[Preview] Geschreven door Marcel op 2011-07-12 21:10:00

Star Fox 64 3D

Nintendo heeft vrijwel al haar games meerdere malen opgepoetst en opnieuw uitgebracht. Een serie die de remake-dans wist te ontspringen was Star Fox, maar met Star Fox 64 3D hebben we toch echt de eerste Star Fox-remake in handen. Het spel verscheen ooit voor de Nintendo 64 onder de naam Lylat Wars in Europa en wij speelden onlangs een korte demo tijdens het Post E3-event van Nintendo Benelux. De demo van de game bevatte slechts de Score Attack-mode en niet de befaamde Campaign of de offline multiplayer-mode. Het eerste dat opviel in het vluchtje door Corneria was de snelheid van de actie. De Nintendo 64-versie van Star Fox 64 draaide trager dan Star Fox 64 3D. Het was daardoor direct uitdagender om de Arwing langs de exploderende wolkenkrabbers te manouvreren. Je hebt in de Nintendo 3DS-versie van de game bovendien de keuze tussen twee verschillende besturingsopties. Ten eerste kun je gebruik maken van de circle pad, maar het is bovendien mogelijk om de Arwing te besturen door de Nintendo 3DS te bewegen. De nieuwe manier van bedienen werkt soepel, maar je verliest door de wilde bewegingen vaak de focus op het 3D-beeld. In de praktijk zul je hierdoor moeten kiezen tussen 3D en de gyrosensor.

Can't let you do that Star Fox! De graphics ogen strak en zijn op ieder mogelijk punt verbeterd. De lasers hebben mooiere lichteffecten, de arwings kennen meer details en Fox en zijn maten zijn lang niet zo blokkerig als op de Nintendo 64. Het enige dat de retro-roots van de game verraadt, zijn de soms wat blokkerige designs van vijandelijke robots, maar met lampen en andere frutseltjes heeft men ook deze elementen grafisch imposanter gemaakt. Het schouwspel van exploderende gebouwen, crashende fighters en binnendringende troepen was in 1996 zonder meer toonaangevender dan in 2011, maar desalniettemin kan de game zich grafisch meten met moderne Wii en Nintendo 3DS-games. Het 3D-effect versterkt de spelbeleving wanneer er elementen zoals meteorieten en brandende cruisers op je afkomen. Geluidstechnisch zit het spel tevens goed in elkaar. De muziek is opnieuw gecomponeerd en klinkt veel zuiverder en de beroemde Star Fox 64 voice-acting is duidelijker dan ooit tevoren. Het is helaas niet de orkestkwaliteit van Star Fox: Assault, maar de midi’s zijn goed genoeg om je te overtuigen van een epische strijd. Met bombastische composities en heel veel sci-fi geluidseffecten die soms duidelijk geïnspireerd zijn door films uit dit genre, klinkt Star Fox 64 3D subliem. Met al het technische vernuft vergeet je haast de gameplay en die is ouderwets goed. Het blijft een on-rails shooter en kent daardoor limitaties. Zo vliegt de Arwing langs een geprogrammeerd pad. Gelukkig kent Star Fox 64 3D genoeg alternatieve routes en is het spel door de vele verschillende scenario’s, waarbij je soms in een arena-achtige setting meer bewegingsvrijheid krijgt, nagenoeg nooit saai. In het Corneria- en Asteroid-level van de demo baande Fox zich een weg door een vijandelijke vloot op een spectaculaire manier. Hier en daar is het moeilijker om op tijd te reageren door de hogere snelheid van de actie en sommige speciale acties, zoals de U-bocht, waren op de Nintendo 64 met de C-knoppen (wie kent ze nog?) net een tikkeltje beter uitvoerbaar dan met de D-Pad van de Nintendo 3DS. Echter, na deze eerste indruk is duidelijk geworden dat Star Fox nog steeds zijn strepen verdient.

Voorlopige conclusie Star Fox en zijn team maken met Star Fox 64 3D vooralsnog een prima comeback. De demo van het spel is grafisch en geluidstechnisch goed uitgewerkt. Men heeft daarbij de klassieke actie die de serie meer dan tien jaar geleden op de kaart zette, niet vergeten. De demo was beperkt tot een Asteroid Field en Corneria, maar uit de test bleek wel dat de nieuwe bewegingscontrols naar behoren werken. Je zult helaas door de wilde gameplay wel moeten kiezen tussen 3D-beelden of gyrocontrols, want de combinatie van die twee elementen komt niet altijd goed uit de verf.

Gekoppelde games

Star Fox 64 3D (Nintendo 3DS)