[Review] Geschreven door Daan op 2012-04-29 23:47:00

Block Factory

Er zijn vele puzzelspellen te spelen op de verschillende downloadwinkels van Nintendo. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Art Style-series, Bejeweled Twist, SpeedThru: Potzol's Puzzle, Pullblox of Tetris Party Live? De competitie is hier moordend en elk nieuw puzzelspel zal zich onder het toeziend oog van de gamer moeten bewijzen. Een spel dat daar recentelijk in slaagde was Pyramids voor de Nintendo eShop. Dit actiepuzzelspel was een redelijke en verrassende hit voor Enjoy Gaming, die normaal gesproken niet zo goed presteert. Nu zijn ze terug met Block Factory. Een spel dat je, volgens de makers, in staat zal stellen om je eigen puzzelspellen te creëren. Kan Enjoy Gaming hun succesvolle vaart voortzetten of loopt het na één succesvolle release al weer op de klippen? Gedoemd van de start Wanneer je Block Factory opstart, heb je direct de keuze uit vier voorgeprogrammeerde spellen en hier begint de onheil al. Het spel laat je niet duidelijk weten hoe deze spellen gespeeld moeten worden. In het hoofdmenu kun je een vage bewegende afbeelding bekijken over hoe de blokken zullen verdwijnen, maar het spel geeft geen duidelijke lijst van regels of wat er daadwerkelijk van je verwacht wordt. Dit is een erg jammerlijk feit, maar iets wat te overzien valt, zeker als je het gaat spelen en het simpelweg gewoon probeert. Het is daarmee niet het grootste probleem, want de ware aard van het beestje komt naar buiten zodra je begint met spelen.

Het spelen van de spellen is nauwelijks leuk te noemen. De besturing verloopt prima met het D-Pad en de andere knoppen die je benut, maar er is totaal niets wat er bovenuit steekt. Elk spel dat je selecteert is een versimpelde versie van een al bestaand puzzelspel en deze doen het op zichzelf stukken beter. Soms ontdek je wat inspiratie van Puyo Pop, Tetris of een andere aangename puzzelklassieker, maar je zult al snel wensen dat je één van deze games aan het spelen was. Daarnaast speel je altijd een soort van Endless Mode: het stopt pas op het moment dat je er geen zin meer in hebt of de bovenkant van het scherm raakt. Het laatste komt bijna niet voor en dit zorgt ervoor dat het spelen zo goed als niet eindigt of een doel kent. Block Factory heeft de allerbeste intenties, maar laat ze totaal niet zien. Gecreëerde chaos Nadat je de jammerlijke pogingen van de makers gespeeld hebt, kun je aan de slag om je eigen spellen proberen te ontwikkelen. Je gaat door de opties heen met de stylus op het touchscreen en het ziet er gelijk veelbelovend uit. Je hebt de keuze uit een groot aantal bewegende achtergronden, blokken en kleuren waarmee je de spellen zo kleurrijk kunt maken als je zelf wilt. Je kunt er zelfs meer opties vrijspelen door verdiende Nintendo 3DS-speelmunten in te zetten. Het grote aantal patronen is ook belovenswaardig met meer dan 30 stuks om uit te kiezen en acht die je in jouw creatie kunt gebruiken. Echter, zodra je naar de volgende pagina gaat, zie je hoe gelimiteerd Block Factory eigenlijk is. Je kunt bijvoorbeeld de blokken niet laten draaien wanneer je er voor kiest door een druk van de knop de blokken van kleur te laten wisselen en vice versa. Ook lijkt het even dat je de zwaartekracht en de val kunt instellen, maar dat komt simpelweg neer op een aan- en uitschakelaar.

Nadat je dit proces hebt doorlopen, kun je selecteren hoe de speler punten scoort, een level in snelheid stijgt en/of er blokafval vanaf het begin moet liggen. Het spel legt het gereedschap goed uit in het Engels, maar je verandert de gameplay niet met grote stappen. Verwacht niet dat je slimme parodieën kunt gaan samenstellen van Dr. Mario of Puzzle League, want je komt absoluut niet verder dan de simpelste blokpuzzels. De meest unieke voorbeelden komen met het spel zelf, waardoor het maken en delen van eigen creaties aardig wordt ontmoedigd, zeker wanneer je in het achterhoofd houdt dat deze meegeleverde puzzels al niet de moeite waard waren. Als je toch de moed hebt verzameld om een spel samen te stellen, kun je deze delen via QR-codes of de StreetPass-functionaliteit. Echter, doordat iedereen dezelfde tools gebruikt om de puzzels te maken, zullen alle puzzels op elkaar lijken. We kunnen er echter niet omheen dat de opties voor het delen zeer goed zijn: een gegeven waar een game als Pullblox van had kunnen profiteren. Graphics en geluid Block Factory ziet er redelijk uit, maar hoogstaand is het niet te noemen. De bewegende achtergronden kennen beperkte animaties en de tekst en de blokken zijn aan de kleine kant. Kleurrijk is het zeker, maar het had allemaal mooier uitgewerkt kunnen worden. Het 3D-effect is echter best goed met verschillende onderdelen in de HUD en achtergronden die er een beetje uitsteken. Het is subtiel, maar voor een puzzelspel is het zeker in orde.

Qua muziek kent de soundtrack slechts twee nummers: één voor het hoofdmenu en één voor tijdens het spelen. Hoewel de muziek op het eerste gehoor prima klinkt, raak je er al snel geïrriteerd aan, omdat het simpelweg de enige muziek is die je constant hoort. Hierdoor wordt het geluid al snel uitgezet tijdens het spelen en dat moet nooit de bedoeling zijn. Conclusie Block Factory wil dolgraag het ultieme puzzelspel zijn voor je Nintendo 3DS, maar het slaagt in bijna niets. De controls en het 3D-effect zijn prima, maar je hebt zoveel meer nodig om een puzzelgame goed in de overzadigde puzzelmarkt te zetten. Het spelen van de meegeleverde games wordt snel saai en het zelf creëren van spellen is te gelimiteerd in zijn opties. Je kunt ze delen via StreetPass en QR-Codes en dat is geweldig, maar je krijgt zelden iets interessants terug door de beperkingen van de creatietools. De soundtrack bestaat daarbij uit enkel twee nummers, wat ongehoord is. Na het vorige succes van ontwikkelaar Enjoy Gaming met haar game Pyramids voelt dit als een hele grote teleurstelling: voor de gevraagde €4,00 zijn er veel betere games in de Nintendo eShop te vinden.

N1 Score: 3

+ ["De controls zijn prima","Goede manieren om spellen te delen"]

- ["Spelen van de games is zeer saai","Creatietools uiterst beperkt","Soundtrack kent maar twee nummers","Tekst en blokken voelen klein aan"]

Gekoppelde games

Block Factory (Nintendo 3DS eShop)