[Review] Geschreven door Timo op 2008-05-31 11:55:00

Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a King

De zoon van een afgetreden koning krijgt de kans in de voetstappen van zijn vader te treden. Van het ooit bruisende koninkrijk blijft echter niets meer over dan een kasteel, stadsmuren en een groot kristal in het centrum. Lukt het je dit niemandsland terug in ere te herstellen en een welvarende nederzetting uit de grond te stampen? Laat je alvast niet misleiden door de woorden "Final Fantasy". Deze titel is namelijk geen RPG zoals je zou verwachten. My Life as a King is een stad/bouw-sim waar je een gemeenschap vanuit bijna niets dient op te bouwen. Je zult dus buurten moeten inrichten met huizen en gebouwen, inwoners trainen tot vechters en het omringende terrein meesteren.

[url=files/FFCCMLK_Logo.jpg target=_blanc][img]files/FFCCMLK_Logo.jpg border=0 width=540][/img][/url]
Kristallen kronieken Centraal in deze game staat het grote kristal dat zich in het centrum van je grondgebied bevindt. Dit kristal geeft je magische krachten waarmee je structuren als gebouwen kunt neerzetten, mits je de nodige elementen bezit. Na het bouwen van de eerste huisjes, zul je merken dat er stilaan maar zeker volk terugkeert. Al snel zul je echter door je elementen heen zitten en is de enige manier om je reserves aan te vullen deze te ontginnen in naburige grotten en bossen. Het frappante is echter dat je dit alles doet vanuit het comfort van je eigen stad. Je zult er namelijk - als koning zijnde - nooit zelf op uit trekken. Deze taak is weggelegd voor de inwoners zelf. Als koning kun je enkel de taken verdelen onder je inwoners. Zo dien je ze eerst op te leiden tot avonturiers waarna je ze op pad stuurt hopende dat ze later terugkeren met het nodige materiaal. De echte actie zal zich in feite nooit voor jouw ogen afspelen. My Life as a King draait dus rond het inrichten van je stad en het managen van je inwoners. Daar je in het begin veel ruimte hebt, zul je naarmate je meer structuren vrijspeelt de ruimte goed moeten indelen om dit zo efficiënt mogelijk te benutten. Naarmate je meer bouwt, krijg je meer inwoners en dus ook meer avonturiers. Hoe je deze inzet voor de vele queesten moet ook goed worden doordacht. Niet alle groepen zijn even gevorderd, dus kijk goed na welke opdracht voor welk team geschikt is. Ook verschilt hun inzet naargelang het geboekte succes van eerdere opdrachten. Alsof dit nog niet genoeg is, worden je avonturiers na een tijdje uiteraard ook moe van al dat vechten. Je zult ze dus niet enkel in teams moeten managen, maar ook individueel.
[url=files/105ffcc1.jpg target=_blanc][img]files/105ffcc1.jpg border=0 width=450][/img][/url]
Indrukwekkend Het controleschema kent meerdere keuzes, maar de meest handige is simpelweg de Wii-afstandsbediening en Nunchuck. Je bestuurt je personage vanuit een derde persoonsperspectief en deze beweegt tegen een aangename snelheid. Ook de lay-out van alle knoppen is logisch en handig. De game bestaat grotendeels uit menu's en het wijzen en selecteren werkt perfect. Zoals eerder al vernoemd, is jou grootste taak alles te overzien, rond te lopen in je stad en alles in goede banen te leiden. Een kleine irritatie is wel dat wanneer je een structuur wilt bouwen, je snel met de afstandsbediening dient te schudden. Het kan echter voorkomen dat je een kleine onverwachtse beweging maakt en dan tegen je wil een gebouw plaatst. De graphics zijn voor een downloadbare titel indrukwekkend te noemen, qua kwaliteit zelfs te vergelijken met een Gamecube titel en dat betekent veel voor de Wii. De muziek past volledig bij de setting en helpt een aangename sfeer te creëren. De titel heeft op zichzelf al genoeg te bieden, maar als je wat extra geld te spenderen hebt kun je nieuwe opties aanschaffen tegen kleine prijzen. Denk hierbij aan kostuums, nieuwe rassen, kerkers en gebouwen. Je hebt van deze extra's niets nodig, maar toch zijn het leuke toevoegingen.
[url=files/6546mlk.jpg target=_blanc][img]files/6546mlk.jpg border=0 width=450][/img][/url]
Het belangrijkste is uiteindelijk dat je koninkrijk gelukkig en welvarend is. Dit betekent niet enkel zorgen dat alles in goede banen verloopt, maar als koning is het ook je taak de moraal hoog te houden. Een babbeltje slaan met je inwoners doet bijvoorbeeld al wonderen. Ook het bouwen van publieke ruimtes als parken, eetgelegenheden en winkels komt de gemeenschap enkel maar ten goede. Uiteindelijk is net dit misschien wel het belangrijkste. Een welvarende gemeenschap met ongelukkige mensen is immers ook niet succesvol te noemen. Daarbij komt ook nog eens dat je orbs ontvangt wanneer je volk gelukkig is. Deze kun je later dan inwisselen in jouw kasteel om zo de productiviteit te verhogen. Het is zeer gemakkelijk uren te verliezen aan het verdienen van een bepaald gebouw of instelling, je avonturiers sterker te maken of je teams op queesten te sturen. Het is een game waarmee je echt meeleeft en is hierdoor verrassend diep. Besluit Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a King is een titel welke zeer aan te raden is. Voor de kleine prijs ontvang je een diepgaande titel waar je makkelijk uren en uren tijd in steekt. De hoogstaande kwaliteit toont zich ook in de sfeervolle graphics en aangename muziek. De simpele, maar o zo verslavende formule zal je lang genoeg bezighouden, want echt een einde bevat hij niet. Als je op zoek bent naar actie is deze titel echter niets voor jou. De actie die de game bevat, speelt zich af ver van je bed. Jij krijgt enkel de macht over het besturen en beheren van je koninkrijk en dat werkt perfect.

N1 Score: 8.5

+

-

Gekoppelde games

Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a King (WiiWare)