[Review] Geschreven door Benjamin op 2011-09-20 22:22:00

Star Fox 64 3D

Hij is een tijdje weg geweest, maar Fox McCloud is terug met zijn eigen game: Star Fox 64 3D voor de Nintendo 3DS. Helemaal nieuw is dit spel niet, want het is een remake van de bekende Nintendo 64-titel Star Fox 64, bij ons bekend als Lylat Wars die destijds hoge ogen gooide. Staat Star Fox 64 3D ook zijn mannetje of stort hij neer als een verloren Arwing? In Star Fox 64 3D neemt Fox McCloud het samen met zijn vrienden Slippy Toad, Peppy Hare en Falco Lombardi op tegen de kwaadaardige Andross. De verhaalstand kent een totaal van vijftien verschillende levels, waarbij het niet noodzakelijk is om ze allemaal te doorlopen om bij de laatste planeet te komen genaamd Venom. De meeste levels hanteren het 3D scroll-principe: je Arwing vliegt automatisch vooruit langs een bepaalde route. Je hebt zo nu en dan de keuze waar je heen vliegt, wat invloed kan hebben op het spelverloop en op welk level je na het behalen van de huidige kunt kiezen. Het draait in de game dan ook om het meerdere malen doorspelen van de hoofdmode, omdat je er simpelweg in een paar uurtjes al doorheen vliegt. Het meerdere malen doorspelen is daarbij noodzakelijk om alle levels te kunnen spelen. Deze zijn erg gevarieerd qua omgeving en vijanden en je kruipt zo nu en dan ook nog eens achter het stuur van andere voertuigen, zoals de Landmaster wat voor de nodige variatie zorgt. Bovendien wordt elk level afgesloten met een eindbaas, waar je elke keer weer uit zult moeten zoeken hoe je deze het gemakkelijkst kunt verslaan. Het voelt nog steeds heerlijk om al het toekomende gespuis neer te knallen en de levels samen met je Star Fox-maten te doorlopen. Ook kent de game een lichtelijk verslavende factor, doordat je al gauw het gevoel krijgt dat je 'toch nog even een level wil doen'. Je gaat hierdoor sneller dan je wil door de game heen, maar er zijn gelukkig genoeg redenen om de levels vaker te spelen. De moeilijkheid ligt op een goed niveau, maar het spel wordt nooit echt pittig. Het kan wel lastig zijn om een zo hoog mogelijke score te behalen, hetgeen highscore-liefhebbers ongetwijfeld zullen kunnen waarderen.

Eerste keuze Voordat je begint aan hoofdmode, heb je de keuze uit twee verschillende standen: de Nintendo 3DS Mode en de Nintendo 64 Mode. In de Nintendo 3DS Mode kun je kiezen voor twee besturingsopties: via de draaiknop of via de bewegingsbesturing via de gyroscensor. Je kunt deze twee opties ook combineren door zowel de draaiknop als de gyroscensor te gebruiken. De game speelt heerlijk weg via de draaiknop en alle bewegingen zijn prima uit te voeren. Toch is ook de bewegingsbesturing helemaal niet verkeerd: het voelt aangenaam om je Nintendo 3DS te kantelen om je Arwing door het luchtruim te laten vliegen. Hoewel de combinatie van de twee ook prima werkt, heeft het gebruik van enkel de draaiknop de voorkeur, mede vanwege het simpele feit dat het praktischer is. Een andere reden om te kiezen voor de besturing met de Circle Pad, is het aanwezige 3D-effect. In de normale 2D-stand kun je wel eens moeite hebben met het inschatten van de afstand tussen je Arwing en een aankomend obstakel, waardoor je onnodig tegen dit obstakel aan knalt. Het 3D-effect zorgt ervoor dat je Arwing meer naar voren komt en de achtergrond verder naar achter staat, waardoor er een diepte gecreƫerd wordt en je je ontwijkmanoeuvres beter kunt uitvoeren. Het 3D-effect voegt hiermee daadwerkelijk wat toe en maakt het spelen gemakkelijker. Hoewel het in theorie mogelijk is om het 3D-effect te zien met de bewegingsbesturing door je hoofd mee te kantelen met je Nintendo 3DS, is dat verre van handig.

Multiplayer-battle Naast de hoofdmodus kent de game ook nog twee andere modi. De eerste is de Battle Mode, welke drie verschillende standen kent: Survival, Point Battle en Time Battle. Zoals de namen doen vermoeden, gaat het hier respectievelijk om het overleven in een gevecht, het zo snel mogelijk behalen van een vooraf bepaald puntentotaal en het behalen van de meeste punten binnen een bepaalde tijdslimiet. Tijdens deze gevechten kun je eventueel enkele instellingen aanpassen, zoals de items die er zullen verschijnen en de moeilijkheidsgraad van de computer. Het spijtige is dat er in totaal slechts vier locaties in deze speltoptie zitten en je altijd met Fox speelt. Het is mogelijk om de Battle Mode in je eentje tegen de computer te spelen, maar het is leuker om dat met maximaal drie vrienden te doen met behulp van Download Play. Hierdoor hoeven de andere spelers de game niet te bezitten. Het grappige daarbij is dat de gezichten van de spelers boven de Arwings afgebeeld worden met behulp van de binnenste Nintendo 3DS Camera. Hoewel deze mode een leuke extra is, is het erg spijtig dat deze niet online te spelen is tegen drie andere menselijke tegenstanders. Dat had de game aanzienlijk meer replaywaarde gegeven. Een andere extra mode is de Score Attack mode, waarin je de eerder gespeelde levels opnieuw kunt doen om een hogere score te behalen. Het is spijtig dat de game naast het 3D-effect en de bewegingsbesturing niet meer features van de Nintendo 3DS ondersteunt, zoals StreetPass of SpotPass. Het was zeker niet onaardig geweest als je je highscores kon vergelijken met mensen die je op straat tegen komt.

Ten opzichte van de Nintendo 64-versie heeft deze versie voor de Nintendo 3DS een flinke grafische update gekregen. De game ziet er op de Nintendo 3DS prima uit, vooral in 3D, en alles zoeft soepel over het beeld. Toch blijft de gedachte hangen dat een originele Star Fox voor de Nintendo 3DS er imposanter uit had kunnen zien. De muziek is ook nu weer goed verzorgd en de stemmen van de helden van het Star Fox-team klinken opnieuw goed, al zijn deze wel opnieuw opgenomen. Conclusie Star Fox 64 3D is een prima versie van de originele Nintendo 64-game. Hoewel het spijtig is dat het niet om een nieuw avontuur van Fox McCloud gaat, is het prettig om de intergalactische vos weer terug op het scherm te zien. De game speelt nog steeds goed en is ook nog steeds vermakelijk, maar had, naast de bewegingsbesturing, nog wel wat extra functies mogen hebben. Het gemis van een online mode is pijnlijk en had aanwezig moeten zijn. Desalniettemin is het een prima titel om je mee te vermaken, maar we zijn nu wel even klaar met de Nintendo 64-remakes. Tijd voor nieuwe Nintendo-topgames!

N1 Score: 8.2

+ ["Spel speelt nog steeds lekker weg en zit goed in elkaar","Lichtelijk verslavend","Genoeg variatie","Multiplayer voor vier spelers met maar \u00e9\u00e9n Game Card"]

- ["Multiplayer mode niet online te spelen","Te weinig gebruik van speciale mogelijkheden Nintendo 3DS"]

Gekoppelde games

Star Fox 64 3D (Nintendo 3DS)