[Review] Geschreven door Daan op 2012-02-06 21:23:00

Mutant Mudds

Mutant Mudds is het nieuwste spel van de Amerikaanse developer Renegade Kid. De ontwikkelstudio heeft diverse successen op de Nintendo DS weten te boeken met onder andere de Dementium-spellen en ATV Wild Ride. Dit keer is het echter geen horror of racen wat de klok slaat, maar ouderwets platformen. Weet Renegade Kid zijn debuut op de Nintendo 3DS tot een succes te maken met Mutant Mudds in de eShop? Max vs. Mutant Mudds Mutant Mudds vertelt het verhaal van een klein, nerderig mannetje genaamd Max. Een meteoor gevuld met duistere moddermonsters is op de aarde terecht gekomen en nu is het aan Max om ze een lesje te leren. Alleen gewapend met een waterkanon, een jetpack en platformkunsten zul je meer dan 40 platformlevels moeten overbruggen om de wereld van de moddermonsters te ontdoen. Het is daarbij de noodzaak om diverse wateremblemen te vinden om zo verder te komen. Uitdagend platformen De platform-gameplay kent elementen die veel weg hebben van de Game Boy-klassieker Gargoyle’s Quest. Zo kan Max vrij hoog de lucht in springen, zweven voor een aantal seconden met de A- of B-toets en projectielen afvuren met de Y- of X-toets. Het besturen van het hoofdpersonage gebeurt met de vierpuntstoets of de Circle Pad. Je kunt vrij wisselen tussen de verschillende knoppencombinaties en zelf bepalen wat je uiteindelijk het fijnste vindt. Het spreekt voor zich en is allemaal erg simpel in gebruik. Desondanks kan het spel genadeloos zijn: maak een kleine inschattingsfout die je in de lava of afgrond laat vallen en je wordt aan het begin van het level gezet. Ook het kwijtraken van drie hartjes of het verstrijken van de tijdslimiet kennen eenzelfde straf. Vooral de tijdslimiet kan soms frustrerend werken, doordat het voor onnodige druk zorgt wanneer je graag even na zou willen denken over je situatie. Game over gaan is echter onmogelijk, waardoor Mutant Mudds vooral leunt op het principe van het vallen, opstaan en weer doorgaan.

Kristallen In elk level in Mutant Mudds vind je 100 kristallen, welke opgespaard kunnen worden voor upgrades voor je arsenaal en springmogelijkheden. Sommige van deze schoonheden liggen op zeer moeilijke plekken, waardoor je er ongetwijfeld een aantal zult missen in je eerste playthrough. Dit verhoogt daarmee gelijk de herspeelbaarheid: het verzamelen van alle kristallen is een leuke en uitdagende bezigheid. Soms is het zelfs noodzakelijk, want anders mis je een bepaalde upgrade die het spel op den duur onmogelijk moeilijk maakt. Naast het oppikken van de kristallen, kun je in elk regulier level op zoek gaan naar een bonuslevel. Deze werelden, de G- en V-worlds geheten, zijn gebaseerd op de Game Boy- en de Virtual Boy-systemen, bevatten een extra waterembleem en kennen een hogere moeilijkheidsgraad. Het komt de gevarieerdheid van het spel enkel ten goede en het zorgt voor een aangename, langere speelduur. Vijanden en het gemis van hoofdbazen Tijdens het spelen van de meer dan 40 platformlevels viel het op dat de game totaal geen hoofdbazen kent. Dit is een gemiste kans, want het had voor een welkome afwisseling in de gameplay en uitdaging kunnen zorgen. De vijanden waar Max tijdens de levels zijn waterkanon op richt zijn zeer uiteenlopend. Zo zijn er vliegende klodders modder, klodders modder met ogen en zowaar een eigen variant op de Thwomps uit het Mario-universum, maar dan in moddervorm. De creativiteit is sterk aanwezig en het zou daarom leuk zijn geweest om te zien wat de makers van eventuele bossfights hadden gemaakt.

Verplicht 3D Mutant Mudds kent een zeer simplistische stijl, maar dit is met opzet gekozen. De game kent een retro-karakter wat het onderscheidt van de massa: van de uitstraling tot aan de haarscherpe besturing, alles voelt nostalgisch aan. Alle sprites en werelden zien er scherp uit en zijn uiterst kleurrijk. Je zult in locaties belanden zoals weilanden, kastelen gevuld met lava en ijswerelden compleet met glibberpaden. Het 3D-effect wordt op een zeer unieke wijze gebruikt, die sterk samengaat met de gameplay. Vergelijkbaar met Wario Land op de Virtual Boy kent Mutant Mudds drie verschillende lagen waarop Max zich voortbeweegt. Zo is er een voorgrond waardoor Max dicht bij het scherm zit, een middelgrond zoals we die gewend zijn in sidescrolling platformers en een achtergrond waar Max ver de diepte induikt. Dit kan in het begin even wennen zijn, maar met het 3D-effect is dit uitstekend te overzien. Het is ook handig als er veel gebeurt op alle drie de lagen, want dan zorgt het 3D-effect voor een duidelijke scheiding. Dit gaat zelfs zo ver dat het 3D bijna een verplichting is en het spel in 2D niet zo goed uit de verf komt. Gelukkig leek het 3D-effect in de game mede dankzij de prettige retro-look weinig impact te hebben op de ogen. Geluid De soundtrack sluit uitstekend aan bij Mutant Mudds en klinkt ook nog eens erg lekker. Er zijn opbeurende deuntjes die je welkom heten en wat meer lagere tonen die sterker worden wanneer je dichter bij het einde van een level komt. De chiptune muziek en geluidseffecten maken de ondertonen van het spel sterker en vertellen soms zelfs meer dan hun visuele metgezel. Replay-value Hoe lang je over Mutant Mudds doet, ligt sterk aan je niveau als gamer. De doorgewinterde speler kan na ongeveer 7,5 uur klaar zijn, met misschien hier en daar nog een extra kristalletje om te vinden. Je kunt er dan voor kiezen om het spel in zijn totaliteit nogmaals te spelen en daar heb je ook de ruimte voor met totaal drie opslagpunten. Dit is echter niet zeer aantrekkelijk, want er valt niets extra's uit het spel te halen. Daarbij mist het spel ook enige extra functionaliteiten zoals StreetPass of SpotPass. Zo was het wellicht leuk geweest om de snelste leveltijden te kunnen delen of een nieuw level te verkrijgen. Desondanks is Mutant Mudds op zichzelf al aardig lang, zeker voor een downloadgame.

Conclusie Mutant Mudds is een heerlijk retro platformspel voor de Nintendo eShop en hierdoor uniek op het platform. De besturing werkt uitstekend, de moeilijkheidgraad is pittig en de game biedt aardig wat content met zo'n 7,5 uur aan gameplay. Jammer is dat de tijdslimiet op de levels frustratie op kan roepen en er geen hoofdbazen zijn om alles in zijn geheel wat extra flair te geven. Het eindproduct staat echter als een huis en is een aanschaf meer dan waard wanneer hij later dit kwartaal voor €8 in de Europese eShop te vinden is.

N1 Score: 8.5

+ ["Volwaardig retro platformavontuur","Sterke en kleurrijke presentatie","Gemakkelijke besturing","7,5 uur aan content"]

- ["Tijdslimiet kan frustrerend werken","Geen eindbazen om losse eindjes vast te knopen"]

Gekoppelde games

Mutant Mudds (Nintendo 3DS eShop)