[Preview] Geschreven door Marcel op 2011-07-14 21:10:00

Kirby Returns to Dreamland

Zo is Kirby nauwelijks van de partij en zo verschijnen er drie Kirby-titels in één jaar. Met Kirby’s Epic Yarn achter ons en Kirby Wii en Kirby Mass Attack in het verschiet, zijn de nachtmerries nog lang niet uit Dreamland verdreven. Met twee roze Wii Remotes in de aanslag trotseerden wij Kirby’s nieuwe Wii avontuur tijdens het Nintendo Benelux Post-E3 event. Na een kleine half uurtje gamen was de conclusie unaniem: “Het is Kirby'. Ondanks dat ontwikkelaar HAL Laboratory hier en daar vernieuwingen heeft toegevoegd, blijft Kirby Wii een standaard game. Je rent met Kirby en/of samen met maximaal drie andere figuurtjes; King Dedede, Bandana Dee en/of Meta Knight, door de kleurrijke droomwereld. De wereld van Kirby wordt deze keer geteisterd door levensgevaarlijke black holes die Kirby en zijn kompanen naar een duistere, kleurloze wereld sturen. Het spel toont het verhaaltje middels een aantal bewegende krijttekeningen. Het menu van de demo gaf ons vervolgens de keuze uit twee levels uit Kirby's nieuwste avontuur.

Van links naar rechts Het eerste level betrof de iconische groene velden waar Kirby sinds jaar en dag doorheen rent. De speler die Kirby bestuurt, kan met de roze held de vijandjes opzuigen en hier vervolgens de krachten van overnemen. In combinatie met de mogelijkheid om je power achter te laten, kun je tijdens het rennen krachten gebruiken als vuurspuwen, waterbommen gooien en zwaardvechten. Kirby heeft de krachten nodig om zijn vijanden te verslaan en soms levert het gebruik van de juiste power op een bepaalde steensoort een leuke bonus op, zoals een Maxim Tomato om je leven mee aan te vullen. Buiten het kopiëren van de krachten van de baddies zul je in je eentje of met een kompaan wat platformen moeten bespringen en gaten moeten ontwijken om heelhuids van links naar rechts te komen. Een nieuwe toevoeging is een supermove, die Kirby in staat stelt om het gehele beeld te vullen met een vuurzee of een gigantische zwaardslag. Het maakt de toch al gemakkelijke game vaak in één klap nog simpeler. Het grootste plezier zul je daarom moeten vinden in het samenspel met je vrienden en vriendinnen. Net zoals in Donkey Kong Country: Returns en New Super Mario Bros. Wii kun je in deze Wii-platformer je maten te hulp schieten door hen vast te pakken. Zo kan Kirby op de rug van Dedede klimmen en Dedede met zijn hamer de vele vijanden te lijf gaan. Het gaat zelfs zo ver dat een speler gedurende het hele level kan meeliften met een andere speler. Het is soms nodig om hier en daar samen een simpel puzzeltje op te lossen, maar ingewikkeld wordt het nooit. Het vergde in de demo niet meer dan wat klim- en klauterwerk om in ieder level elke ster, 1up of geheime doorgang te vinden. Het succesvol ontdekken van ieder hoekje en gaatje van een level leverde een speciaal onderdeel op van een object dat leek op een luchtschip, maar aangezien het een demo betrof was het uiteindelijke doel van deze verzameling ons niet helemaal duidelijk.

Wat wel duidelijk was, waren de boss battles, want deze zijn - net zoals de rest van het spel - kinderlijk simpel in de uitvoering. Met een salvo van bommen of constant hakken met het zwaard van Meta Knight kon de boom die in ieder Kirby-spel zijn terugkeer maakt, traditiegetrouw niet eens een enkele aanval uitvoeren. Het viel daarnaast op dat we in de demo twee keer dezelfde eindbaas tegen het lijf liepen: een vleermuisachtig beest dook meerdere malen op. We hopen dat dit een opvulling is van de demo, want het gevecht was niet interessant genoeg om meerdere malen te beleven. De grafische kant van Kirby weet eveneens geen indruk te maken. De werelden ogen kleurrijk, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De figuurtjes zijn simpel vormgegeven en het ontbreekt aan wisselende lichteffecten. De special-effects zijn bovendien erg simplistisch en de meeste poppetjes kennen slechts een enkele loop- of aanvalsanimatie. Het geluid van de TV stond wat zacht, maar de achtergrondmuziek viel voornamelijk in het niet door de wat saaie composities. Het simpele en herhalende riedeltje is samen met de geluidseffecten van aanvallen en Kirby’s kreetjes voldoende, maar laat geen blijvende indruk achter. Wel moet ten slotte gezegd worden dat Kirby Wii qua fun-gehalte best goed scoort. Als je op zoek bent naar een toegankelijke game zonder al te moeilijke uitdagingen dan is het best plezierig om te spelen. De multiplayer-mode voegt buiten de regel 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd' weinig toe, omdat het competitieve element ontbreekt, maar wie na Donkey Kong en Mario op zoek is naar meer platformpret, kan deze titel best in de gaten blijven houden. Deze impressie blijft immers gebaseerd op een demo.

Voorlopige conclusie Na het success van New Super Mario Bros. Wii en Donkey Kong Country: Returns komt Nintendo met een derde multiplayer-platformer voor de Wii. Het concept is nog steeds sterk, maar Kirby’s simpele game biedt te weinig uitdaging en vernieuwing. De graphics zijn eenvoudig, het geluid weinig noemenswaardig en meer dan een leuk tussendoortje lijkt Kirby Wii niet te gaan worden. Het meest opmerkelijke van de demo was dat we twee keer dezelfde eindbaas tegen het lijf liepen en het is te hopen dat de volledige game meer variatie te bieden heeft.

Gekoppelde games

Kirby's Adventure Wii (Wii)