[Review] Geschreven door Quint op 2011-04-03 17:27:00

Nintendogs+cats

In 2005 lanceerde Nintendo het fenomeen Nintendogs op de Nintendo DS. Het spel werd razend enthousiast ontvangen en werd in de media geroemd voor de intuïtieve manier van spelen. Nu, ruim vijf jaar na dato, probeert Nintendo het trucje te herhalen op de Nintendo 3DS met Nintendogs+cats. Zit er genoeg vernieuwing in om dit nieuwe deel te accepteren? Nintendogs+cats is qua essentie exact gelijk aan het ‘oude’ Nintendogs uit 2005. Je koopt een hondje, leert hem trucjes, geeft hem te eten, speelt wat met hem, aait hem zo nu en dan, wandelt een blokje om, doet mee aan wedstrijden om geld te verdienen en met dat geld koop je weer een nieuw beestje waarna de cirkel opnieuw begint. Dit grote ritueel is echter op bepaalde gebieden aangepast om zo een waardig vervolg te moeten creëren, maar de aanpassingen zijn minimaal...

Op commando niesen De grootste verandering of vernieuwing lijkt verborgen in de titel: +cats. In Nintendogs+cats zijn katten aanwezig, maar wees als kattenliefhebber voorzichtig met je enthousiasme. Aan het begin van het spel kun je kiezen uit negen hondenrassen welke afhankelijk zijn van je versie. Uiteindelijk kun je in elke versie alle 27 beschikbare honden vrijspelen, maar op het begin zul je het met de beperkte keuze honden moeten doen. De katten ontbreken hier: deze zijn niet vanaf het begin beschikbaar. Als oude Nintendogs-speler val je hiermee vanaf het begin in een oude routine. Je kunt je hondje weliswaar selecteren op vachtkleur en zelf bepalen hoe je toekomst met de hond eruit zal zien door de beschrijvingen aandachtig te lezen (“Dit hondje is koppig en heeft veel discipline nodig tijdens zijn training'), maar voordat je het weet zit je weer tegen je beeldscherm te roepen. Gelukkig werkt de spraakherkenning in deze nieuwe versie beter, maar geheel secuur is het nog steeds niet. Het leren van trucjes aan je hond verloopt desondanks zeer evenredig met een duidelijke uitleg die dit keer in zijn totaliteit in het Nederlands is. Hierdoor kan elk kind genieten van een digitaal huisdier zonder dat het onduidelijk wordt hoe progressie gemaakt kan worden. Voor je het weet, zit je hondje of ligt hij zich dood voor te doen op de vloer. Om de spelduur te verlengen, heeft de game een limiet opgelegd op het aantal trucjes dat je je hond per dag kunt leren. Je kunt je hond maximaal drie trucjes per dag leren en gezien het uitgebreide trucjes-arsenaal in combinatie met de mogelijkheid om drie beestjes tegelijk te onderhouden veel opties biedt, ben je hier wel even zoet mee. Het is een slimme, kunstmatige manier van spelverlenging die vooral de jongere games onder ons zal doen dwingen alle aspecten van de game te ontdekken in plaats van de ganse dag “zit', “rol' of zelfs “nies' te roepen waarna je hond op commando niest. Change is coming Trucjes leren aan je hondje is oude koek, maar de eerste vernieuwing is al gauw te ontdekken wanneer je met je viervoeter meedoet aan wedstrijden. Je kunt ouderwets gaan frisbeeën of je hondje commanderen, maar nieuw is de lure coursing. Bij het principe lure coursing laat je je hond een parcours afleggen waarbij je hem begeleidt met een touwtje door middel van de stylus op het touchscreen. Hoe beter jij je hond hebt getraind, hoe beter hij zal presteren. In eerdere wedstrijden lijkt het wellicht gemakkelijk, maar schijn bedriegt. Al gauw krijg je wedstrijden voorgeschoteld met hindernissen die het onderste uit de kan halen van jouw trainerschap wat zorgt voor een aantrekkelijke uitdaging. Het behalen van een goed resultaat in de wedstrijden zorgt ervoor dat je geld verdient.

Geld opent alle deuren in Nintendogs+cats. Met het betaalmiddel kun je meubels kopen voor je kamer, speeltjes voor je diertje bemachtigen of zelfs een nieuw huisdier aanschaffen. Let er echter wel op dat je slechts twee keer per dag mee kunt doen aan een wedstrijd, waardoor het spel opnieuw een kunstmatig limiet kent. Helaas werkt het op dit gebied een stuk minder goed dan met het leren van trucjes, want geld wordt op deze wijze schaars. Je maakt als gevolg minder snel progressie dan je wellicht zou willen en vooral kattenliefhebbers zijn hier de dupe van. Katten kunnen pas na een bepaalde periode worden gekocht in de kennel waarbij je de keuze krijgt uit drie verschillende versies met daarbinnen verschillende typen vacht. Het grootste probleem is echter dat de katten behoorlijk prijzig zijn. Je zult hierdoor lang moeten sparen voordat je de mogelijkheid hebt om een kitten in je huiskamer rond te laten lopen. Mocht je deze prestatie op den duur hebben weten te leveren, dan blijkt dat een kat vrij weinig om handen heeft. Je kunt het dier geen trucjes leren, je kunt er niet mee gaan wandelen en je hebt niet zoveel mogelijkheden tot interactie als met een hond. Je tijdverdrijf met de katten blijft beperkt tot het gebruik van speeltjes en het aanzien van diens gedrag wanneer het beestje over vensterbanken loopt, op kasten klimt of stoeit met de honden in je kamer. De katten worden neergezet als eigenwijze beesten wat natuurgetrouw mogelijk correct is, maar voor de speler kent het een stuk minder leuke uitwerking. Wandelen Gezien je aangeschafte kat maar wat doelloos rondloopt in je huiskamer, val je al gauw terug met de broodverdieners in het gezin: je hond. In de oude Nintendogs was het mogelijk om met je hond te gaan wandelen en in Nintendogs+cats is dit opnieuw zo met hier en daar wat aanpassingen. Zo is het niet langer mogelijk om nieuwe plekken te ontdekken en je eigen route uit te stippelen. Je zult over vooraf bepaalde wegen lopen, maar de spelbeleving wordt er niet minder door. Onderweg kom je andere wandelaars tegen met een hondje die altijd openstaan voor een gezellig praatje. Klikt het buitengewoon goed tussen de honden, dan kun je ze zelfs samen laten spelen in het daarvoor bestemde park. Daarnaast geven de andere wandelaars regelmatig handige tips om je leven als hondentrainer wat gemakkelijker te maken. Tijdens je wandeling heb je tevens diverse mogelijkheden om ergens te stoppen en zaken te ondernemen als het trainen van het frisbeewerpen op het strand of het oefenen van lure coursing in de sportschool. Het is in zijn geheel een ontspannende bezigheid en je hondje wordt er ook nog eens blij van. Wat wil je nog meer?

Nieuw is de optie om met je hond te lopen terwijl je daar niet ingame mee bezig bent. Dit doe je door de pedometer te activeren voor Nintendogs+cats waarna je met de Nintendo 3DS in slaapstand ‘echt’ rondloopt. Tijdens je wandeling is het mogelijk onderweg allerlei cadeautjes tegen te komen die vaak bestaan uit een nieuw speeltje voor je huisdier. De kans op het verkrijgen van deze cadeautjes vergroot naar mate je meer loopt. Heb je tegelijkertijd ook StreetPass geactiveerd en kom je andere Nintendogs+cats-eigenaren tegen, dan worden cadeautjes uitgewisseld en heb je de mogelijkheid om later met de hond van die andere eigenaar in jouw park te spelen. Daarnaast wordt het ‘baasboekje’ uitgewisseld met daarin informatie over jou en je hond. StreetPass is tevens de sleutel tot het verkrijgen van meerdere hondenrassen in je kennel: indien je andere hondenrassen tegenkomt, zullen deze worden toegevoegd aan het al aanwezige hondenarsenaal. In zijn totaliteit zijn het absoluut leuke toevoegingen die het speelplezier enkel ten goede komen. Spotpass en AR Naast pedometer- en StreetPass-ondersteuning kent Nintendogs+cats ook SpotPass- en AR-ondersteuning. Door SpotPass te activeren, heb je de mogelijkheid geopend om van Nintendo berichten te ontvangen die zo nu en dan speciale items voor je spel bevatten. Op deze manier wordt het spel constant van nieuwe content voorzien, wat het geheel op prettige wijze fris houdt.

Mocht je je hondje graag in je echte omgeving terugzien, dan heb je de mogelijkheid om door middel van je AR-kaart het beestje te projecteren in het echte leven. Vervolgens kun je hier foto’s van nemen met daaropvolgend de toepassing van alle bewerkingsopties die de Nintendo 3DS biedt. Een leuk tijdverdrijf met een realistische uitwerking die vooral de jonge gamers onder ons zal amuseren. Graphics en geluid Eén van de meest noemenswaardige veranderingen van Nintendogs+cats is het gebruik van het 3D-beeld. Het spel ondersteunt de 3D-capaciteiten van de Nintendo 3DS volledig, maar past het op gameplay-gebied niet toe. Echter, gezien Nintendogs+cats vooral draait om het creëren van het gevoel van het hebben van een echt huisdier, is het niet eerlijk om de game hier op af te rekenen. In tegendeel zelfs: het 3D-beeld wordt gebruikt om de beestjes dichter naar je toe te brengen dan ooit te voren. Een aanraking op het scherm waarna een likje jouw kant op komt, heeft nog nooit zo intiem en realistisch aangevoeld. De haren zijn hierbij in zeer net detail weergegeven waardoor elke hond of kat een bijzonder goede gelijkenis kent met het echte werk. Hetzelfde geldt voor de verdere aankleding van het spel: alles ziet er goed verzorgd uit en kent veel oog voor detail. Het aanschouwen van je huisdieren in je huiskamer kent door de toevoeging van het 3D-beeld een andere dimensie. Ze leven echt in je Nintendo 3DS, maar de toegang tot die wereld is toegankelijker dan ooit tevoren. Het geluid in Nintendogs+cats klinkt naar behoren. Het geblaf van de hondjes en het gemiauw van de katjes klinkt ontzettend aandoenlijk en doen hun werk. Geluidseffecten als het knisperen van het haardvuur in je huiskamer werken rustgevend en komen over zoals ze bedoeld zijn. Ook de muziekjes die je vergezellen bij zaken als het uitvoeren van een wedstrijd of het maken van een wandeling volbrengen hun doel meer dan prima.

Conclusie Nintendogs+cats is een succesvolle launchtitel voor de Nintendo 3DS. Het spel maakt goed gebruik van de nieuwe extra’s als StreetPass, SpotPass en Augmented Reality. Daarnaast zorgen de 3D-beelden voor een compleet nieuwe ervaring van het geheel in positieve zin. Qua daadwerkelijke spelinhoud kunnen de vernieuwingen na vijf jaar echter wat teleurstellend doen overkomen. Veel verder dan een nieuwe competitievorm, een aanpassing in het wandelen en het kunnen aanschaffen van katten komt het spel niet. Daar komt ook nog eens bij kijken dat katten op gameplay-gebied vrijwel niets toevoegen. Desondanks is het spel erin geslaagd om de zeer verslavende standaard die vijf jaar geleden is gezet te tillen naar een hoger niveau en dat maakt het voor de liefhebbers en nieuwkomers een meer dan waardige aanschaf.

N1 Score: 8

+ ["Volledig Nederlandstalig","De 3D-beelden voegen echt wat toe aan de belevenis","Goede toepassingen van StreetPass, Spotpass, pedometer en AR","Kent nog steeds een buitengewoon verslavend en solide basis"]

- ["Geld is schaars, waardoor progressie langzaam kan aanvoelen","Katten voegen weinig tot niets toe","Beperkte vernieuwingen ten opzichte van het origineel"]

Gekoppelde games

Nintendogs + cats (Nintendo 3DS)