[Special] Geschreven door Benjamin op 2012-01-14 21:57:00

N1ntendo's Top 10 van 2012

We zitten inmiddels twee weken in 2012, waardoor het hoog tijd wordt om een blik te werpen op de nabije toekomst. Naar welke games in 2012 kijken wij het meeste uit? Net als voorgaande jaren, hebben we ook dit jaar binnen de redactie druk overlegd naar welke games van 2012 wij het meeste uitkijken. Volgens de wet van de democratie is hier een heuse top 10 uitgerold welke hieronder te vinden is. Het is vooral de Nintendo 3DS waar wij dit jaar veel van verwachten, maar we zijn ook zeer benieuwd naar de eerste games die voor de Wii U zullen verschijnen. Daarbij lijkt de laatste adem van de Wii ook zijn vruchten af te werpen.

Darksiders II - THQ - Releasedatum: Wii U-lancering

Darksiders is één van de meest opvallende HD-games van de afgelopen jaren. Het waren niet de graphics of de online-features die de aandacht trokken, maar het feit dat de game veel weg had van Nintendo’s The Legend of Zelda-titels. Darksiders is één van de weinig geslaagde Zelda-kloons en wist volgens vele journalisten met een aantal slimme puzzels en toffe eindbazen de Zelda-serie soms te evenaren of zelfs te overtreffen. Darksiders II is een bevestigde launch-game voor de Wii U en volgens THQ de beste versie van de game. In het spel kruip je in de huid van één van de vier horsemen en nadat War ten strijde trok in deel één is het nu tijd voor Death om zijn tanden te laten zien. De game brengt een nieuwe duistere wereld tot leven en kent veel wapens, combo’s, items en dungeons. De designers van Vigil Games hebben de smaak te pakken gekregen en beloven bovendien meer innovatieve puzzels en features. De kans dat er met de lancering van de Wii U een The Legend of Zelda-titel verschijnt, lijkt bijzonder klein, maar met Darksiders II is het action-adventure genre alsnog goed vertegenwoordigd.

Mario Tennis - Nintendo - Releasedatum: 2012

De laatste, nieuwe Mario Tennis-game verscheen alweer in 2005 voor de Game Boy Advance. Mario Power Tennis voor de GameCube werd in 2009 naar de Wii overgezet als onderdeel van de NEW PLAY CONTROL!-serie, maar bleek verre van ideaal. De aankondiging van Mario Tennis voor de Nintendo 3DS op de afgelopen E3 omarmden we dan ook. De Mario Tennis-games kenmerken zich door uiterst fijne en toegankelijke gameplay, maar zijn ook interessant voor de geoefende gamer. We hebben helaas nog weinig gezien van deze Mario Tennis, maar de eerste screenshots en video doen ons denken aan het sterke GameCube-deel. Met de hoop op een goed uitgewerkte online modus, unieke en goed uitgewerkte banen, vele speelbare personages en prettige 3D-effecten, geven we Nintendo na de flop van NEW PLAY CONTROL! Mario Power Tennis het voordeel van de twijfel en kijken we erg uit naar deze draagbare tennis-game.

Rollercoaster Tycoon 3D - Atari - Releasedatum: Q2 2012

Rollercoaster Tycoon is videogame erfgoed. De eerste versie van de game verscheen in de jaren negentig en de pretparksimulator van Chris Sawyer scoorde hoge ogen. Een vervolg kon niet uitblijven en met RollerCoaster Tycoon 2 was het letterlijk mogelijk om je eigen versie van de Efteling te bouwen. Achtbanen ontwerpen, draaimolens bouwen, prijzen vaststellen, personeel inhuren en een prachtige tuin inrichten: in RollerCoaster Tycoon kun je al je pretparkdromen uit laten komen. Het derde deel was mede door de veranderingen in de gameplay minder populair, maar met RollerCoaster Tycoon 3D lijkt de ervaren handheld-ontwikkelaar n-Space de beste punten van de verschillende stijlen te combineren. Zo kun je in 3D je eigen achtbaan beleven en met meerdere thema’s je park aankleden, waarbij de gameplay gebaseerd is op de eerste twee Rollercoaster Tycoon-delen. In combinatie met een touchscreen-besturing belooft Rollercoaster Tycoon 3D een zeer interessante handheld-ervaring te worden, waardoor wij erg uitkijken naar de release die in de lente plaats moet vinden.

Beat the Beat: Rhythm Paradise - Nintendo - Releasedatum: 2012

Vorig jaar plaatsten we Beat the Beat: Rhythm Paradise, toen nog Rhythm Heaven Wii geheten, ook al in onze top 10, maar de game bleek uiteindelijk enkel het Japanse continent te bereiken in 2011. Desalniettemin is onze interesse nog steeds aanwezig en dat komt vooral door onze eerste speelsessie met het spel. In de game speel je verschillende soorten minigames door in het ritme van de muziek op de A-knop te drukken. De bizarre en absurde verhaaltjes en animaties verhogen het entertainmentgehalte van deze game aanzienlijk en zorgen voor een eigenzinnige sfeer. Dankzij een bevestigde multiplayer-mode lijkt het spel ook voor meerdere spelers een plezier te worden, waardoor we nog meer zin krijgen in het spel. Een precieze releasedatum ontbreekt vooralsnog, maar dat het spel dit jaar in de Europese winkels zal liggen, is een aangename zekerheid.

Resident Evil: Revelations - Capcom - Releasedatum: 27 januari 2012

Na het zoethoudertje in de vorm van Resident Evil: The Mercenaries 3D is het tijd voor ouderwetse survival horror. Met Resident Evil: Revelations krijgen de Nintendo 3DS-bezitters een nieuwe episode in de Resident Evil-sage voorgeschoteld. De game bevat meerdere speelbare personages, zoals Chris Redfield en Jill Valentine, en is de eerste unieke Resident Evil-game voor een handheld. De grafische kant van de game komt vaak ter sprake en ondanks dat Resident Evil: Revelations als één van de eerste exclusieve Nintendo 3DS-titels werd aangekondigd, lijkt het er voorlopig op dat er geen andere titel is die kan tippen aan het grafische geweld van deze game. Met 3D-effecten en CG-filmpjes haalt Capcom qua presentatie alles uit de kast, maar ook de gameplay is niet vergeten. De zeer geslaagde gameplay-style van Resident Evil 4 en 5 maakt een comeback en ook online-multiplayer modes zijn aanwezig. Het mooiste aan Resident Evil: Revelations is dat de game in tegenstelling tot veel andere titels in onze top 10-lijst deze maand al verschijnt, op 27 januari.

Pikmin 3 - Nintendo - Releasedatum: 2012

Pikmin 3 is een spel dat twee keer op de prestigieuze E3-show bevestigd is, maar nooit getoond werd. De avonturen van Captain Olimar en Louie brachten de GameCube een gloednieuwe Nintendo-franchise. In de spellenreeks verzamel je Pikmin: klei-achtige figuurtjes met een bloemetje op hun hoofd die Captain Olimar hielpen om de onderdelen van zijn ruimteschip en om schatten terug te vinden. De games behoren tot het strategie-genre en leunen op het micro-management principe. Het was een hele klus om je Pikmin de juiste weg op te dirigeren en er voor te zorgen dat je tijdens gevechten en reizen zo min mogelijk Pikmin verloor in het wild. Het tweede deel voegde multiplayer-opties toe en barstte van de inhoud waardoor Nintendo niet direct begon met het ontwikkelen van een derde deel. De twee bestaande Pikmin-games werden afgestoft voor een release op de Wii in de vorm van NEW PLAY CONTROL!-uitgaves, maar de fans wilden vooral nieuwe soorten Pikmin en nieuwe avonturen. Nintendo-guru Shigeru Miyamoto bevestigde tot drie keer toe het bestaan van Pikmin 3, maar hield details keer op keer achterwege. De laatste keer vertelde hij ons dat de ontwikkeling van de game was voortgezet op de Wii U. De fotorealistische omgevingen zullen op Nintendo's nieuwe console samensmelten met de controller die dankzij het touchscreen ideaal lijkt voor strategie-spellen. Laten we hopen dat we op de volgende E3 wel een nieuwe, speelbare Pikmin voorgeschoteld krijgen en als het even kan de release samenvalt met de lancering van de Wii U.

Ninja Gaiden 3: Razor's Edge - Koei Tecmo - Releasedatum: Wii U-lancering

Met Dead or Alive: Dimensions verscheen de eerste Team Ninja-franchise op Nintendo-systemen. Nu de excentrieke Itagaki het veld geruimd heeft en zijn opvolger Hayashi de touwtjes in handen heeft, hanteert Team Ninja het principe van multi-platform releases. Ninja Gaiden 3: Razors Edge is één van de eerste bevestigde Wii U launch-games, maar verschijnt al in maart voor de Xbox 360 en PlayStation 3. In de titel gaat Ryu Hayabusa voor de derde keer op rij de strijd aan met de rivaliserende Spider Ninja Clan en andere demonen om de wereld te redden van het kwaad. Team Ninja belooft in deze game pijlsnelle actie, een pittige uitdaging en hier en daar wat schaarsgeklede Japanse dames. Het ontbreken van vele hardcore-titels op de Wii lijkt op de Wii U goedgemaakt te worden en dat kunnen wij enkel toejuichen. Ryu hakt zich daarmee een weg naar de vierde plek op deze lijst.

The Last Story - Nintendo - Releasedatum: 24 februari 2012

De naam The Last Story doet wellicht denken aan Final Fantasy en dat is geen toeval. Hironobu Sakaguchi opende in een ver verleden de deuren van Squaresoft en ontwierp Final Fantasy als laatste redmiddel voor zijn bedrijf. Na een periode van ongekend succes met meer dan zeven Final Fantasy-delen en andere RPG’s zoals Chrono Trigger, verkocht Sakaguchi noodgedwongen zijn aandelen van Squaresoft vanwege het geflopte filmdebuut van Final Fantasy: The Spirits Within. Naast LEGO en surfen blijft games maken echter een hobby van Sakaguchi die na enkele Xbox 360’s RPG's een deal sloot met Nintendo voor de RPG The Last Story. Het zal voorlopig de laatste game zijn van de bedenker van Final Fantasy en hij belooft met The Last Story de westerse gamer aan te spreken. Met een nieuw battle-systeem dat draait om cover en magie, mooie graphics, muziek van de legendarische Nubuo Uematsu en een meeslepend verhaal, krijgt de Europese Wii-bezitter op het randje van deze console-generatie nog een laatste mogelijke RPG-topper voorgeschoteld. The Last Story verovert een derde plek op deze lijst, want een meer toepasselijke titel om het Wii hoofdstuk af te sluiten is er haast niet.

Luigi's Mansion 2 - Nintendo - Releasedatum: 2012

Het is alweer een tijdje geleden dat niet Mario, maar Luigi in de spotlights stond. De allereerste Luigi’s Mansion verscheen in 2002 bij de lancering van de GameCube en heeft bij veel mensen een goed gevoel achter gelaten. De aankondiging van Luigi's Mansion 2 voor de Nintendo 3DS was dan ook een aangename verrassing op de afgelopen E3. Vorig jaar zomer speelden wij al de E3-demo en ondanks dat we toen niet waren overtuigd, hebben we er vertrouwen in dat het eindresultaat beter zal zijn. Het verhaal lijkt, gebaseerd op de artwork van het spel, opnieuw te draaien rondom King Boo en diens vooralsnog onbekende daden. De game plaatst oude gameplay-mechanieken, zoals het rondsluipen en opzuigen van spoken, onder de knoppenbesturing van de Nintendo 3DS en gebruikt het touchscreen voor het weergeven van een handige kaart. De 3D-effecten en de indrukwekkende graphics zorgen daarbij voor een waar kijkdoos-effect, hetgeen de game een unieke sfeer meegeeft. Nieuw in Luigi's Mansion 2 is dat je meerdere kleine villa’s af moet gaan in plaats van één grote en er meer nadruk wordt gelegd op het moeten opzuigen van meerdere spoken tegelijk. Het zijn voor ons genoeg redenen om uit te kijken naar de release van deze game, die 'ergens' in 2012 zal plaatsvinden.

Paper Mario 3DS - Nintendo - Releasedatum: 2012

Vorig jaar dachten we nog dat Paper Mario 3DS in 2011 uit zou komen, maar dat bleek helaas ijdele hoop. De game stond vorig jaar op de tweede positie en ondanks het feit dat we weinig nieuwe info gekregen hebben, kijken we er nu nog meer naar uit. De Paper Mario-serie staat bekend om zijn creativiteit op het gebied van puzzels en gameplay-elementen en met ontwikkelaar Intelligent Systems opnieuw aan het roer, verwachten we van Paper Mario 3DS niets anders. Het toegankelijke doch diepgaande gevechtssysteem keert terug en dat gecombineerd met de kleurrijke papierwereld in 3D belooft bijzonder veel goeds. Een wat ons betreft terechte nummer één in deze indrukwekkende lijst.

Gekoppelde games

Pikmin 3 (Wii U)

The Last Story (Wii)

Paper Mario: Sticker Star (Nintendo 3DS)

Resident Evil Revelations (Nintendo 3DS)

Luigi's Mansion 2 (Nintendo 3DS)

Beat the Beat: Rhythm Paradise (Wii)

Ninja Gaiden 3: Razor's Edge (Wii U)

Darksiders II (Wii U)

RollerCoaster Tycoon 3D (Nintendo 3DS)

Mario Tennis Open (Nintendo 3DS)