[Review] Geschreven door Daan op 2012-01-07 02:45:00

Mighty Switch Force

We zetten onze route door de Nintendo eShop voort en dit keer bespreken we de nieuwste titel van WayForward, bekend van a Boy and his Blob, Batman: The Brave and the Bold: The Videogame en verschillende downloadsoftware voor de Wii en Nintendo DSi (XL). Dit keer levert WayForward het derde deel in de zeer populaire en telkens weer unieke 'Mighty'-reeks: Mighty Switch Force voor de eShop van de Nintendo 3DS. Is het gelukt de kwaliteit van de serie op Nintendo's nieuwste handheld te behouden? Ontmoet Patricia Wagon Het verhaal in Mighty Switch Force draait om de intergalactische politievrouw Patricia Wagon. Aan haar is de taak gegeven om ruimtegespuis, welke uit de gevangenis zijn ontsnapt, in de kraag te grijpen. Dit doe je door in verschillende sidescrolling levels het einde te bereiken, terwijl je tussendoor obstakels ontwijkt, blokken laat verschijnen en verdwijnen, dingen verzamelt en vijanden uit de weg ruimt. De vijanden in dit platformavontuur kunnen onderverdeeld worden in twee groepen. Ten eerste zijn er de monsters, die elke intentie hebben om onze heldin pijn te doen en het pad naar het voltooien van de missie te bemoeilijken. Deze vijanden komen in verschillende vormen en maten. Zo zijn er in het begin robotvleermuizen en bewegende bommen, welke je één keer hoeft te raken met je geweer om er langs te komen. Later in het spel kom je moeilijke vijanden tegen zoals robotdinosaurussen, welke alleen van achter aangevallen kunnen worden. In totaal kan Patricia drie keer geraakt worden voordat het game over is en je aan het begin van het level wordt gezet. Daarnaast zijn de levels gevuld met vele vallen, zoals spijkervloeren en afgronden, welke kostte wat het kost vermeden moeten worden. Mocht je echter in de situatie komen dat deze obstakels je toch weten te overmeesteren, dan verlies je één hart van de levensmeter en kom je terecht bij het laatste checkpoint dat je hebt aangeraakt. De checkpoints zijn kleine hondjes, welke niet kunnen wachten op je komst. Onderweg vind je genoeg gezondheidsdiskettes om je levensmeter te herstellen, zodat het spel over het algemeen vrij vergevensgezind is.

De andere groep bestaat uit de Hooligan Sisters, waarvan er vijf in elk van de zestien levels te vinden zijn. Deze moeten worden gevonden om het level te kunnen voltooien. Om de Hooligans Sisters te bereiken, zul je uiteenlopende puzzels op moeten lossen, welke variëren van het schieten van bommen tot het bewandelen van paden met verschillende blokpuzzels. Mocht je ze uit het oog verliezen of niet weten waar ze precies zijn, dan is er een radar op het touchscreen die je handige instructies geeft. Op deze manier verlies je nooit het overzicht en blijft de game gemakkelijk te begrijpen. Verdwijnende en verschijnende blokken De blokpuzzels zijn een grote, leidende factor in dit avontuur. Dankzij de krachten van de helm van Patricia kun je met een druk op de A-knop diverse blokken in het level laten verschijnen of laten verdwijnen. Deze blokken kom je tegen in drie verschillende vormen. Naast de standaard blokken, welke enkel een verschijn- en verdwijnmogelijkheid kennen, zijn er blokken die je een bepaalde richting op zullen schieten en blokken die actief blijven zodra je er op staat. In het begin worden de soorten langzaam geïntroduceerd, maar in de laatste paar levels verwacht het spel dat je ze inzet om vijanden uit te schakelen of om paden gevuld met acrobatiek te overbruggen. Het zijn de mooiste momenten in de ervaring met dit spel en het geeft het meer dan een simpele platformer-stempel. Je zult snel moeten zijn in je beslissingen en de gekkigheid een stap voor moeten blijven, want anders komt het je zuur te staan. Mighty Switch Force wil je in een bepaald ritme sturen en de richting ervan wordt nooit saai. Het leveldesign en de gemakkelijke besturing verdienen daarbij grote complimenten.

Niets extra Als je eenmaal door de zestien levels heen bent, blijft er weinig voor je over. De levels zijn vrij kort en enigszins ervaren gamers kunnen het spel dan ook binnen twee uur uitspelen. Je kunt hierna proberen om je tijden in de levels te verbeteren, maar het is zeer persoonlijk of je dat de moeite waard vindt of niet. Je krijgt hoe dan ook geen beloning voor het neerzetten van een goede tijd, zelfs niet wanneer je de door de ontwikkelaars vooraf ingestelde records verbreekt. Dit is behoorlijk jammer, zeker gezien het feit dat de vorige twee Mighty-games aanzienlijk meer speeltijd kenden en die games vast zaten aan het bestandsgrootte-limiet van DSiWare. Graphics en geluid Wanneer het aankomt op visuele pracht en praal, dan is WayForward moeilijk bij te benen. Het kleurenpallet is wonderschoon en alles van de personages tot aan de omgevingen is goed geanimeerd. De 3D-effecten zijn niet overweldigend, maar geeft het geheel net wat meer flair. Het helpt daarbij dat de framerate zowel in 2D als 3D uitstekend is. De soundtrack in Mighty Switch Force is erg sterk, met elk level dat zijn eigen, aanstekelijke tune kent. Het is erg upbeat met een sterke techno ondertoon. Je zult er even aan moeten wennen, maar al gauw zie je in dat het goed past bij de sfeer en het daarom het pakket extra waarde geeft. Patricia's kreten, zoals 'Justice served! en 'Yummy!', klinken zowel overtuigend als aandoenlijk en zijn daarmee een leuke toevoeging.

Conclusie Mighty Switch Force is een Nintendo eShop-titel die veel lof verdient, maar er zitten haken en ogen aan de game. Je bent er binnen twee uur doorheen en er is daarna weinig motivatie om het spel te herspelen. Je kunt proberen om sneller door de levels heen te gaan en daarmee je tijden te verbeteren, maar dit is niet voor iedereen even aantrekkelijk. Echter, Mighty Switch Force is in zijn geheel erg degelijk in elkaar gezet en zorgt daarom voor een zeer prettige ervaring. De presentatie kent veel charme, het leveldesign is bijzonder sterk en het hele avontuur voelt als een achtbaan. Vind je puzzel-platformers over het algemeen leuk om te spelen en heb je zin in een kort doch krachtig avontuur, dan is Mighty Switch Force de aankoopprijs van €6 absoluut waard.

N1 Score: 8

+ ["Presentatie met zeer veel charme","Creatieve gameplay dankzij blokpuzzels","Sterk leveldesign","Gemakkelijke besturing"]

- ["Erg kort met twee uur speeltijd","Niet motiverend genoeg om nog een keer te spelen"]

Gekoppelde games

Mighty Switch Force! (Nintendo 3DS eShop)