[Review] Geschreven door Marcel op 2009-04-01 01:14:36

Grand Theft Auto: Chinatown Wars

De GTA serie is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de populairste franchises. De games worden wereldwijd door miljoenen gamers gespeeld. De DS is ondertussen zo een beetje het populairste spelsysteem sinds de Playstation 2. GTA en DS, een geweldige combinatie of een onmogelijke opgave? Je kruipt in Chinatown Wars in de huid van Huang. De Chinees heeft zijn vader verloren. Zijn familie denkt aan een natuurlijke dood, maar Huang weet dat zijn vader tijdens een wild avontuurtje met travestieten en een flinke dosis drugs het loodje legde. De familie heeft daarom een nieuwe leider nodig en zijn oom Kenny lijkt hiervoor de perfecte kandidaat. Huang pakt een vliegtuig naar Liberty City, alwaar een nieuwe episode in de GTA epos zich aandoet!

[img]files/GTA_DS10.jpg[/img]
Vrijheid blijheid Liberty City is nog steeds dé plek voor vrije vogels die graag het criminele pad willen betreden. De stad is voor DS begrippen behoorlijk groot, gedetailleerd en uitgebreid. Liberty City leeft, het is geen kale, saaie bedoening, maar een echte metropool waar werkelijk van alles te beleven valt. Allereerst is er het wegdek dat volgestampt is met filerijders en wegpiraten. Wanneer je een auto tot stilstand krijgt kun je in klassieke GTA stijl iemand zijn hersenen inslaan en een auto jatten. Net zoals in het echte leven klinken er sirenes en zet de politie de achtervolging in. Het gaat uiteraard gepaard met veel blikschade! Wanneer de politie de achtervolging staakt is het tijd om eens een stukje te gaan wandelen. Een winkeltje die krasloten verkoopt, even de stylus pakken en kijken of je wat gewonnen hebt. Na het ommetje staat Huang plots voor een vuilcontainer, wanneer je select drukt verschijnt het object onderin beeld. Je kunt met de stylus een aantal afvalzakken aan de kant schuiven en wellicht iets van waarde vinden. Met het afgedankte pistool in de hand, valt Huang na een flinke schietpartij dood op de grond. Een normale dag in het leven van een vrije vogel, morgen is hij herboren in het dichtstbijzijnde hospitaal, waarna alles opnieuw begint.
[img]files/GTA_DS6.jpg[/img]
Van Drugsdealer tot Triad De hoofdmoot van de game blijft echter het avontuur omtrent zijn oom en de dood van zijn Pa. Huang heeft een zwaard geërfd dat zijn oom nodig heeft om meer respect te krijgen bij de Triads. Aangezien het een drugsdealende, chaotische maniak is, gaat het al snel bergafwaarts met de criminele activiteiten. Het is in de eerste uurtjes van het spel de bedoeling om het imperium van ome Kenny weer in de oude glorie te herstellen. Hetgeen je klaarspeelt door middel van allerlei klusjes die Kenny of zijn rivalen dan wel vrienden voor je hebben. Het is overigens moeilijk om GTA Chinatown Wars met zijn console tegenhangers te vergelijken. Ten eerste is er de technische kloof en tweede is het duidelijk dat insteek van GTA Chinatown Wars nogal verschilt van zijn recente voorgangers. Het grijpt terug naar de eerdere GTA delen zoals GTA II. In tegenstelling tot GTA IV: dat spel had een serieuzere toon dan menig ander GTA deel. Daarnaast is het hele ‘boys in the hood’ sfeertje van GTA San Andreas nergens te bekennen. Het gaat bij de Triads vooral om de American dream en minder om het feit dat Jacob een straat verderop een mooiere gepimpte wagen heeft dan jij. De missies zijn behoorlijk gevarieerd in structuur en vallen niet snel in herhaling. Het begint simpel met liquidatie opdrachten, maar wordt al snel ingewikkelder. De ene Triad heeft nog vreemdere klusjes dan de andere. Er is bijvoorbeeld een missie waarbij Huang een straatraceauto moet jatten. Hij dient het automobiel vervolgens met een hamer, schroevendraaier en tang te bewerken en weer netjes terug af te leveren. Het is behoorlijk lastig om met de bewerkte auto te rijden. Daarnaast blijkt de volgende dag dat de Triad racer teveel gezopen heeft. De trippende, snuivende en drinkende gangster vraagt daarom aan Huang of hij de andere racers van de baan wil beuken. Het zijn vooral dit soort unieke missies en de humoristische en sarcastische manier van verhaal vertellen dat GTA Chinatown Wars meerwaarde geeft.
[img]files/GTA_DS19.jpg[/img]
Het autorijden in GTA Chinatown Wars vergt flink wat oefening. De camera kan in het menu aangepast worden, maar het blijft moeilijk om tegenliggers op tijd te ontwijken. De auto’s hebben ieder andere eigenschappen. De snelle wagens bewegen over het algemeen vrij schichtig en de langzamere zwaardere auto’s kunnen meer schade verdragen. De game bevat overigens diverse springschansen waar je de Dukes of Hazard kunt imiteren. Het is niet mogelijk om in helikopters te vliegen, ondanks dat de politie deze wel op je afstuurt. Huang kan gelukkig wel zwemmen, in boten varen en hij kan ook over muurtje klimmen om snel te ontsnappen in de steegjes van Liberty City.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars II

Klein maar fijn! De game heeft een puike presentatie. Het verhaal wordt verteld met korte stripverhaaltjes die mooi getekend zijn. Het ontbreekt aan voice-acting, maar dat is uiteraard te danken aan de technische limieten van de DS. De muziek is meestal instrumentaal en uiteraard gelicenseerd. Het is jammer dat er geen hilarische talkradio aanwezig is, zoals in de andere GTA games. De game is echter wel één van de mooiste DS spellen tot nu toe. Je bekijkt de actie van boven, maar het betreffen wel echte 3D modellen gegoten in een cartoonesk stijltje. De gebouwen hebben allerlei reclameborden aan de gevels en er is een dag en nacht cyclus waardoor alle lampjes en neonlichten prachtig oplichten. De auto’s zijn allemaal uniek en je kunt ook motoren vinden. De poppetjes zijn eveneens op een dergelijke manier vormgegeven dat je nooit Huang kwijt bent in de reusachtige stad. Aan de andere kant haalt de camera nog wel eens rare fratsen uit en heeft de DS af en toe moeite om alle explosies en dergelijke bij te houden. Het is gelukkig niet zo dat dit erg stoort.

[img]files/GTA_DS15.jpg[/img]
De kapstok van de game is in principe de PDA van Huang. Je kunt er de e-mails van je contacten op lezen en je GPS gebruiken om locaties te vinden. Bovendien is het mogelijk om via een webshop wapens te bestellen. De PDA heb je echter het meest nodig voor de tweede mode van het spel. Je kunt namelijk in GTA Chinatown Wars een centje bijverdienen door drugs te dealen. In het spel zijn allerlei verschillende drugs te verkrijgen. Je koopt bijvoorbeeld goedkoop coke in bij een chinees in China Town en verkoopt dit vervolgens aan een dealer in Central Park. De prijzen variëren en sommige dealers worden in de gaten gehouden met beveiligingscamera’s door de politie.Zo word je er soms ingeluisd door een undercover agent. Wanneer je opgepakt wordt verlies je de drugs die je bij je hebt. Het is daarom handig dat de drugs in je safehouse bewaard kunnen worden in een kluis. Je kunt het spel saven in zowel je safehouse als onderweg op de PDA. Iets dat deze GTA zeer geschikt maakt voor onderweg. Van ruilen komt huilen Ik sprak eerder al in de recensie over de touch-screen controls. Het knap staaltje programmeerwerk verdient echter nog wat extra aandacht. Je kunt bijvoorbeeld op het tankstation flessen vullen met benzine om brandbommen te maken. Een tatoeage zetten, een sniper in elkaar schroeven of een autoalarm omzeilen. Daarnaast kies je wapens met het touch-screen. Je verwacht uiteraard dat het erg vervelend is om midden in een vuurgevecht van wapen te veranderen, maar men heeft dit opgelost door het spel te pauzeren wanneer je een wapen selecteert. Het is echter jammer dat het automatische richtsysteem niet altijd naar behoren werkt, zo komt het vaak voor dat je een burger neerknalt in plaats van een crimineel of agent. De politie komt overigens vrij snel in actie, maar is eveneens gemakkelijk af te schudden. Het is soms slechts een kwestie van het slopen van een enkele politiewagen. Uiteraard komt men later in het spel wel met zwaarder materieel aanzetten in de vorm van de FBI en SWAT teams.
[img]files/GTA_DS14[/img]
De mogelijkheden in het spel zijn eindeloos. Je kunt meedoen met straatraces, krasloten kopen, ambulances stelen en vervolgens zieken vervoeren, taxi’s jatten, oorlogen voeren met je bende en vooral grof geld verdienen! Het geld kan natuurlijk gespendeerd worden aan nieuwe panden en wapens. Daarnaast leveren sommige extra opdrachtjes leuk meubilair op. Ik ben persoonlijke een behoorlijke fan van de rampages. In het spel zijn een aantal rampage emblemen te vinden, waarna je deze oppakt krijg je een wapen met oneindig veel munitie en een doelwit. Het zijn meestal rivaliserende bendes. Het knalfestijn kan net zolang opnieuw geprobeerd worden tot je de gewenste score behaald hebt! Het is ook mogelijk om je eigen stats te vergelijken met die van andere spelers via Nintendo WiFi Connection. De game heeft geen online multiplayer, maar wel lokale Multi-Card multiplayer. Je kunt onder andere met elkaar racen en deathmatchen. De Multi-Card Play is helaas gelimiteerd tot twee spelers. Tevens kan de online optie gebruikt worden om wapens en drugs te ruilen of om e-mail berichten te verzenden. Het is uiteraard allemaal onderdeel van de pas opgerichte Rockstar Social Club.
[img]files/GTA_DS21[/img]
Conclusie Met Grand Theft Auto: Chinatown Wars is Rockstar er zonder twijfel in geslaagd om een volwaardige GTA ervaring naar de DS te brengen. Het spel biedt uren speelplezier en heeft genoeg diepgang, waardoor je elk hoekje en gaatje van Liberty City wilt ontdekken. De grafische kant van de game is bijzonder sterk en ondanks dat de populaire radiostations uit andere GTA’s achterwege zijn gelaten is er qua muziek voor ieder wat wils. De enige minpunten zijn in principe het auto-target systeem en de enkele camerabug, maar deze zijn zo sporadisch dat GTA Chinatown Wars alle lof verdiend en de DS er wederom een topper bij heeft!

N1 Score: 9.2

+

-

Gekoppelde games

Grand Theft Auto: Chinatown Wars (Nintendo DS)