[Review] Geschreven door Benjamin op 2008-07-25 13:06:11

Guitar Hero: On Tour I

Guitar Hero, een serie die in 2006 begon als een PlayStation 2-exclusieve muziekgame, is in het afgelopen jaar enorm populair geworden. Deze populariteit is mede tot stand gekomen doordat de serie in de afgelopen twee jaar op meerdere platformen verscheen, beginnend met Guitar Hero II voor de Xbox 360. De Guitar Hero-gekte, die het grootst in Amerika is, kwam pas echt los met het meest recente deel, Guitar Hero III, uitgebracht voor elk mogelijke spelconsole. Maar dat was voor Activision niet ‘multiplatform’ genoeg! Tegelijkertijd met de aankondiging van deel drie werd er tevens een versie voor het razend populaire DS-spelsysteem aangekondigd. Maar hoe kan men een muziekgame als Guitar Hero, die gespeeld wordt door middel van de bijgeleverde gitaar, naar de DS brengen, zonder dat het gitaar-gevoel compleet verdwijnt? De Guitar Grip Eind maart van dit jaar werd eindelijk, naar maanden van speculatie, de manier van besturen uit de doeken gedaan. Als oplossing voor het ontbreken van de gitaar heeft men de Guitar Grip ontwikkeld, een accessoire met vier van de vijf bekende Guitar Hero-knoppen die je in het GBA-slot van je DS dient te steken. In Guitar Hero: On Tour is het de bedoeling om je DS op de Brain Training-manier vast te houden, op zijn kant dus, waarbij je je hand om de Guitar Grip moet leggen om zo de vier gekleurde knoppen in te drukken. Het aanslaan van de noten wordt, zoals verwacht, met behulp van het touch screen gerealiseerd. Om het échte gitaar-gevoel te behouden krijg je bij On Tour ook een plectrumstylus waarmee je de noten dus aan kan slaan. De Guitar Grip en de plectrumstylus behouden gelukkig het gitaar-gevoel, iets wat uiterst belangrijk is in een Guitar Hero-game. Er is echter wel een klein nadeel aan de Guitar Grip. Lange speelsessies kunnen namelijk kramp in je handen veroorzaken, waardoor een pauze genoodzaakt is. Mensen met een oude DS hoeven overigens niet bang te zijn dat de Guitar Grip niet in hun DS past. Er zit namelijk een speciale cartridge bij die ervoor zorgt dat ook die spelers kunnen genieten van deze game.

[img]files/ghot647.jpg[/img]
Rocken tot je erbij neer valt In de Guitar Hero-games worden de noten, die in dit deel in vier verschillende kleuren (groen, geel, rood en blauw) aangeduid worden, op een lopende band van boven naar beneden op het scherm getoond. Men dient op het moment dat de noot onderaan op de lopende band verschijnt de overeenkomstige knop op de Guitar Grip (groen, geel, rood of blauw, dus) in te drukken en de noot waar dan ook op het touch screen aan te slaan. Op het touch screen wordt bovendien de gekozen gitaar afgebeeld, waarbij de snaren daadwerkelijk bewegen op het moment dat je de noot aan slaat. Tevens zijn er langere noten, waarbij het de bedoeling is om de overeenkomstige knop ingedrukt te houden totdat de noot is afgelopen. Ten slotte zijn er nog de speciale, stervormige noten. Heb je een serie van deze sternoten goed aangeslagen, dan wordt je Star Meter aangevuld. Op het moment dat deze meter voor de helft gevuld is, kan je de Star Power activeren door bijvoorbeeld ‘Rock Out’ in de microfoon te schreeuwen (al is blazen ook voldoende) en je punten die je voor elke noot haalt tijdelijk te verdubbelen. Bovendien kan men er ook voor kiezen om de Star Meter helemaal vol te laten lopen, waardoor de Star Power langer duurt en je dus ook langer dubbele punten krijgt. Net zoals in de console-versies kun je in Guitar Hero: On Tour gebruik maken van de whammy-bar door simpelweg te krassen op je touch screen. Op het makkelijkste niveau vlieg je zo door de nummers, mede doordat de noten vrij traag voorbij komen. Later in het spel (vooral vanaf de ‘hard’ mode) verschijnen er lastige combinaties in een rap tempo achter elkaar. Desondanks het ontbreken van de vijfde knop op de Guitar Grip lijdt de moeilijkheidsgraad daar in ieder geval niet onder. Voor zowel de ervaren Guitar Hero-speler als de nieuweling in de serie is er meer dan genoeg uitdaging te vinden. Muziek voor iedereen Het sterkste punt in de Guitar Hero-games is mede de songlist. Van echte rock-klassiekers tot de nieuwe pop-nummers, er was voor elke muziekliefhebber wat wils. Zo ook in deze DS-versie. Van de in totaal 25 verschillende nummers zijn er drie uit Guitar Hero III en de overige 22 nummers dus exclusief voor deze versie. Van ‘Are you gonna be my girl’ van Jet tot ‘I don’t wanna stop’ van Ozzy Osbourne: er zit voor iedereen wel een aantal nummers bij die je aanspreken. Het grootste nadeel qua muziek zijn de speakertjes van de DS. Het geluid is namelijk niet van de hoogste kwaliteit en er zit net te weinig kracht in om je écht in de nummers in te leven. Dat laatste is gelukkig goed te verhelpen door de game met oortjes te spelen, al blijft de kwaliteit van de muziek uiteraard hetzelfde.

Guitar Hero: On Tour - II

De hoofdmode in de singleplayer is de Carreer mode. Als beginnend bandje probeer je namelijk je geld te verdienen door op verschillende locaties op te treden. Als je alle vijf de liedjes op een locatie afgerond hebt, wordt je door je manager uitgenodigd voor een andere plek en dus ook weer vijf nieuwe liedjes te spelen, enzovoorts. Met het verdiende geld kun je nieuwe gitaren en kleding voor je personage aanschaffen in de daarvoor bestemde shop. De andere mode in de singleplayer is de zogehete Guitar Duels. In deze mode strijd je met je personage tegen de computer en wint degene met de hoogste score. Tijdens deze duels is de Star Power achterwege gelaten om plaats te maken voor items die je in kunt zetten om het je tegenstander moeilijk te maken. Deze items verdien je op dezelfde manier als de Star Power, en je activeert ze door het item te kiezen op het touch screen. Er is een groot aantal voorwerpen aanwezig, van het uitblazen van het vuur op je gitaar tot het zetten van je handtekening op bijvoorbeeld een T-shirt van een enthousiaste fan. Ten slotte kan je delen van de nummers gewoon oefenen in de Practise-mode, zonder dat het om een highscore gaat.

[img]files/ghot14524.jpg[/img]
Ten slotte bevat Guitar Hero: On Tour een multiplayer mode voor maximaal twee spelers (die uiteraard beide in het bezit van de game moeten zijn). Je hebt in de multiplayer de beschikking over een viertal modi: Face-Off, Pro Face-Off, Co-Op en Guitar Duels. In de eerste mode strijden twee spelers tegen elkaar om de hoogste score, waarbij elke speler zijn eigen niveau kan kiezen. In Pro Face-Off spelen beide spelers op hetzelfde niveau tegen elkaar. In Co-Op is het de bedoeling om gezamenlijk een nummer tot een goed einde te brengen. Als laatste is er Guitar Duel, dezelfde mode die je in de singleplayer tegen de computer speelt. Alle modi zorgen voor een uiterst goede speelervaring en zijn leuk om samen te spelen. Op grafisch gebied stelt Guitar Hero: On Tour ook niet teleur. Hoewel het juichende publiek (uiteraard) 2D is, worden de personages van de band in vol 3D van hoge kwaliteit weergegeven. Bovendien zie je de mond van de zanger gewoon meebewegen met het gekozen nummer en zijn de lichteffecten ook van zeer hoge kwaliteit. De replay-waarde in deze Guitar Hero-game is minstens net zo hoog als zijn voorgangers op de consoles. Mede doordat deze game simpelweg op een handheld gespeeld wordt, verhoogt dat de replaywaarde nog meer om snel een paar nummers te spelen. Conclusie Hoewel een Guitar Hero-game voor de DS op papier wellicht niet logisch zou zijn, past het platform uitstekend bij een game als deze, vooral dankzij de Guitar Grip. Door het spelen met deze accessoire en de plectrumstylus gaat het Guitar Hero-gevoel niet verloren en is ook deze draagbare versie een uiterst geslaagd product. Het niveau is, desondanks het ontbreken van de vijfde knop, hoog genoeg om de gevorderde speler zoet te houden. Deze versie is ook compleet door de gevarieerde en sterke songlist van in totaal 25 nummers. Het complete pakket inclusief de uitgebreide single- en multiplayermode, zorgen ervoor dat je deze game nog een hele lange tijd zult gaan spelen en hem niet zo snel weg zult leggen. De kramp in de handen en de kwaliteit van de nummers zelf wegen niet op tegen de pluspunten van dit spel. Rocken kan nu altijd en overal! Guitar Hero: On Tour skins! Heeft de recensie je overgehaald om Guitar Hero: On Tour te halen of heb je het spel al in huis? Met deze skins kun je het Guitar Hero accessoire verfraaien! Het enige dat je nodig hebt is papier, een printer, een schaar en Guitar Hero: On Tour natuurlijk!
[url=files/OnTour_Zelda.jpg][img]files/OnTour_Zelda.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_Ocarina.jpg][img]files/OnTour_Ocarina.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_MarioDance.jpg][img]files/OnTour_MarioDance.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_MarioKart.jpg][img]files/OnTour_MarioKart.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_Kirby.jpg][img]files/OnTour_Kirby.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_Brawl.jpg][img]files/OnTour_Brawl.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_Metroid.jpg][img]files/OnTour_Metroid.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_Pokemon.jpg][img]files/OnTour_Pokemon.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_Wario.jpg][img]files/OnTour_Wario.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_FZero.jpg][img]files/OnTour_FZero.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_StarFox.jpg][img]files/OnTour_StarFox.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_MegaMan9.jpg][img]files/OnTour_MegaMan9.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_ResidentEvil.jpg][img]files/OnTour_ResidentEvil.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_Sonic.jpg][img]files/OnTour_Sonic.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_Castlevania.jpg][img]files/OnTour_Castlevania.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url] [url=files/OnTour_TheWorldEndsWithYou.jpg][img]files/OnTour_TheWorldEndsWithYou.jpg width=120 height=120 border=0[/img][/url]

N1 Score: 8.8

+

-

Gekoppelde games

Guitar Hero: On Tour (Nintendo DS)