[Review] Geschreven door Timo op 2008-05-14 15:49:45

Apollo Justice...

Het gaat er intens aan toe tijdens een pokerspel op een ondergrondse verdieping van een bistro. De spanning tussen de twee spelers is te snijden. De laatste kaarten worden op tafel gegooid. Er is een winnaar en een verliezer. Plots wordt een van de spelers neergeslagen met een glazen fles. Moord. Wie treed er te hulp? Phoenix Wright! Nee, ditmaal is Phoenix de beschuldigde…[/B] Apollo Justice: Ace Attorney. Het is even wennen, maar de ondertussen legendarische Phoenix Wright heeft het ruim verlaten en plaats gemaakt voor een nieuwe advocaat, Apollo Justice. Dit neemt echter niet weg dat Phoenix volledig wordt afgeschreven… integendeel.

[IMG]http://www.wiids.nl/files/apollologo.jpg[/IMG]
[b]Move over, Phoenix. Apollo Justice is het vierde deel uit de Ace Attorney serie en neemt plaats enkele jaren na het laatste deel uit de Phoenix Wright trilogie, Trials And Tribulations. (Ironisch genoeg is dit derde deel nog niet verschenen in Europa, dit terzijde.) De hoofdrol is weggelegd voor Apollo Justice, een duidelijk groentje. Hij is een komische verschijning met zijn lachwekkend kapsel, zenuwachtigheid en geforceerde humor. Heel wat anders dan de afgelikte Phoenix Wright die we gewend waren geraakt. Toch krijgt hij als eerste zaak meteen een moordzaak voorgeschoteld… niet simpel voor zo’n beginneling. Zeker niet als hij ontdekt dat zijn cliënt de legendarische Phoenix Wright is, welke al geruime tijd terug het vechten tegen het recht achter zich heeft gelaten en zijn dagen vult als pianospeler in een Russische bistro. Occasioneel speelt hij hier een pokerspel, hij wordt namelijk dé beste speler ooit genoemd. Hij heeft in een tijdspanne van vele jaren nog nooit een wedstrijd verloren. De game draagt dan wel niet meer de naam van Phoenix Wright, toch speelt hij een cruciale rol. Zowel als mentor van Apollo als integraal deel van het verhaal. Zo zullen er vele details uit zijn verleden opgehelderd worden, zoals waarom hij zijn advocatenbadge verloor. Fans zullen echter teleurgesteld zijn te merken dat vele andere oude vertrouwde personages als Maya, Pearl, Edgeworth en Gumshoe van het toneel zijn verdwenen. Gelukkig worden er een hoop interessante nieuwe personages toegevoegd en worden de oude bekenden niet allemaal volledig genegeerd. Bijvoorbeeld Ema Skye, bekend uit het vijfde toegevoegde deel van de eerste titel uit de serie, wordt de nieuwe forensische onderzoeker en neemt de plaats in van Gumshoe. Trucy, de goochelende dochter van Phoenix wordt het hulpje van Apollo en neemt hiermee de plaats in van Maya/Pearl.
[url=http://www.wiids.nl/files/apolloj1.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/apolloj1.jpg border=0 height=384 width=256][/img][/url] [url=http://www.wiids.nl/files/apolloj2.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/apolloj2.jpg border=0 height=384 width=256][/img][/url]
Meer van hetzelfde? Als je fan bent van de Phoenix Wright serie, weet je meteen ook wat je van deze titel kunt verwachten. De kern is namelijk nog bijna compleet hetzelfde. Er heeft zich een voorval – een moord – voorgedaan en de beschuldigde roept jou – Apollo - als advocaat in. De zaken zijn nog steeds opgedeeld in twee delen: het onderzoek en de rechtszaal. Tijdens het onderzoek doorzoek je omgevingen als de plaats delict en andere belangrijke plekken op zoek naar aanwijzingen. Dit doe je door ooggetuigen, kennissen enzovoort te interviewen en omgevingen gedetailleerd te inspecteren om zo genoeg bewijzen bijeen te verzamelen om de volgende dag in de rechtszaal te gebruiken. In de rechtszaal word je tegenover de aanklager geplaatst, welke ditmaal ook een volledig nieuw personage is, met name de charismatische Duitse rockster Klavier Gavin. Deze roept ooggetuigen of de beschuldigde naar voren, deze doet zijn zegje en dan is het aan jou fouten en tegenstrijdigheden te ontdekken in diens verhaal. Dit doe je door middel van de door jou verzamelde kennis en aanwijzingen. Alles om jou cliënt een onschuldig vonnis te laten verkrijgen. De basisgameplay is dus behouden, wat goed is, want het is net dit wat de eerdere delen zo populair maakten. Het betekent echter dat de gebreken ook zijn overgenomen. Zo ga je vaak automatisch één of meerdere stappen vooruit denken dan je zou moeten met als resultaat dat je het verkeerde bewijsstuk voorbrengt bij bepaalde delen van een verklaring. Verder lijkt het soms dat meerdere bewijsstukken kunnen worden gebruikt om eenzelfde standpunt duidelijk te maken, toch verwacht het spel dan dat je net dat ene specifieke voorbrengt. Doe je dit niet, word je gestraft. Deze voorvallen gebeuren gelukkig niet al te vaak, minder zelfs dan in vorige delen, maar toch kan dit bij momenten echt een probleempunt vormen. Ook tijdens het onderzoeken kun je soms één klein detail over het hoofd zien, maar vooraleer je dit detail hebt onderzocht kan het verhaal niet verder en dit kan leiden tot een lange zoektocht, wat soms een enorme domper op het geheel zet.

...vecht voor het recht!

Nieuwtjes! Apollo Justice heeft echter, buiten nieuwe personages en verhalen, ook nieuwe toevoegingen aan de gameplay. Dit is namelijk de eerste titel uit de serie welke volledig van de grond af is gebouwd voor de Nintendo DS en dat is duidelijk te merken dankzij een beter gebruik van de mogelijkheden van de console. Vingerafdrukken onderzoeken met touch screen bijvoorbeeld speelt een grote rol net als een hoop nieuwe gimmicks als een cementvorm maken van voetafdrukken en x-rays. Helaas krijg je vaak maar één keer per zaak een mogelijkheid tot zo’n speciale sessie en worden deze zelfs na die ene maal niet meer gebruikt. Een andere meer consistente toevoeging is dat je de bewijsstukken nu in volledig 3D kunt bekijken. Soms zal een aanwijzing aanwezig zijn op bijvoorbeeld de onderzijde van een bewijsstuk en door deze langs alle zijden te inspecteren ontdek je vaak nieuwe geheimen. Met Apollo Justice wordt ook ‘percieve’-systeem ingevoerd. Geen Magatama’s meer, geen Psycholocks. Apollo heeft een speciale armband met welke hij de lichaamstaal van zijn tegenstander kan analyseren tot in de kleinste details. Het onderzoeken doe je door middel van een tussenscène waarin je de cliënt van kop tot teen in detail bekijkt op zoek naar soms de kleinste bewegingen, om zo te bewijzen dat deze liegt. Een spelen met de ketting of zwetende oksels, Apollo ziet alles. Iets zeer vreemds is echter dat door de vele stappen vooruit, er ook een stapje achteruit wordt genomen. Je kunt namelijk geen profielen meer presenteren als bewijs. Valt het toch voor dat je een persoon wilt voorleggen als bewijs, zal dit moeten gebeuren door middel van een voorwerp dat met deze in verband staat. Op gebied van graphics is de gehele stijl gekend uit de Phoenix Wright serie behouden, maar heeft deze wel een broodnodige facelift gekregen. Alles heeft een hogere resolutie en is daardoor veel klaarder en scherper. De personage bewegen vloeiender en hebben meer animaties. Ook de muziek is volledig aangepast aan het kunnen van de DS. De game heeft een hoop nieuwe tracks en allen in de veel geprezen hoogstaande kwaliteit van die uit vorige delen, ook enkele oude tracks maken een terugkeer wat zorgt voor nostalgische momenten voor fans.

[url=http://www.wiids.nl/files/apolloj5.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/apolloj5.jpg border=0 height=384 width=256][/img][/url] [url=http://www.wiids.nl/files/apolloj6.jpg target=_blanc][img]http://www.wiids.nl/files/apolloj6.jpg border=0 height=384 width=256][/img][/url]
Flauwe Apollo Hoewel Apollo een interessante toevoeging is na Phoenix, blijft er toch steeds iets knagen. Hij is een groentje en dat wordt toch net iets te veel naar voor geschoven. Oké, Phoenix was in zijn eerste game ook enorm onervaren, maar trad door zijn zelfzekerheid al snel op de voorgrond. Bij Apollo is dit net iets anders. Het lijkt alsof hij alles letterlijk in zijn schoot krijgt geworpen. Tijdens de zaken en bij interviews, er is steeds wel iemand die hem helpt of het beter weet. Vaak neemt zijn zestienjarige partner Trucy, zijn mentor Phoenix of zelfs zijn tegenhanger Klavier het roer bijna volledig over en uiteindelijk voelt het gewoon net niet vervullend genoeg aan. Vooral naar het einde toe zal je dit gaan merken en het leidt ook tot een zeer anticlimatisch einde. Een grote domper tegenover de tevredenstellende en zelfs emotievolle eindes van z’n voorgangers. De zaken zijn niet slecht, begrijp dit niet verkeerd. De zaken zijn zelfs doordacht, met gebruikelijke plottwisten en interessante personages. Apollo mist gewoon vaker dan nodig het gevoel en die atmosfeer welke Phoenix Wright zo populair maakte. Apollo Justice, hij heeft een indrukwekkende naam, maar is en blijft een extensie van Phoenix zijn verhaal. Het is te hopen dat hij in volgende delen zelf wat meer op de voorgrond treed. Besluit Voor fans van de Ace Attorney serie is dit een must have, geen twijfel mogelijk. De kwaliteit is ditmaal volledig aangepast aan de DS en daar is men met glans in geslaagd. Het is vooral het script welke de show steelt met verhalen en personages vol intrige, humor en mysterie. Er is echter één personage welke wat teleurstelt en dat is Apollo Justice zelf. Hij komt zeer flauw over en zijn onervarenheid blijft hem doorheen de hele game parten spelen. Dit zorgt er helaas voor dat het ook voor de speler zo zal aanvoelen en dat is jammer. De game zal je echter met z'n vier zaken in totaal zo om en bij de tien tot vijftien bezighouden, welk zeker meer dan genoeg voor een titel als dit. Moest je trouwens twijfelen deze titel wel of niet aan te schaffen sinds het derde deel (Trials and tirbulations) nog niet uit is in Europa. Niet getreurd. De enige echte link van Apollo Justice met de Phoenix Wright trilogie is terug te vinden in de vijfde zaak uit de eerste titel van de serie (die exclusief voor de DS-versie werd toegevoegd) en zelfs dan nog heb je in feite geen achtergrondkennis nodig.

N1 Score: 8.5

+

-

Gekoppelde games

Apollo Justice: Ace Attorney (Nintendo DS)