[Review] Geschreven door Benjamin op 2008-05-29 14:49:00

Dr. Mario & Germ Buster

Puzzelgames, wie heeft er níet één gespeeld. Tetris, Puzzle League, Picross en Sudoku, zomaar enkele puzzelspellen die de laatste jaren verschenen zijn. Een titel die er zeker tussen hoort is Dr. Mario. Het spel mengt een beetje Tetris met Puzzle League en strooit er een Mario-sausje overheen, en daar is Dr. Mario! Weg met die bacteriën! In deze game is het de bedoeling om de al aanwezige gekleurde vierkantjes, in dit spel bacteriën met een glimlach, zo snel mogelijk te verwijderen. Dit doe je door middel van dubbel gekleurde rechthoeken, die je zowel horizontaal als verticaal kan plaatsen. Zijn er vier of meer van dezelfde kleuren op één rij, horizontaal of verticaal, dan verdwijnen die blokken, en dus ook de bacterie. Het is dus niet de bedoeling om zoveel mogelijk ‘lines’ te krijgen zoals bij Tetris of om alle bestaande blokken weg te spelen zoals bij Puzzle League, maar een soort combinatie van beide games. En mix die uiterst goed uit de verf komt. Dr. Mario is namelijk een uiterst verslavende puzzelgame, net zoals Tetris dat is. In deze WiiWare-versie kun je kiezen uit een aantal modi. Allereerst is daar de singleplayer, waarbij je zelf de moeilijkheid en de snelheid bepaalt waarin de capsules naar beneden vallen. Ook heb je de mogelijkheid om tegen de computer of een andere menselijke speler te spelen, waarbij je als doel voor ogen hebt om zo snel mogelijk alle bacteriën weg te spelen. Degene die die klus als eerste weet te klaren, is de winnaar. Bovendien is er ook nog een kleine variatie in het Dr. Mario-principe. Bij deze mode genaamd Flash, die zowel in de single- als multiplayer te spelen is, is het de bedoeling om de normale bacteriën even links te laten liggen en je te concentreren op de lichtgevende. Een kleine variatie, maar ook niet meer dan dat.

Concurrerende doktoren De grootste toevoeging is de optie om het online op te nemen tegen tegenstanders van over de hele wereld en dit kan zowel in de standaard als in de Flash mode. Net als bij Mario Kart Wii start je met een score van 5000 punten en afhankelijk van je prestaties daalt of stijgt deze. Uiteraard zijn er ook ranglijsten te bekijken, zoals de Top 10 en je eigen positie in het klassement. Deze online toevoeging brengt de Dr. Mario-serie naar een hoger niveau, waardoor je geregeld terug zal keren om iedereen te laten zien wie de beste dokter ter wereld is. Je zult misschien denken: ‘De game heet niet alleen Dr. Mario. Waar staat Germ Buster dan voor?’ Germ Buster is eigenlijk een Wii-specifieke versie van Dr. Mario, omdat je hier de aanwijzer van je Wii-Remote gebruikt. Mensen die Meer Brain Training van Dr. Kawashima: Hoe oud is jouw brein? hebben gespeeld, kennen deze versie misschien wel. In dat spelletje moest je de capsules namelijk verplaatsen met je stylus. Hoewel Nintendo dit onderdeel als een apart spel ziet, is het niet meer dan een Dr. Mario met Wii-besturing. Het is aardig om het een aantal keer te spelen en je topscore te verbeteren, al zul je je het meeste op de echte Dr. Mario-game focussen.
Het grafische aspect in een puzzelgame is nooit zo van belang, het gaat immers puur om de gameplay en daarbij speelt ook de verslavingsfactor een grote rol. Wat wel gezegd moet worden is dat de game er wel goed verzorgd uitziet en dat de Mii-personages er in een leuke manier verwerkt zijn. Dr. Mario stond tevens altijd bekend om het muziekje dat alsmaar in je hoofd bleef hangen. Ook in deze versie zit dit deuntje er weer in, al dan niet in een geremixte versie. Bovendien kun je nog voor twee andere muziekjes kiezen, die stuk voor stuk prettig in het gehoor liggen en je niet snel zullen irriteren. Conclusie Dr. Mario & Germ Buster is een uitstekende versie van het bekende puzzelspel en de online mode zorgt ervoor dat de uitdaging nog groter is dan voorheen. Het Germ Buster-onderdeel is niets meer dan Wii-specifieke versie van Dr. Mario. Dr. Mario & Germ Buster kan dus beter gezien worden als een 1,5-in-1 spel, in plaats van een 2-in-1 spel. Desondanks is het een goede eerste WiiWare game, die er bovendien grafisch netjes afgewerkt uit ziet. En een Mario-spel waarin Mario zelf z’n mond niet opentrekt, dat zie je niet vaak!

N1 Score: 8.3

+

-

Gekoppelde games

Dr. Mario & Germ Buster (WiiWare)