[Review] Geschreven door Benjamin op 2008-05-30 20:26:00

TV Show King

De Nederlandse tv-geschiedenis kent vele quizzen. Lingo, Get the Picture, Twee voor Twaalf, That’s the Question, Lotto Weekend Miljonairs, De Zwakste Schakel, Per Seconde Wijzer, Tien voor Taal, Eén tegen honderd, de Slimste en ga zo maar door. Maar geen enkele lijkt op TV Show King, toch? ‘Goedendag dames en heren, ik ben uw gastheer Benjamin en ik presenteer u de recensie van TV Show King! Zijn we er klaar voor om onze grijze cellen weer stevig aan het werk te zetten? Laten we snel van start gaan, want het belooft weer een spannend stukje leesvoer te worden!’ Op deze manier word je elke keer, met uiteraard een iets andere context en een swingend muziekje, begroet door Jerry, de presentator van deze wervelende show. En ja, het is geheel in het Nederlands. Zowel de gestelde vragen als de stem van de razend enthousiaste, ‘wereldberoemde’ Jerry. En dat is eigenlijk het grootste pluspunt, want het maakt de game een stuk toegankelijker dan wanneer hij volledig Engelstalig zou zijn (al valt Jerry met z’n grijns van oor tot oor af en toe wel wat in herhaling).

Van schoolkennis tot entertainment De vragen in deze quiz kun je indelen in een aantal categorieën, zoals entertainment, geografie en aardrijkskunde, natuur en wetenschap en schoolkennis. Deze categorieën worden compleet willekeurig gekozen, dus je hebt het niet zelf in de hand. Overigens kun je voordat je jezelf toewerpt aan het quizavontuur een kijkje nemen bij de moeilijkheidsgraad. Het is namelijk mogelijk om het niveau en de hoeveelheid van de vragen aan te passen. Een voorbeeld van het laagste niveau: ‘Hoe kun je het woord ‘gooien’ omschrijven?’ Het goede antwoord uit de gegeven mogelijkheden is dan uiteraard ‘werpen’, al weet de computer het nog voor elkaar te krijgen om een dergelijke vraag fout te hebben door als antwoord ‘zitten’ te geven. Hier ontdek je al het eerste minpunt: de AI is niet bepaald uitdagend. Op sommige vragen zijn de overige drie antwoorden ongelooflijk dom. Wie op een vraag als: ‘Van welk Europees land is Madrid de hoofdstad?’ als antwoord Mexico durft te geven, kan linea recta terug naar de schoolbanken om de wereldkaart nog eens goed te bekijken welke landen er precies in Europa liggen. Aan het eind van elke ronde heb je de mogelijkheid om aan het rad , dat verdomd veel weg heeft van het Rad van Fortuin, te draaien. Hierdoor kun je gelijk al je gewonnen geld verliezen, verdubbelen, kwijtraken aan je tegenstander of juist geld afpakken van je tegenstander. De kansen om te winnen liggen zo voor iedereen compleet open. Om het rad een slinger te geven is het overigens de bedoeling om de A-knop ingedrukt te houden en je Wii-afstandsbediening een zwaai te geven. In een andere ronde is het zo dat de gegeven antwoorden verborgen zijn. De ene keer moet je er met je Wii-mote op richten, die dan dienst doet als een zaklantaarn, de andere keer moet je ermee wijzen om zo het antwoord open te krassen. Wat dit precies toevoegt? Geen idee, want je hebt ook de mogelijkheid alle 'verborgen' antwoorden eerst open te krassen, waarna je nog eens rustig over de vraag kunt nadenken.
Mocht je deze game met vier menselijke spelers spelen (wat uiteraard de meeste lol oplevert),dan zit ook hier een klein nadeeltje aan. Je antwoord geef je namelijk door het door jouw gekozen antwoord aan te wijzen. Op het moment dat je je keuze bevestigt, verschijnt er een getal boven, afhankelijk van welke speler je bent. Iedereen kan dus zien welk antwoord jij gekozen hebt, waardoor mensen die zo dom zijn als het achtereind van een varken de vraag toch juist kunnen beantwoorden. Dit hebben de ontwikkelaars opgelost door degene die als eerste het antwoord heeft gegeven, de meeste punten toe te dienen. Het gaat dus ook om de snelheid van je antwoorden. Een in mijn ogen beter alternatief is het toepassen van het gebruik van een verschillende knop per antwoord. Zo weet niemand wat je gekozen hebt. Helaas is hier dus niet voor gekozen. Naast de standaard quiz is er ook een mode die je zonder computer of menselijk bestuurde tegenstanders kunt spelen. Hierbij is het de bedoeling om zoveel mogelijk vragen achter elkaar goed te beantwoorden. Een aardige toevoeging, al zul je toch het meeste plezier aan de echte quiz beleven. Een belangrijk onderdeel voor een spel als TV Show King is de presentatie. Het gevoel dat je in een echte tv-show zit komt erg goed naar voren, vooral omdat je speelt met je eigen Mii-personage. Aan het begin van elke show worden de Mii-personages uit het publiek gehaald, waardoor het elke keer weer een verrassing is tegen wie je het zult opnemen. In het publiek zitten overigens alle Mii-personages die op jouw Wii-systeem staan, wat een vertrouwd gevoel geeft. Zelfs de cameramensen zijn Mii-personages, waardoor je echt het idee hebt dat de show zich afspeelt in de wereld van de Mii’s. Conclusie ‘Lezers, dat was het dan weer. De recensie van TV Show King is aan z’n einde en het was zeker weer een spannende. Is TV Show King een echte winnaar, ondanks de soms te makkelijke door mij gestelde vragen en de compleet nutteloze toevoeging van de Wii-afstandsbediening? Ik moet zelf toegeven dat mijn show toch wel lijkt op een combinatie van het Rad van Fortuin en een vereenvoudigde versie van Lotto Weekend Miljonairs. Maar ach, een enige echte tv quiz met vier vrienden spelen is toch altijd gezellig!’

N1 Score: 7

+

-

Gekoppelde games

TV Show King (WiiWare)