[Review] Geschreven door Daan op 2012-01-30 19:39:00

Zen Pinball 3D

Zen Pinball is een game die in 2009 op het PlayStation Network verscheen. De game werd later overgezet naar Android-apparaten en is onlangs als Zen Pinball 3D via de eShop op de Nintendo 3DS uitgebracht. Het markeert het debuut van de ontwikkelstudio Zen Studios op Nintendo-platformen, maar gezien het kritische succes van Zen Pinball op PSN lijkt dit geen reden tot zorgen. Of toch wel? Simpel flipperen Zen Pinball 3D mag dan een port betreffen, het spel kent dankzij de besturing en mogelijkheden van de Nintendo 3DS de beste gameplay-ervaring. Je bestuurt de flippers met de L- en R-knoppen of met de vierpuntstoets en de B-knop. De eerste optie werkt het meest intuïtief en zal daarmee voor vrijwel iedereen de voorkeur kennen. Het enige wat je daarnaast nodig hebt, is de analoge stick om de tafel te laten schudden. Mocht je ontevreden zijn over de camera in het spel, dan kun je deze met een druk op de X-knop veranderen. Er zullen echter weinig spelers zijn die dit zullen gebruiken, want de oorspronkelijke camera is meer dan prima. Over het algemeen gezien is de besturing daarmee zeer simplistisch, maar het is juist deze eenvoud die Zen Pinball 3D bijzonder aangenaam maakt in het gebruik.

Het touchscreen wordt gebruikt voor een matrix met informatie, missies, en aandoenlijke animaties. Daarnaast kun je er zien of je dichtbij het verslaan van een score bent. Het is wennen om de concentratie over twee schermen te verspreiden, zeker wanneer blijkt dat het touchscreen zo nu en dan zeer belangrijke informatie vertoont. Zo komen er per tafel allerlei details langs die diverse geheimen blootstellen. Dit is bijvoorbeeld erg handig om achter belangrijke bumps en ramps te komen, wat het een must maakt voor ervaren spelers. Het is hiermee een belangrijke feature van de game, maar het houdt helaas wel in dat het onderste scherm niet kan worden gebruikt om Zen Pinball 3D over twee schermen te verdelen, zoals dit bijvoorbeeld in Metroid Prime Pinball wel kon. Het is echter geen groot gemis, want het spel is ook goed te overzien op het bovenste scherm. De kasten Zen Pinball 3D kent vier grote en uiteenlopende flippertafels, welke allemaal zeer degelijk in elkaar zitten. Elke tafel is erg divers en is voor zowel flipperfanaten als beginnelingen toegankelijk. Ten eerste is er de Excalibur tafel, welke de Middeleeuwen als setting heeft. De tafel is relatief klein, maar kent aardige uitdagingen en animaties. Het is een goede flipperkast om mee te beginnen om zo het spelprincipe goed door te krijgen. Dan is er de El Dorado-tafel, waar schatzoeken en avontuur de focus is. Het heeft een complexe opzet met bumpers en kleine verstopte gebieden, waar je eenvoudig veel punten kunt scoren. Het zal een tijd duren voordat je deze specifieke tafel onder de knie hebt, maar met experimenteren kom je al een heel eind. De derde tafel, Shaman, is meer gestructureerd en kent meer bumpers dan elke andere tafel. Dit maakt het maken van combo's gemakkelijk en het houdt het tempo aardig hoog. Op Shaman vind je de meest pure flipperervaring, wat voor elke pinball-liefhebber een genot is. Als laatste is er de Earth Defense-tafel, welke vooral op visueel gebied hoge ogen gooit. Zo kent het vele oplichtende elementen en is er een heuse robot die op je schiet om je zo te behoeden van het scoren van punten. Het is de meest extravagante tafel in het pakket, waardoor het verkennen van de flipperkast erg leuk is. Over het algemeen vergen de kasten vrij veel van de Nintendo 3DS en dat blijkt ook uit de laadtijden: deze zijn soms erg lang en kunnen irritaties opwekken. Een totaal van vier flipperkasten is niet bijster veel, zeker niet gezien het PSN-origineel ook nog diverse extra kasten kende in de vorm van DLC. Zen Studios heeft echter bevestigd dat er op een later tijdstip ook DLC voor Zen Pinball 3D zal komen, maar dan moet er weer geld worden bijgelegd. Dit laat een vieze nasmaak achter, al doet het niet onder voor het feit dat er op dit moment vrij veel te doen is in de game wat je een aardige tijd zoet zal houden.

Extra Hetgeen waar Zen Pinball 3D in uitblinkt, is de diversiteit in ranglijsten. Zo kun je zien hoe goed je presteert op een wekelijkse of op een totaal basis. Daarnaast is het mogelijk je scores te vergelijken met andere Nintendo 3DS-spelers, waarbij je Nintendo 3DS-vrienden een categorie op zich vormen. Het is hierbij zelfs mogelijk de scores van jou en je vrienden samen te voegen om zo een gezamenlijke score te presenteren op de ranglijsten. Het is echter jammer dat de scores niet kunnen worden uitgewisseld via StreetPass. Mocht je het niet zo hebben op ranglijsten, dan kun je de speelduur ook verlengen door de vier uiterst moeilijke achievements per tafel te behalen. Daarnaast bevat het spel een hot-seat multiplayer, waarin je de Nintendo 3DS telkens doorgeeft om te zien wie van je vrienden het beste kan flipperen. Graphics en geluid Zen Pinball 3D ziet er heel scherp en kleurrijk uit. Het is niet de sterkste visuele stijl die de Nintendo 3DS te bieden heeft, maar het doet absoluut niet onder voor vele andere titels. Het 3D-effect is ongelofelijk sterk en je bent bijna verplicht om hem aan te zetten, want het verstopt een aantal elementen in de 3D. Dit is vooral te merken bij de El Dorado-tafel. Sommige geheimen en bonusactiviteiten kunnen alleen goed gevonden worden met het 3D-effect aan en dit geeft het een extra dimensie. Een goed voorbeeld is de ingang aan de zijkant van de Excalibur-tafel, waar je door goed te richten de score heel snel kunt verhogen. Deze ingang is zeer lastig te zien in 2D. Het 3D-effect zorgt er ook voor dat de gehele tafel goed is te overzien en bewijst hiermee dat dit soort spellen kunnen werken op een klein handheldscherm. In vele opzichten zorgen de 3D-beelden voor een betere en meer toegankelijke ervaring. Als klapper op de vuurpijl is de framerate even sterk in zowel 3D als in 2D met geen schijn van vertraging tot gevolg. De muziek zal in de positieve zin lang in je hoofd blijven zitten. Van de jazzy ondertonen in het hoofdmenu tot aan de epische muziek in de Earth Defense-tafel: alles voelt op zijn plaats en is met liefde gecomponeerd om het goed bij de flipperkasten te laten passen. De geluidseffecten maken het geheel af en zijn met veel precisie in elkaar gezet. De voice samples zijn bijvoorbeeld uiterst professioneel en het houdt alles heel levendig. Ze worden daarnaast niet vervelend, want uiteindelijk complimenteert het de rest in plaats van op de voorgrond te willen staan. Het sluit naadloos op elkaar aan en dat maakt het in vele opzichten een zeer sterke presentatie.

Conclusie Zen Pinball 3D is een uitstekende Nintendo 3DS eShop-game voor €5. De simpele controls en de flippertafels vormen samen een uiterst sterke combinatie, wat leidt tot een zeer prettige flipper-ervaring. De visuele presentatie betreft geen hoogstaand werk op de Nintendo 3DS, maar het doeltreffende 3D-effect maakt veel goed. Hetgeen jammer is aan de titel, is dat het lange laadtijden kent en geen StreetPass-ondersteuning bevat om highscores te delen. Desondanks is Zen Pinball 3D in zijn totaliteit zeker een aanschaf waard.

N1 Score: 8.5

+ ["Simpele en begrijpbare besturing","Sterk 3D gebruik","Vele ranglijsten om je bezig te houden","Muziek en geluidseffecten maken het compleet"]

- ["Lange laadtijden tussen het spelen door","Geen StreetPass-functionaliteit"]

Gekoppelde games

Zen Pinball 3D (Nintendo 3DS eShop)