[Review] Geschreven door Timo op 2008-07-07 13:54:22

Boom Blox

Steven Spielberg die samen met EA een game produceert... Je zou al snel een titel verwachten met epische proporties als Indiana Jones of Jurassic Park. Boom Blox doet echter het complete tegenovergestelde en laat je met blokjes spelen. Deze infantiele bezigheid is namelijk het enige wat je kunt doen in deze game. Alweer een kiddy, ‘casual’ titel voor de Wii? Het spelen met blokjes gaat dieper dan je zou verwachten…

[img]files/boomLogo.jpg[/img]
Blokjes? Boom Blox is een puzzelgame met meer dan 300 puzzels waar je telkens blokken uit vooropgestelde constructies dient te verwijderen. Het concept klinkt simpel, maar gaat gelukkig dieper dan dat. De game bevat namelijk een hoop variaties, welke over het algemeen onder drie categorieën vallen: werpen, grijpen en schieten. Bij werpen krijg je een bal in je hand welke je kunt gebruiken om naar de constructie te werpen. Dit is niet altijd zomaar een bal, het arsenaal is gevarieerd gaande van een gewone bal naar een stuitebbal, bowlingbal, bom enzovoort. Het werpen gebeurt simpelweg door te wijzen naar het scherm, de A-knop in te drukken en dan zo hard of zo zacht mogelijk te gooien terwijl je de A-knop loslaat. Verder heb je het grijphandje waarmee je blokken kunt vastgrijpen om ze daarna rechtstreeks te duwen, trekken of verplaatsen door de controller snel of traag in de gewenste richting te bewegen. Als laatste heb je nog schieten waarbij je verschillende wapens toegekend kunt krijgen van een waterstraal tot een laserpistool enzovoort. Na het oplossen van iedere puzzel verdien je een bronzen, zilveren of gouden medaille, afhankelijk van je score. Naast het feit van hoe je de blokken verwijdert, verschillen de puzzels ook op vlak van wat je moet doen om een hoge score te verkrijgen. Bij sommige puzzels moet je edelsteenblokken omgooien met ballen. Des te minder ballen je gebruikt, des te hoger je score. Andere keren krijgen bepaalde blokken een waarde toegekend en dien je gericht de juiste blokken weg te slaan om de hoogste scores te kunnen halen. Daarnaast moet je vaak rekening houden met explosieve blokken, verdwijnblokken en chemische blokken. Soms moet je er rond werken werken als zijnde het obstakels, andere keren gebruik je de speciale eigenschappen ervan in je voordeel. Alles wordt gepresenteerd in mooie 3D graphics welke, hoewel vrij eenvoudig, goed hun werk doen. Rondom de puzzel is er steeds een hoop aan de gang dankzij mooie achtergronden en aanmoedigende personages op de achtergrond. Dit gepaard met leuke en fijne deuntjes zorgen voor een sfeervolle ervaring.
[url=files/22bb2.jpg target=_blanc][img]files/22bb2.jpg border=0 width=450][/img][/url]
Diversiteit Qua modi bevat Boom Blox naast losse puzzels ook een avontuurmodus welke je telkens een reeks puzzels voorstelt draaiende rond een verhaal. Zo heb je bijvoorbeeld het verhaal van Gorilda, een moederaap wiens baby'tjes zijn ge-aap-napt en zij wil ze koste wat het kost bevrijden. De puzzels bestaan uit een veld met obstakels welke je moet verwijderen of verplaatsen zodat moeder en kinderen herenigd kunnen worden. De verhalen worden gepresenteerd met behulp van mooie beelden en rijmende tekst. De manier van spelen is telkens ook zeer uniek. Zo zul je bij een bepaald verhaal bommen moeten gooien naar instormende beersoldaten welke diamanten van de schaapjes willen stelen. Bij een ander verhaal dien je een botsbal te gooien in een mijnschacht – opgebouwd uit blokken – waarna alle blokken welke worden aangeraakt omgezet worden in goud. Boom Blox bevat een hoop variëteit aan soorten van puzzels – veel meer dan je zou verwachten – het ene concept werkt echter wat beter dan het andere. De ontwikkelaars zijn namelijk helaas soms iets te ver gegaan met het bedenken van soorten puzzels. De game bevat zoveel ideeën, dat sommige echt totaal geen meerwaarde creëren. Zo heb je levels waar de actie als het ware in real-time plaatsvindt. Levels waarbij blokken over het scherm vliegen en je deze dient neer te schieten of in mid-air moet vastgrijpen en naar de juist kant van het scherm moet slepen. Deze levels werken zo slecht tegenover andere zo briljant bedachte puzzels dat ze de gehele game echt omlaag halen. Je zou bijna wensen dat men minder met dit soort creatieve ideeën zou bezig zijn geweest om zich nog meer te concentreren op puzzels draaiende rond het basisprincipe van inventieve puzzels waarover je rustig moet nadenken. Het niveau tussen de briljante denkpuzzels en de houterige actielevels is gewoon te groot.
[url=files/22bb4.jpg target=_blanc][img]files/22bb4.jpg border=0 width=450][/img][/url]

Boom Blox II

Fun! Een andere onverwachts leuke en misschien wel de meest interessante modus uit Boom Blox is de creëermodus. Hier kunnen spelers hun creativiteit kwijt door zelf puzzels in elkaar te knutselen. Door de gehele singleplayer heen kun je een hoop onderdelen en materialen vrijspelen welke daarna gebruikt kunnen worden om eigen puzzels te creëren. Dit gebeurt op een rasterveld en werkt zeer inventief. Je krijgt de keuze tussen een hoop omgevingen met ieder een specifiek thema. Het is soms wat moeilijk de stukken precies zo te plaatsen op de manier dat je zelf wilt, maar het werkt over het algemeen zeer vlot. Wie over de nodige fantasie beschikt kan zowat elke puzzel bouwen die hij zich maar kan inbeelden. Je kunt je creaties zelfs naar vrienden sturen welke je hebt toegevoegd via friend-codes. Een gemiste kans is echter dat de game geen online database bevat waar je populaire puzzels van andere spelers over de gehele wereld kunt downloaden. Als laatste kan Boom Blox zich ook meten met andere toppers uit het genre qua party-kwaliteiten. De muliplayer vormt namelijk ook een zeer groot pluspunt. Voor maximum vier spelers bevat de game een hoop opties. Zo heb je onder andere – hoe kan het ook anders – de puzzels welke je via het Jenga-principe kunt spelen. Om de beurt trekt elke speler een blok weg zonder de gehele constructie te doen instorten. Het principe werkt al jarenlang als zeer populair gezelschapsspel en Boom Blox weet dat perfect te vertalen. Verder zijn er nog andere puzzels, zoals diegene waarbij je met meerderen tegelijk zoveel mogelijk waardeblokken omver dient te gooien om zo uiteindelijk met de hoogste score te eindigen. Plezier verzekerd!

[url=files/Boom_Blox_002.jpg target=_blanc][img]files/Boom_Blox_002.jpg border=0 width=450][/img][/url]
Besluit Boom Blox is een titel welke enkel en alleen op de Wii mogelijk is. De aanpak is zeer origineel, zo origineel zelfs dat je deze bijna enkel van Nintendo zou verwachten. Het is dus eens zo verrassend dat net Boom Blox uit de hand van EA voortkomt. De vele uitdagingen bieden meer dan genoeg voor zowel in je eentje als met meerderen. Naast de hopen vooropgestelde puzzels, is de creëermodus zelfs een reden op zich om deze game aan te schaffen omdat deze je urenlang kan bezighouden met het creëren van je eigen puzzels. Laat je niet misleiden door het schattige uiterlijk: Boom Blox is diepgaand en onvergeeflijk verslavend. Helaas laat de game hier en daar steekjes vallen door soms té veel te willen toevoegen en overdaad schaadt. Ben je echter op zoek naar een creatieve nieuwe game, dan is Boom Blox het pareltje voor jou!

N1 Score: 8.5

+

-

Gekoppelde games

Boom Blox (Wii)