[Review] Geschreven door Johannes op 2008-09-17 19:49:34

Lego Indiana Jones: The Original Adventures

Lego Indiana Jones: The Original Adventures brengt twee grootheden uit het verleden samen. Aan de ene kant menig favoriete speelgoed Lego en aan de andere kant beroepsavonturier Indiana Jones, het geesteskindje van George Lucas en Steven Spielberg en beroemd geworden door het acteerwerk van Harrison Ford. In Lego Indiana Jones kan je met Indiana de spannende avonturen uit de eerste drie films zelf beleven. Alleen dan natuurlijk geheel in Lego-stijl! Zoals eerder al met het Star Wars-universum gebeurde in Lego Star Wars. Is ontwikkelaar Travellers Tales erin geslaagd om met deze twee grootheden een goed spel te ontwerpen?

Twee kratten Hertog Jan, drie zakken Lays chips, één big ass TV, één Wii, twee Wii Remotes en één Nunchuk-controller waren de ingrediënten voor het strenge doch hopelijk rechtvaardig beoordelen van één van de nieuwste multiplatformgames. Het konden twee Nunchuk-controllers zijn geweest als een bepaald persoon het niet nodig had gevonden om er eentje zodanig te laten verzuipen door een overvloed aan alcoholische nuttigheden. Het is kennelijk niet zo’n goed idee om vier uur ’s nachts aan een 50 turn potje van Mario Party 8 te beginnen. Gevolg is niet alleen een kapot kwartet en lege drankvoorraad om 9:15, maar ook dat de Lego-poppetjes in de door ons gespeelde co-op door de ene wel met en de ander zonder Nunchuck-controller werden bestuurd. Dat belette Indiana er echter niet van om de vele werelden te onderzoeken en vijanden in diens originele onsamenhangende kleurrijke stukjes terug te laten keren door veelal virtueel geweld. Door middel van een kort introductiefilmpje aan het begin van elk level, welke gepaard gaat met zo nu en dan leuke humor, loop je de op de film gebaseerde avontuurlijke levels door met, naarmate je verder komt, steeds meer personages. Mocht je in het begin er voor gekozen hebben om in je eentje het verhaal te doorlopen, maar vervolgens graag van de soms onhandige-dan-wel-niets-toevoegende-door-de-computer-bestuurde-en-vervulde bijrol af willen, dan kan dat door middel van de + knop te allen tijde iemand erin springen. Natuurlijk kan het ook andersom, wanneer je medespeler het kennelijk nodig vindt om niet de Duitsers te grazen te nemen, maar jou. Aangezien je elkaar dus onbeperkt kan slopen, verlies je wel continu de verzamelde Studs. Niet erg mooi, wanneer je daar later geheime dingen van kunt kopen in de bibliotheek.
Harrison Ford x2 Het is goed om te zien dat Travellers Tales nog steeds goed met haar projecten omgaat. Sinds LEGO Star Wars eind 2005 op de vorige generatie consoles verscheen, is het hard gegaan met het bekende speelgoed. Na twee vervolgen kwam Indiana om de hoek kijken, maar ook Batman ontkomt er niet aan. Het is juist daarom belangrijk dat er goede vooruitgang geboekt wordt. Het is des te meer teleurstellend dat naar mijn idee juist de eerste TT game het beste op gameplay, originaliteit (voor zover deze natuurlijk niet allang in andere platformgames lang en breed was uitgesmeerd) en humor scoorde. Hetgeen waar wel een verbetering te zien valt, is bij de graphics. Het ziet er gewoon goed uit en ook al is het vrij basic, het blijft leuk om te zien hoe alles aan de grondbeginselen van Lego vasthoudt. Daar houdt de vernieuwde positiviteit wel op, want de muziek komt vaak alsnog abrupt aan diens einde om vervolgens zonder pardon weer gewoon opnieuw te beginnen door de slecht ingestelde replaymode. Het zijn de kleine details die ook na het eerste kratje gewoon blijven opvallen en je doet denken waar ze bij TT – naast het binnenslepen van verschillende licenties - de afgelopen jaren wel aan hebben gewerkt. Bovenstaande punten belemmeren echter niet dat er alsnog veel plezier beleefd kan worden met ’s werelds bekendste avonturier. Ook al is de moeilijkheidsgraad niet hoog en kan je er met een redelijk tempo erdoorheen knallen, daar zorgt een terugkeer in eerdere levels voor een leuke replaywaarde in de vorm van freeplay open nadat je de beschikking krijgt over personages die juist heel klein zijn waardoor voorheen te smalle luiken geen obstakel meer vormen. Na een korte onderbreking in de vorm van vrouwelijk gezelschap en het tweede kratje buiten te hebben gezet, was het voor enkelen niet helemaal meer duidelijk of het herhaaldelijk afglijden in de afgrond door simpelweg stil op de rand te staan kwam, of de oorzaak was van de later binnengekomen tequila of dat er zo nu en dan bugs en glitches optreden. Het is echter duidelijk: het zijn punten die allang verholpen konden worden, maar jammerlijk genoeg nog terug te zien zijn. Wel is het goed om te zien dat ondanks de afwezigheid van een online functie, de co-op mode alsnog voor veel plezier zorgt.
Conclusie Lego Indiana Jones is niet zo leuk als in de goede oude tijd met legosteentjes bouwen en niet zo goed als de beste Indiana Jones-films (lees: Raiders of the Lost Ark en Indiana Jones and the Last Crusade). Daarvoor is het platformgedeelte te weinig vernieuwend uitgewerkt en is de muziek te repetitief. Wat overblijft is een degelijk spel met humor, een afwisselende wereld, en een leuke co-op multiplayer, waar je uren plezier mee kan hebben samen met een vriend. Hopelijk krijgt The Dark Knight een LEGO-versie waarin de kritiekpunten echt eens aangepakt worden.

N1 Score: 6.8

+

-

Gekoppelde games

Lego Indiana Jones (Wii)