder gezegd is dat helaas niet interessant genoeg om je uren bezig te houden. Of je hier daarom de volle prijs voor wilt gaan betalen is dan nog maar de vraag. De game is dan wel enorm verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, maar heeft nog steeds een lange weg te gaan.

N1 Score: 6.5

+

-

Gekoppelde games

FIFA Street 3 (Nintendo DS)