[Review] Geschreven door Johannes op 2008-04-28 12:40:27

Wii Chess

Iedereen heeft het beroemde bordspel minstens één keer in diens leven gespeeld. Of zij dan ook alle regels kennen is een andere vraag. De verschillende bewegingen van de torens, paarden, pionnen, lopers en natuurlijk de sterkste van allemaal; de koningin. Allen beschermen hun enige echte heer, de koning met beperkte loopmogelijkheden. Dit eeuwenoude denkspel is één van de bekendste vormen van zwart tegen wit. Het betreft hier inderdaad schaken en Nintendo ziet met haar succesvolle spelcomputer de kans om er een digitale versie van te maken: Wii Chess. Nog voordat ik het spel uit het doorzichtige plastic, met een enkel dun, rood Nintendo lijntje, van de witte hoes, waarin vanzelfsprekend een schriftelijke uitleg voor beginners in het boekje staat beschreven, afscheur, besef ik mij dat dit best wel eens een zeer moeilijk geval kan worden om zowel in woorden als cijfers goed te vertalen, zodat er een rechtvaardig oordeel komt over één van de nieuwste zogenaamde ‘non-games’ van het bedrijf uit Kyoto. Wii Chess is immers gebaseerd op een spel dat in theorie een perfecte gameplay kent en vindt haar oorsprong reeds in niet later dan de zesde eeuw in het voormalige Oost Perzië, om vervolgens in verschillende varianten de rest van de wereld te veroveren met de in spel doordrongen tactieken van de schaakstukken. Op acht bij acht velden wordt er met zestien strijders gevochten tegen eenzelfde aantal van de andere partij. In Wii Chess is dat logischerwijs niet anders. Zo is het naarmate je verder in het spel komt door computers van verschillende niveaus te verslaan, mogelijk om het gehele beeld van een ander thema te voorzien wat het in sommige gevallen bij veelvuldig spelen aanzienlijk aangenamer kan maken om niet constant dezelfde stukken in diens oorspronkelijke staat te aanschouwen.

[url=http://www.wiids.nl/files/Wii_Chess_1.jpg][img]http://www.wiids.nl/files/Wii_Chess_1.jpg width=250 border=0[/img][/url] [url=http://www.wiids.nl/files/Wii_Chess_4.jpg][img]http://www.wiids.nl/files/Wii_Chess_4.jpg width=250 border=0[/img][/url]
Door middel van tien verschillende niveaus, onder na verloop van tijd irriterende muziek, wordt de speler getraind om gebruik te maken van tactieken die voor de lange termijn voordelig uit kunnen pakken en daarbij dient rekening gehouden te worden met de aanval- en verdedigingsmogelijkheden van de tegenstander. Zowel beginners als gevorderden zullen ongetwijfeld enige tegenstand kunnen verwachten doordat het spel gebaseerd is op Fritz Reuls Loop-engine welke een derde podiumplaats kende tijdens het World Computer Chess Championship te Amsterdam vorig jaar. Naast de inmiddels bekende computer is het ook mogelijk om een tweede Wii Remote of Classic Controller aan te sluiten zodat er iemand naast je op de bank kan gaan zitten om het tegen jouw legertje op te nemen. De besturing van de schaakstukken is zeer makkelijk door geen gekke aanwijsbesturing van de Wii Remote toe te voegen, maar simpel de D-Pad te gebruiken. Online schaken De echte uitdaging komt echter aan het licht door de toevoeging van het lichtblauwe Nintendo Wi-Fi Connection op de linkerbovenhoek van het inmiddels in de kast gezette hoesje. Je zult nu ook je techniek kunnen meten met mensen uit de hele wereld. Een welkome toevoeging aangezien er op het moment nog altijd niet heel veel spellen zijn die gebruik maken van deze service waardoor er direct tegen een willekeurig persoon of door middel van Friend Codes toegevoegde vriend, gespeeld kan worden. Klinkt allemaal heel leuk, maar doordat het logisch is dat niet al teveel mensen dit spel zullen aanschaffen én vervolgens online zullen spelen vergt het zoeken naar een tegenstander, ongeacht of je willekeurig of niveaumaatje aanklikt, zoveel tijd dat je eerder dan verwacht terugkeert naar de vertrouwde en altijd aanwezige computer in de offline modus.
[url=http://www.wiids.nl/files/Wii_Chess_3.jpg][img]http://www.wiids.nl/files/Wii_Chess_3.jpg width=250 border=0[/img][/url] [url=http://www.wiids.nl/files/Wii_Chess_2.jpg][img]http://www.wiids.nl/files/Wii_Chess_2.jpg width=250 border=0[/img][/url]
Het grootste nadeel heeft zich echter al reeds bij het begin aangediend. Of, om nog concreter te zijn, bij de aankoop. Je dient als consument niet minder dan dertig Euro’s neer te leggen om eigenaar te worden van dit product. Het moge duidelijk zijn dat voor die prijs er simpelweg te weinig uitdaging en inhoud in dit product verpakt zit. Het lijkt daarmee dat Nintendo snel geld wil cashen in plaats van het klantvriendelijker te plaatsen op het binnenkort uitkomende WiiWare kanaal. Daarmee is de prijs de grootste reden om van dit spel vandaan te blijven. Conclusie De gameplay staat als een huis, de online toevoeging is een goede keuze geweest die in principe een aankoop zou rechtvaardigen. Doordat het echter allemaal te beperkt aanvoelt voor de te betalen prijs, hoeven de gevechtspaarden niet van stal gehaald te worden en kun je het spel in het doorzichtige plastic, met een enkel dun, rood Nintendo lijntje, om de witte hoes, in de winkel laten liggen. Schaakmat!

N1 Score: 3

+

-

Gekoppelde games

Wii Chess (Wii)