[Review] Geschreven door Benjamin op 2008-06-01 14:49:00

Toki Tori

‘s Wereld bekendste kuikentje is misschien wel Calimero, met z’n eierdopje op z’n hoofd. Een ander bekend kuikentje komt van de Nederlandse ontwikkelaar Two Tribes. In tegenstelling tot Calimero heeft dit kuikentje geen eierdopje op z’n hoofd en is hij wél geel. Zeven jaar geleden maakten wij kennis met hem, op de Game Boy Color. Over wie ik het heb? Toki Tori natuurlijk! Het doel in Toki Tori is om in elk level alle aanwezige eieren te verzamelen. De hoeveelheid eieren verschilt per level. De ene keer moet je er vier verzamelen, de andere keer kunnen het er wel twaalf zijn. De levels zijn verdeeld over vier werelden, het Watervalwoud, het Spookslot, de Glibbergoot en de Zuiderzee. Om je missies te volbrengen, beschikt Toki Tori over een aantal verschillende technieken en voorwerpen, die per level verschillen. Zo heb je in het begin van het spel alleen de mogelijkheid om bruggetjes te bouwen, waarna je later ook stenen kan verplaatsen. In ieder level wordt er aangegeven hoe vaak je elke techniek of voorwerp kunt gebruiken, waardoor je dus niet ongelimiteerd je gang kan gaan. Er moet echt nagedacht worden over de zetten die je doet. Alhoewel, in het begin van het spel spreken de levels nogal voor zich en zijn ze in één enkele poging te volbrengen. Als je de eerste tien gebieden in een wereld weet te halen, heb je ook nog de mogelijkheid om je te wagen aan de moeilijkere levels. Hoewel de normale levels later in het spel ook aan de pittige kant zijn, zul je de echte uitdaging pas in de extra gebieden vinden. Het zal geregeld voorkomen dat je zomaar een half uur kwijt bent aan die extra gebieden.

[img]files/6665tokitori1.jpg width=450[/img]
Aanwijzen of knoppen? Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om Toki Tori te besturen. De standaard optie is met enkel de Wii-afstandsbediening. Kies je voor deze optie, dan gaat het spel meer de richting in van een point ’n click puzzel game. Je wijst namelijk aan waar Toki Tori heen moet lopen. Hij loopt dan vanzelf de kortst mogelijke route naar de door jouw aangewezen plek. Het wisselen tussen de verschillende technieken en voorwerpen gaat door je Wiimote een zwaai te geven of door op de vierpuntsdruktoets te drukken. Naast het enkele gebruik van de Wiimote kun je hem ook in combinatie met de Nunchuk gebruiken, wat een meer traditionele besturing tot gevolg heeft. Het is zelfs mogelijk om enkel gebruik te maken van de Nunchuk, aangezien je met de control stick kunt lopen en de twee knoppen kunt gebruiken om je voorwerpen en technieken te wisselen en te gebruiken. Als laatste optie is er ook nog de Classic Controller, die het meeste wegheeft van de besturing van de Game Boy Color versie. Welke optie het beste is, ligt een beetje aan de persoon. De één vindt het wijzen met je Wiimote prettiger, terwijl de ander de traditionele besturing prefereert. Het gebruik van enkel de Wiimote geeft een ander ‘gevoel’ dan de knoppenbesturing. Grafisch gezien zit het met Toki Tori helemaal snor. Het kleurrijke geheel wordt goed gecombineerd met de details in de omgevingen. Het totale plaatje voelt erg fris aan en zorgt voor een uiterst prettige spelbeleving. Ook de animaties van Toki Tori zelf (als je hem bijvoorbeeld geen acties laat uitvoeren) zien er leuk uit. Bovendien is Toki Tori een uiterst karakteristiek personage met een schattig uiterlijk. De muziek in de game is ook goed verzorgd, evenals de andere geluiden in de game. De graphics en het geluid maken de game helemaal af!
[img]files/6665tokitori2.jpg width=450[/img]
Lief dagboek… Ten slotte maakt Toki Tori nog gebruik van het Wii Message Board. Er wordt namelijk een reisverslag bijgehouden, waarin Toki Tori je op de hoogte houdt van zijn vorderingen. Bovendien ontvang je bij elk bericht een grappige foto van Toki Tori zelf in het gebied waar hij op dat moment aanwezig is. Een geinige toevoeging waardoor je nog meer bij het spel betrokken wordt. Conclusie Toki Tori is één van de beste, zoniet dé beste, WiiWare-game van dit moment. De hoge moeilijkheidsgraad, de leuke voorwerpen en technieken, het frisse en kleurrijke uiterlijk en het geinige gebruik van het Wii Message Board zorgen voor een spel waar je uren zoet mee kan zijn. Het is een puzzelgame die je maar niet los zult laten, juist op de momenten dat je maar niet verder komt. En voor 900 Wii Points is hij ook nog eens goedkoper dan de andere toppers van WiiWare. Een product van Nederlandse bodem waar we trots op mogen zijn!

N1 Score: 9

+

-

Gekoppelde games

Toki Tori (WiiWare)