[Review] Geschreven door Marcel op 2008-06-02 11:58:00

Star Soldier R

Het shoot 'em up genre is dankzij de Virtual Console goed vertegenwoordigd op de Wii. Met Star Soldier R probeert Hudson de WiiWare liefhebbers te voorzien van een gezond portie knalwerk!

[img]files/SSRtitle_logo.jpg width=450[/img]
Star Soldier R>Begin recensie De Star Soldier serie bestaat al jaren en heeft zijn populariteit te danken aan de arcadehallen waar men vroeger honderden guldens, dollars en yens in gooide. De games waren niet alleen populair door de robuuste gameplay, maar ook door de competitieve waarde. De state of the art arcademachines waren voorzien van leaderboards. De spelers probeerden onderling hun scores te verbeteren; dit werd extra aangemoedigd door de exploitanten door middel van toernooien. De tijd van de arcadehallen ligt echter al lang achter ons, maar Hudson soft kan er geen genoeg van krijgen! Met Star Soldier R heeft men de rivaliteit tussen spelers onderling als bouwsteen genomen voor het spel. In plaats van meerdere stages bevat het spel drie opties. De twee minuten mode en de vijf minuten mode vormen de kern van de game. Het is de bedoeling om met je Star Soldier schip zoveel mogelijk vijandelijke units en installaties te slopen. Je bekijkt de actie van bovenaf en je kunt het scheepje besturen met diverse controllers. Ik ben persoonlijk een fan van de Classic controller die met de grote D-Pad precieze ontwijk manoeuvres mogelijk maakt. De Wii afstandsbediening is gelukkig ook prima te gebruiken om het ruimtetuig aan flarden te schieten!
Star Soldier R>Nieuwe grafische pracht Ondanks dat het spel gebaseerd is op de arcadesystemen van weleer heeft de serie de stap naar 3D goed doorstaan. Een aantal strak vormgegeven ruimtestations en de bijbehorende vijandelijke armada worden mooi in beeld gebracht. De game draait ontzettend vloeiend en daarnaast heeft men geprobeerd om goed onderscheid te maken tussen de kogels en de achtergronden. Het is in Star Soldier R van levensbelang dat je de kogels van je tegenstanders goed ontwijkt. De stages zijn gevuld met kleine paarse, gele en blauwe objecten die je wapens verbeteren. Je krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid om naar achteren te schieten of je krijgt extra hulp van pods die om je schip heen vliegen. De kleine bondgenoten kun je op vijanden afsturen. De bewegingssensor van de Wii controller komt hier nog even om de hoek kijken. Het kantellen van de Wii Remote laat de scheepjes naar links of naar rechts zwenken. Je hebt een onbeperkt aantal levens, maar iedere keer dat je geraakt wordt verlies je een deel van het vergaarde wapenarsenaal. Het is uiteraard niet eenvoudig om hoge scores te halen met je standaard lasers. Star Soldier R>Competitie gericht Het spel is mild vergeleken met de hardcore shooters waar men in Japan dol op is. Naast het feit dat je geen levens kunt verliezen kun je schilden opbouwen en volgens Star Soldier traditie je snelheid aanpassen. De eerste stand geeft je extra bescherming tegen kogels, terwijl je bij de tweede en derde stand je schilden inruilt voor snellere bewegingen. Het is aan jou de taak om voor iedere voorgeschotelde situatie de juiste snelheid te kiezen. De vijandelijke vloot wordt naarmate de tijd verstrijkt sterker en er trekken steeds meer ruimteschepen ten strijde. Aan het eind van iedere stage word je opgewacht door een krachtige eindbaas die de laatste hindernis vormt. Met een paar goedgemikte schoten op het zwakke punt ontploft de belager!
Na iedere succesvolle missie wordt je score opgeslagen. De score wordt zowel op het Wii systeem als online bijgehouden. De online scores zijn onderverdeeld in internationale en nationale scores. De beste Star Soldier R spelers van de wereld zijn wellicht iets te hoog gegrepen. Het huidige Nederlandse record van iets meer dan 900.000 punten moet ongetwijfeld te verbreken zijn. In mijn diverse pogingen heb ik het tot de top 70 van Nederland geschopt met een score van ongeveer 600.000 punten. De laatste mode van de game test je vingervlugheid. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk op de knoppen te rammen om te zien hoeveel kogels je per seconde over het scherm kunt knallen. Met een aantal pogingen en een zere duim kreeg ik de score van 8.4 schoten per seconde. De replay waarde van de game is door het competitieve sfeertje erg hoog. Een andere noemenswaardige motivatie is uiteraard de muziek die je aanzet tot sneller schieten. De muziek verandert mee met de actie op het scherm en wordt extra dreigend als er een eindbaas nadert.
Star Soldier R>Conclusie Star Soldier R is een combinatie van alle sterke elementen die je verwacht van een goede shoot 'em up. De honderden kogels waar je ternauwernood doorheen vliegt gecombineerd met een krachtige soundtrack en de flitsende grafische presentatie zorgen ervoor dat je het spel blijft spelen. Het is wel jammer dat Hudson er geen volwaardige game met meerdere stages van heeft gemaakt. Wellicht hebben we dit aan de limieten van WiiWare te danken. De vraag of deze game het waard is om te downloaden is moeilijk te beantwoorden. Aan de ene kant is de game gebouwd voor competities en is de replay waarde hoog, terwijl de drempel voor nieuwkomers vrij laag is. Aan de andere kant heeft de Virtual Console een groot aanbod van andere hardcore shoot 'em ups met volwaardige missiestructuren. Tegenover deze games komt Star Soldier R op het eerste gezicht een beetje karig over.

N1 Score: 7.5

+

-

Gekoppelde games

Star Soldier R (WiiWare)