[Review] Geschreven door Benjamin op 2011-04-08 04:18:00

Super Monkey Ball 3D

Nintendo heeft zijn eigen bekende apen. Onder andere Donkey Kong en Diddy Kong duiken te pas en te onpas op in verschillende partygames, maar ze zijn ook niet vies van een ouderwets platform-spelletje. SEGA is de andere uitgever die graag aapjes in haar games gebruikt. Het meest recente voorbeeld daarvan is Super Monkey Ball 3D, één van de dertien launchgames van de Nintendo 3DS. Staat deze game zijn aapje tussen alle verschillende games of rolt hij door de mand? De Super Monkey Ball-serie zag voor het eerst het levenslicht ten tijde van de Nintendo GameCube. Gedurende die generatie is er een relatief groot aantal games verschenen met SEGA’s aapje AiAi. Het concept is in de loop der jaren min of meer hetzelfde gebleven: kantel de levels in de gewenste richting om het aapje, dat opgesloten zit in een balletje, naar het einde van het level te rollen. Onderweg kom je bananen tegen die je zoveel mogelijk moet verzamelen. Meer dan dit is de basis niet en het klinkt mogelijk te simpel voor woorden. Toch hebben de eerdere delen genoeg vermaak geboden om een trouwe groep fans te ontwikkelen. De grote vraag is echter of dit nieuwe deel voor de Nintendo 3DS deze fans tevreden kan houden of voor nieuwelingen vermakelijk genoeg is.

Besturingsopties De basis van Super Monkey Ball 3D is opnieuw ongewijzigd gebleven. Wel heb je deze keer, in tegenstelling tot eerdere delen voor de Wii en Nintendo DS, de mogelijkheid tussen een traditionele en bewegingsgevoelige besturing. Met de traditionele besturing gebruik je de Circle Pad om de levels te kantelen en zo de puzzels te voltooien. De andere optie is de motion sensor van de Nintendo 3DS. Mocht je hiervoor kiezen, dan kantel je simpelweg je Nintendo 3DS in alle mogelijke hoeken om zo het spel door te komen. Hoewel deze laatste optie niet verkeerd werkt, is het toch duidelijk de minste van de twee. Ten eerste verdwijnt het 3D-effect doordat je niet meer recht voor het scherm zit. Hierdoor ben je genoodzaakt om je Nintendo 3DS in de 2D-stand te zetten. De tweede negatieve reden is dat het zicht op het scherm zelf minder wordt doordat je er schuin op kijkt. Toch is het vermakelijk om het eens te proberen, maar je zult al snel merken dat je de klassieke vorm van besturing zult prefereren. Met de Circle Pad is prima door de levels heen te komen. Wat betreft de levels: daar rol je letterlijk erg snel doorheen. In totaal bevat de game 80 levels, verdeeld over acht werelden. De eerste levels zijn van een erg laag niveau, maar het probleem is dat dit niveau nooit echt oploopt. Hetgeen dat mist zijn de creatievere nieuwe puzzelelementjes die de game wat frisser aan zouden doen voelen. Het probleem is dat het enkel en alleen meer van hetzelfde is en daarom totaal niet vernieuwend is. Toch zijn er nog twee modi waar SEGA deze versie mee wil onderscheiden.

Slechte Mario Kart-kloon Behalve de mode met alle 80 puzzels, bevat de game twee minigames: Monkey Race en Monkey Fight. Monkey Race kan gezien worden als een hele slechte Mario Kart-kloon. In deze mode race je met een aapje in een auto op weg naar de eerste plaats, waarbij je de keuze hebt uit een totaal van negen verschillende banen, zestien verschillende personages (waar je de helft van moet vrijspelen) en even zoveel verschillende wagens. Qua ontwerp stelt het allemaal weinig voor: de banen zijn inspiratieloos en de karretjes lijken erg veel op elkaar. Mede daardoor komt alles saai over. Bovendien racet de mode ook niet lekker. Je krijgt al snel het gevoel dat je over de baan heen glijdt in plaats van er overheen racet. Een wat meer geslaagde minigame is Monkey Fight. Heel ruim genomen kun je dit beschouwen als een lichte versie van Super Smash Bros. Qua opzet is het hetzelfde: vier personages vechten zijwaarts tegen elkaar in eenzelfde level. Het is daarbij voornamelijk de bedoeling om aan het eind van de klok zoveel mogelijk bananen te hebben. Deze verzamel je door ze letterlijk uit je tegenstander te slaan. Gedurende een gevecht verschijnt er een gouden kist die je zo snel mogelijk open dient te meppen. Hierna heb je een superaanval voor slechts enkele seconden tot je beschikking waarmee je je vijanden goed kunt raken. Op zich is dit niet onaardig om te spelen, maar erg lang houdt het je niet bezig en dat is mede te wijten aan het gebrek aan variatie. Deze laatste twee modi, Monkey Fight en Monkey Race, kun je met vier andere spelen, zowel met meerdere Game Cards als via Download Play. Door gebrek aan een andere kart racer zou Monkey Race eventueel vermakelijk kunnen zijn. Overige opties van de Nintendo 3DS, zoals StreetPass of de Spelmunten, worden niet benut.

Graphics en geluid Super Monkey Ball 3D oogt niet veel anders dan eerdere delen. Alles ziet er kleurrijk, doch wat flets, uit. Bovendien ziet het er uit alsof de Nintendo 3DS tot meer in staat is dan wat SEGA hier op het scherm getoverd heeft. De 3D-functie van de game kan in sommige situaties handig zijn, maar het is voornamelijk puur voor het uiterlijk. De vlindertjes en glinstertjes die rondzweven lijken daadwerkelijk uit het scherm te spatten, waardoor je soms denkt dat deze glinstertjes echt zijn in plaats van in-game. Ook het geluid is niet veel anders dan voorheen: de bekende apengeluidjes en Monkey Ball-muziekjes zijn weer aanwezig en klinken vrolijk uit je Nintendo 3DS-boxen. Conclusie Super Monkey Ball 3D blijft qua basis trouw aan zijn voorgangers waardoor je precies weet wat je kunt verwachten: nog meer levels om je aapje doorheen te laten rollen. En dit is precies het probleem van deze titel. Het is nu na al die jaren hoog tijd voor enkele vernieuwing en het is spijtig dat SEGA deze Nintendo 3DS-versie niet als mogelijkheid zag om dit te doen. Ben je dol op de Super Monkey Ball-serie en ben je nog lang niet uitgerold, dan kun je de titel best in huis halen. Verwacht dan echter wel één van de gemakkelijkste Super Monkey Ball-delen ooit. Daarbij moet gezegd worden dat je het voor de twee minigames ook niet hoeft te doen, want de kwaliteit daarvan ligt niet bepaald hoog. Een typisch geval van meer van hetzelfde, waar het merendeel van de spelers al lang op uitgekeken is. Super Monkey Ball 3D is enkel aan te raden wanneer hij voor een lage prijs in de budgetbakken ligt.

N1 Score: 6

+ ["Game is prima te besturen","3D-effect voegt leuke dingetjes toe en kan functioneel zijn","Multiplayer-opties zijn aanwezig"]

- ["Leunt te veel op het bekende concept en mist daardoor vernieuwing","Te kort","Te makkelijk","Minigames zijn niet de moeite waard"]

Gekoppelde games

Super Monkey Ball 3D (Nintendo 3DS)