[Review] Geschreven door Timo op 2008-08-19 16:24:46

Space Invaders Extreme

Wist je dat Space Invaders de titel was die toentertijd Miyamoto aanzette tot gamen? Voordat hij deze game zag had hij zelfs nog geen greintje interesse in videogames. De game was zo populair dat het de arcades deed vollopen en er plots een drastisch tekort was aan muntstukjes in Japan. De game populariseerde high-scores en vormde een kleine revolutie welke de gouden periode van het gamen aanzette. Dit alles gebeurde amper dertig jaar geleden en om deze verjaardag te vieren, keert de klassieker terug in een zeer stijlvol jasje met Space Invaders Extreme. Wie kent Space Invaders niet? De game is ondertussen een begrip geworden, niet enkel bij gamers, maar ook in mode en design keren de typerende aliens steeds terug. Met Space Invaders Extreme krijgt de klassieke titel een moderne make-over. Komt dit de game ten goede, of kun je toch maar beter die goede oude Atari weer bovenhalen?

[img]files/spaceinvadersextremelogo.jpg[/img]
Make-over! Space Invaders Extreme bevat nog steeds de klassieke elementen waarbij bovenaan het scherm er aliens van links naar rechts bewegen en jij ze met je ruimteschip onderaan dient neer te schieten. De aliens laten zich echter niet doen en schieten ook terug. Als je geraakt wordt of een alien weet de onderkant van het scherm te raken, verlies je een leven. Space Invaders Extreme geeft echter een moderne draai aan dit concept door een hoop modern features toe te voegen aan het geheel. Power-ups, combo’s, geheime bonussen, stijlvolle achtergronden en geluidseffecten zijn allen van de partij. De game speelt zich ook in een paar versnellingen hoger af dan zijn klassieke inspiratiebron. Weg zijn die bekende groene schilden, waardoor je extra kwetsbaar bent en de aliens volgen zich in een snel tempo op. Daar waar het origineel enkel witte vijanden kende zonder al te veel variëteit, bevat deze game aliens met unieke kleuren en power-ups. Verwoest een aantal van dezelfde kleur en ze laten een power-up vallen: de blauwe geeft je bijvoorbeeld een alles-verwoestende laserstraal. Er komt echter ook tactiek bij kijken, want deze laser is bijvoorbeeld nutteloos tegen vijanden met een schild, je kunt dus niet langer hersenloos button-mashen. Vanwege de hoge snelheid is de game een stuk pittiger geworden, want je zult snelle beslissingen moeten nemen. Dit maakt het echter ook interessant om bepaalde levels te herspelen waardoor je de formaties memoriseert en de hoogste scores weet te verkrijgen door het gebruiken van de juiste power-ups op de juiste momenten. Een ander nieuwtje zijn de eindbazen op het eind van iedere level. Deze zijn uniek, inventief en zorgen voor een perfect einde aan iedere level. Daar waar de gewone gevechten zich enkel op het onderste scherm afspelen, worden bij de boss-battles beide schermen van de DS gebruikt om soms gigantische aliens voor te stellen. Deze hebben telkens een zwak punt waar je je een weg naartoe dient te schieten.
[img]files/spaceinvadersextremescr1.jpg[/img] [img]files/spaceinvadersextremescr2.jpg[/img]
Unieke ervaring Naast de uiterlijke make-over hebben ook de klassieke deuntjes plaats gemaakt voor moderne techno-beats. De beats zijn op zich simpel, maar er is meer dan dit. Terwijl de beats op de achtergrond spelen, zorg jij eigenlijk voor de aanvullende muziek. Zo creëer je telkens unieke muziek gebaseerd op je acties in de game. Je kanon afvuren, vijanden vernietigen, vijanden die op jou schieten, alles heeft een bepaald geluid en dit zorgt ervoor dat je echt in de game wordt gezogen als een soort trance. Deze benadering van de in-game muziek maakt de gehele ervaring zoveel meer interessant. Verder is Space Invaders Extreme een van de weinige games welke nog gebruik maakt van het Rumble Pak. Naarmate de vijanden dichterbij komen, gaat deze steeds harder trillen. Telkens je een vijand vernietigd, gaat dit ook gepaard met een vibratie. De combinatie van de visuele eye-candy, de meeslepende muziek en de feedback van de vibratie zorgt voor een ervaring welke bijna al je zintuigen weet mee te slepen. Naast een uitgebreide offline modus, bevat Space Invaders Extreme ook multiplayer. Zowel offline als via Nintendo WiFi Connection. Hier speel je tegen elkaar en diegene die het laatst over blijft wint. De basis is hetzelfde, met wat veranderingen zoals wanneer je combo’s maakt er meer vijanden verschijnen op het scherm zodat je langer kunt blijven verder spelen. Het concept is simpel, maar leuk en verslavend genoeg en het zorgt ook weer voor telkens een unieke ervaring. Verder worden er ook online high-scores bijgehouden zodat je steeds kunt checken hoe goed of slecht jij bent tegenover de rest van de wereld. Besluit Zelfs na dertig jaar is Space Invaders nog steeds een geweldige game. Met Space Invaders Extreme is dit klassieke concept gemoderniseerd op alle mogelijke vlakken, met alles wat je maar kon wensen van een Space Invaders titel. De basis is hetzelfde gebleven, maar aangevuld met een hoop stijl en plezier. De muziek is perfect en ook visueel bevat de game een hoop eye-candy. Nieuwe toevoegingen als de eindbazen zorgen voor de nodige updates aan het concept zonder het te degraderen. Uiteindelijk speel je een game om plezier te maken en dit zal je zeker lukken met Space Invaders Extreme. Hou je van shooters en was je fan van de originele titel of ben je op zoek naar een moderne en stijlvolle titel dan is Space Invaders Extreme een zeer grote aanrader!

N1 Score: 8.8

+

-

Gekoppelde games

Space Invaders Extreme (Nintendo DS)