[Review] Geschreven door Arnold op 2004-01-24 01:59:35

Ik wens....

Op een dag besluiten je ouders te gaan verhuizen en zoals gewoonlijk moeten jij en je broertje mee. Eenmaal in je dorpje raak je bevriend met twee kids die nergens echt bij horen. Na een dagje buiten spelen vraagt een van de kids of het goed is als hij later langs komt met een boek wat hij gaat kopen.

[img]http://pocketmedia.ign.com/pocket/image/finalfantasytactics_082603_11.jpg border="1" [/img]
Je spreekt met ze af en als ze er zijn komt er een boeiend gesprek op gang waarin de wens valt: Ik wou dat we in de wereld van Final Fantasy leefden. Na het gesprek vind iedereen het wel best en gaat thuis lekker slapen.... Dan opeens 's nachts veranderd de hele wereld in de wereld van Final Fantasy en schrik je wakker. De wens is uitgekomen. Moet je daar blij mee zijn?
[img]http://pocketmedia.ign.com/pocket/image/finalfantasytactics_082603_33.jpg border="1"[/img]
Zo begint het verhaal van Final Fantasy Tactics: Advance. Zal Square van het "red de wereld" afgestapt zijn? Nee, het is nu de bedoeling dat je je eigen wereld terug haalt, dus een soort van redden. Het enige probleem is dat sommige mensen het niet met je eens zijn en graag in de Final Fantasy wereld blijven. Toch zet je alles op alles en ga je op pad om je wereld terug te halen! [b]

De Characters

De Characters Dit zijn de 4 belangrijkste figuren uit FFT:A Marche Radiuju In Final Fantasy Tactics: Advance kruip je in de huid van deze jongen. Hij is net verhuist naar de stad Ivalice en komt al snel in de wereld van Final Fantasy terecht. Toch wil hij weer graag terug naar de realiteit en zijn moeder. Op de weg om dit te bereiken word hij vaak tegen gewerkt, maar ook vaak geholpen. Zou het hem uiteindelijk lukken om terug te keren? Mewt Randell Hij is altijd het pispaaltje van de stad. Hij is daarom erg ontevreden met de huidige wereld. Als hij eenmaal in de wereld van Final Fantasy is, komen zijn dromen uit en word hij niet meer gepest. Zodra hij erachter komt dat Marche de echte wereld wil terug halen word hij ook meer dan een klein beetje boos... Ritz Malheur Dit meisje weet van wanten. Ze komt graag op voor mensen die haar hulp nodig hebben en zou nooit iemand onrechtvaardig pijn doen. Ze heeft het erg naar haar zin in de wereld van Final Fantasy, maar vind het niet erg om je soms te helpen. Uiteindelijk kiest ze er toch voor om Mewt te helpen en kan zo niet meer jouw helpen.

Montblanc Montblanc is een zeer behulpzame Moogle die je vanaf het moment dat jij wakker word in de FF wereld helpt. Hij steunt je in alles wat je doet en is een soort gids door de wereld. Je mag erg blij zijn met een vriend zoals hij. [b]

We gaan op weg...

Je loopt een beetje ongemakkelijk door de "nieuwe" wereld en ziet een mens achtige hagedis en je beledigd hem door hem een hagedis te noemen. Gelijk komt er een pluisig beestje aan die probeert te helpen. De hagedis is zo boos dat hij je uitdaagt tot een gevecht... Dit is je eerste gevecht in de wereld van Final Fantasy en zodra je gewonnen hebt legt de pluizebol uit dat hij een Moogle is en dat de hagedis een Bangaa is. Je legt hem uit dat je nieuw bent en hij nodigd je uit om lid te worden van zijn clan en zo mensen te gaan helpen. Jij pakt de kans en het avontuur is nu écht begonnen.

[img]http://pocketmedia.ign.com/pocket/image/finalfantasytactics_082603_30.jpg border="1"[/img]
Het principe van FFT:A is simpel. Je hebt 300 missies die je kunt halen door te vechten tegen vijanden. De missies zijn opgedeeld in missies die het verhaal vertellen, missies waar je gewone opdrachten vervuld en missies waar je een van je team leden op pad stuurt. Zoals in elke Final Fantasy en in elke RPG groeit je character en kan je hem dingen leren. Dit gaat allemaal via het Job System. Dit systeem werkt als volgt. Je hebt een aantal begin jobs, zodra je abilities van een job leert, kan je doorgroeien naar een betere job en zo steeds sterker worden. De abilities kan je leren van de Equipment en van de Wapens. Zo ben je dus genoodzaakt om steeds nieuwe dingen te kopen. Elk ras heeft zo zijn eigen Jobs zoals je op de volgende pagina kan zien.
[img]http://pocketmedia.ign.com/pocket/image/finalfantasytactics_082603_29.jpg border="1"[/img]
Het battle systeem is niet echt ingewikkeld. Als een battle begint, kies je wie je uit je team inzet en begin je het gevecht. Degene met de hoogste snelheid mag beginnen, dus hoe sneller je bent, hoe sneller je aan de beurt bent. Als je aan de beurt bent kan je kiezen uit Move, Action, Wait en Status. Ik denk dat alles wel duidelijk is, maar Action is onder verdeeld in dingen als Fight, Item, Combo en een Job menutje. Wat een groot deel van een gevecht beïnvloed zijn de Laws. Aan elk gevecht kan je zien wat de regels van dat gevecht zijn. Elk verbod komt met een aanbeveling. Zodra je een verbod verbreekt krijg je een gele of een rode kaart. Twee gele of een rode kaart betekend naar de gevangenis. Je kan Laws in- of uitschakelen met Law kaarten, deze zijn niet aan het begin van de game beschikbaar. Zodra ze beschikbaar zijn merk je hoe handig het kan zijn om sommige wetten op te heffen en sommige in te schakelen.
[img]http://pocketmedia.ign.com/pocket/image/finalfantasytactics_082603_28.jpg border="1"[/img]
Zodra je een aanbeveling opvolgd krijg je een Judge point. Zo'n Judge point krijg je ook als je iemand uitschakeld. Zodra je verder komt, krijg je ook een soort van speciale summons onder de naam: Totema's. Zodra je ze mogelijk hebt gemaakt om ze te gebruiken, moet je 10 Judge points sparen om ze op te roepen. Dit zijn een van de Krachtigste spreuken uit de game. Nu is het enige wat ons nog rest de map en de locaties. Er zijn 3 soorten locaties. Steden, landschappen en Jagd area's. In de steden kan je missies kopen, items kopen en in sommige steden kan je naar de gevangenis, Law kaarten kopen of naar de monster bank gaan. Bij de landschappen kan je niets anders doen dan missies halen en zijn dus niet zo boeiend, maar ze zijn wel belangrijk. De laatste soort locaties zijn Jagd area's. Dit zijn speciale steden waar je ook alleen maar missies kunt doen, alleen hier werkt alles een beetje anders. Er gelden hier geen Laws en als je hier dood gaat, ben je ook echt dood. Stel je sterft zelf, dan ben je game over. Sterft iemand van team, dan ben je hem kwijt.
[img]http://pocketmedia.ign.com/pocket/image/finalfantasytactics_082603_26.jpg border="1"[/img]
Zodra je alle belangrijke dingen bij een locatie gehaalt hebt, mag je een nieuwe locatie op de kaart plaatsen. Als je dit in een bepaalde volgorde doet, kan je zeldzame items krijgen. Toch blijft dit maar een gok om het goed te doen.... [b]

De Rassen en Jobs

De Rassen en Jobs Er leven allemaal verschillende soorten wezens in de wereld van FFT:A. Ieder heeft zijn eigen plus- en minpunten. Ook heeft iedereen een stel Jobs die hij kan meesteren. Hieronder een overzicht van welke rassen er zijn en welke Jobs ze hebben.

[b]

The end

Genoeg over het innerlijk gepraat. Laten we het nu eens over het uiterlijk hebben! De game ziet er netjes uit voor een GBA game. De FMV's die we normaal gewend zijn van Square zullen wel te zwaar zijn voor de GBA, want die zitten er niet in. Sommige aanvallen zijn wel mooi weer gegeven, alleen het is niet iets innovatiefs. Square heeft hier redelijk werk afgeleverd. Het geluid daarintegen is erg goed. Leuke kreten van de Characters als ze sterven. Ook heeft Square goede battle muziek gemaakt die je goed in de sfeer van het gevecht brengt. Dit is Square niet verleerd

[img]http://pocketmedia.ign.com/pocket/image/ffta_062303_3.jpg border="1"[/img]
Conclusie Final Fantasy Tactics: Advance is een game met een lang intro en dat schrikt snel af, maar zodra je eenmaal in de game gezogen word zal je hem niet zo snel meer laten liggen. Het verhaal is wel leuk, maar in tegenstelling tot wat we gewend zijn van Square is het echt alleen een excuus om te gaan vechten. Het enige wat je echt niet mag vergeten is om alle announcements in de game te lezen, anders zullen heel veel dingen onduidelijk voor je blijven. Toch heeft de game de Final Fantasy magie en is de game erg verslavend, al is het wat anders dan andere Final Fantasy games. Ondanks wat minpuntjes blijft het echt een super spel onder de GBA spellen. Kortom, ik ben blij dat Square weer terug is! [b]

N1 Score: 8.8

+

-

Gekoppelde games

Final Fantasy Tactics Advance (Game Boy Advance)