[Preview] Geschreven door Tristan op 2012-06-24 15:21:00

Pikmin 3

Jarenlang bleef het onderwerp terugkomen. Shigeru Miyamoto moest er langzaamaan wel gek van worden. Sinds hij zich liet ontvallen dat Pikmin 3 in ontwikkeling was, bleef de pers hem iedere E3 opnieuw bestoken met dezelfde vraag: “Waar was Pikmin 3?'. Naar nu blijkt, werd er gedurende die jaren geëxperimenteerd met een Pikmin 3 voor de Wii, de Nintendo DS en de Nintendo 3DS. Uiteindelijk landen de buitenaardsen en hun kleurige kornuiten op de Wii U. Het jarenlange wachten is dan toch beloond: Pikmin 3 is een feit en was speelbaar op de E3 beursvloer. Hoog tijd voor een eerste test.

Dezelfde basis In Pikmin 3 spelen vier nieuwe kapiteins een rol in een nimmer eindigende quest naar voedsel. Kapitein Olimar is nergens te bekennen en niet zonder reden, aldus Miyamoto. Wat de precieze reden is, weten we nu nog niet, maar zullen we in de uiteindelijke versie ongetwijfeld snel ontdekken. Je stuurt in het spel opnieuw een legertje van schattige beestjes aan met de naam Pikmin. Omdat de hoofdpersoon en de Pikmin de grootte van een smurf hebben, is een simpel grasveld als een reusachtig oerwoud voor hen. Het spelprincipe is gebaseerd op dit gegeven: je overkomt de gevaren van de wereld om je heen om zoveel mogelijk spulletjes te verzamelen die je mee kunt nemen in je ruimteschip. Onderweg zul je de Pikmin zo slim mogelijk moeten inzetten om af te rekenen met insecten en natuurlijke barrières te overwinnen. In de E3-demo was het de bedoeling om in een beperkte tijd zoveel mogelijk fruit naar het ruimteschip te brengen. Pikmin 3 volgt daarmee exact dezelfde gameplay elementen van zijn beide voorgangers, wat zowel positief als negatief gezien kan worden. Liefhebbers kunnen na acht jaar eindelijk beginnen aan een volledig nieuw Pikmin-deel, maar veel vernieuwing binnen de serie lijkt het spel niet te bieden. Miyamoto heeft aangegeven dat hij in Pikmin 3 graag het beste van Pikmin deel 1 en 2 wil gebruiken. Het lijkt erop hij daar ook de timer functie uit Pikmin 1 onder schaart, die zeer waarschijnlijk zijn terugkeer zal maken in Pikmin 3. Het spel zou je in dit geval minder vrijheid geven dan in deel 2, maar aan de andere kant zorgt dit voor meer uitdaging. Een groot pluspunt wat wel is overgenomen van Pikmin 2, is de multiplayer. Of er zowel een co-op als versus modus zal komen is nog niet bekend, maar het is zeker te hopen dat Nintendo los zal gaan in deze modus.

Pink Pikmin en Rock Pikmin Wat wel volledig nieuw is, zijn de twee soorten Pikmin: de "Pink Pikmin" en de "Rock Pikmin". Deze laatstgenoemde kwamen ook voor de in de E3-demo, waarbij ze in staat zijn om sterkere muren te doorbreken. Deze nieuwe toepassing werd veelvuldig ingezet in demo om te laten zien dat de verschillende Pikmin opnieuw kunnen leiden tot nieuwe, tactische gameplay. De Rock Pikmin kunnen ook monsters aanvallen, maar in tegenstelling tot andere Pikmin kan hij zich niet vasthouden aan zijn tegenstanders. In plaats daarvan zal hij na iedere aanval een nieuwe aanloop moeten nemen om een nieuwe aanval te plaatsen. Dit was vooral een interessant gegeven bij de hoofdbaas in de demo: een groot rups-achtig wezen kende diverse harde schelpen op zijn rug en kop die enkel de Rock Pikmin konden kraken. Door dit te combineren met rode Pikmin, waartussen op elk moment gewisseld kan worden met één simpele druk op een knop van de Nunchuk, kun je de baas dan gestructureerd neerhalen. De baas bood niet veel uitdaging, maar het was een leuk voorbeeld van de puzzel-toepassingen die Pikmin 3 zal bieden. De “Pink Pikmin' maakte slechts kort zijn opwachting in de nieuwe trailer van Pikmin 3. Verder dan zijn bestaan is er nog niets bekend over deze wezentjes. Er gaan sterke geruchten dat er nog meer nieuwe Pikmin zullen opduiken in Pikmin 3 en indien dit klopt, zal Nintendo hier ongetwijfeld later in het jaar meer over bekend gaan maken. De standaard kleuren rood, wit, blauw, paars en geel uit de eerdere delen zullen opnieuw hun opwachting maken in Pikmin 3, waarbij iedere kleur zijn unieke eigenschappen heeft. Zo kan een rode Pikmin prima uit de voeten met lava monsters en heb je een gele Pikmin nodig om op hoger gelegen plaatsen te komen.

Lekker sturen De besturing van Pikmin 3 kan op twee manieren gebeuren. Je kunt aan de slag met de nieuwe Wii U GamePad waarbij je het team aanstuurt op de ouderwetse manier met de analoge stick, of je kunt gebruik maken van de Wii Afstandsbediening / Nunchuk combinatie. Het voordeel in dit laatste geval is dat je dan gebruik kunt maken van de aanwijsmogelijkheden van de Wii Remote en daarnaast ook nog een kaart hebt op je Wii U GamePad. Deze aansturing was dan ook ongetwijfeld te prefereren, omdat alles soepeler en efficiënter verliep, hetgeen essentieel is in een strategy-game als dit. Echter, voor de puristen die graag willen spelen zoals vroeger op de GameCube is het vast fijn om te weten dat de mogelijkheid er is. Of de Wii U Pro Controller ondersteund wordt, is nog niet bekend. Grafisch wat voorzichtig Grafisch valt Pikmin 3 eerlijk gezegd wat tegen. De game laat je niet van je stoel vallen qua grafisch geweld en toont buiten het realistische fruit niet veel indrukwekkende details. De omgeving zag er mooi uit, maar wellicht zijn we tegenwoordig zodanig verwend met dit soort beelden dat het weinig indruk maakte. De Pikmin zijn in HD echter nog net zo schattig als vroeger en een groot voordeel zal zijn dat de Wii U dusdanig krachtig is dat er meer dingen tegelijk op het scherm getoverd kunnen worden. Desondanks waren er bij nadere inspectie verschillende kartelrandjes rondom de Pikmin te vinden, waardoor Nintendo nog wat anti-aliasing lijkt toe te moeten passen.

Eerste indruk De korte indruk van Pikmin 3 was dat het vooral meer van hetzelfde gaat worden. Het spelprincipe uit eerdere delen blijft overeind en de toegevoegde waarde van de Wii U GamePad lijkt zeer beperkt. Nintendo lijkt met Pikmin 3 vooral de loyale Nintendo-fans tevreden te willen stellen. De nieuwe Rock Pikmin bieden nieuwe gameplay-mogelijkheden, maar het is afwachten of dat ook memorable momenten gaat opleveren. Pikmin 3 wordt vast een steengoede game zonder te vernieuwen of te verrassen. Of het nodig was om daar zoveel jaar over te doen is een vraag die in de lucht blijft hangen.

Gekoppelde games

Pikmin 3 (Wii U)